ESP8266 Primary GUI v2

Rafaello
Posty: 74
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

ndz wrz 01, 2019 2:34 pm

krycha88 pisze:
ndz wrz 01, 2019 9:14 am
Rafaello pisze:
sob sie 31, 2019 8:32 am
no tak po restarcie szybciej się załącza ale nie w tym rzecz, chodzi o to że po restarcie się załącza ale samoczynnie po jakiś kolejnych 20 sekunda się wyłącza, tak jakby ktoś wyłączył. Nie utrzymuje stanu tylko sam przekaźnik się rozłącza.
wrzuciłem poprawkę do SuplaDevice.cpp oraz SuplaDevice.h. Możesz zobaczyć czy teraz jest dobrze?
noo teraz jest cacy, szacuneczek.
Wielkie dzięki
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 488
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

ndz wrz 01, 2019 6:06 pm

Mam pytanie do obsługi multi DS18B20.
Dla przykładu mając uruchomione 3 czujniki, jeden pada, czy jak podmienie na nowy to czy będzie można dodać go do kanału zepsutego? Tak aby zachować historię wykresów?
krycha88
Posty: 651
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn wrz 02, 2019 8:08 am

Lector pisze:
ndz wrz 01, 2019 6:06 pm
Mam pytanie do obsługi multi DS18B20.
Dla przykładu mając uruchomione 3 czujniki, jeden pada, czy jak podmienie na nowy to czy będzie można dodać go do kanału zepsutego? Tak aby zachować historię wykresów?
tak, wtedy wchodzisz w "Szukaj DS" kopiujesz adres nowego czujnika i podmieniasz na stronie głównej za ten który uległa awarii.
krycha88
Posty: 651
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn wrz 02, 2019 10:34 am

cino111 pisze:
ndz wrz 01, 2019 1:10 pm
No coś jest nie tak. Wgrałem cośtakiego do Nodemcu:

Kod: Zaznacz cały

   add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE);
   add_Relay_Button(13, 12, CHOICE_TYPE);
         add_Relay(15);
      add_Relay(4);
       add_DS18B20_Thermometer(2);
Wyłączam wszystkie 4 przekaźniki, odcinam zasilanie, podłaczam ponownie i 1,2 oraz 4 przekaźnik od razu się załącza. O dziwo przekaźnik na GPIO15 pozostaje wyłączony.
poprawiłem SuplaDevice teraz powinno być dobrze.

Poprawiłem dodatkowo to, że stan przekaźnika będzie zapisywany do eepromu tylko gdy masz ustawioną flagę "Pamiętaj stan" oraz gdy faktycznie stan się zmienił. Gdy ustawisz "Reset" to do eepromu nic nie będzie zapisywane.
Rafaello
Posty: 74
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

pn wrz 02, 2019 12:17 pm

krycha88 pisze:
pn wrz 02, 2019 10:34 am
cino111 pisze:
ndz wrz 01, 2019 1:10 pm
No coś jest nie tak. Wgrałem cośtakiego do Nodemcu:

Kod: Zaznacz cały

   add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE);
   add_Relay_Button(13, 12, CHOICE_TYPE);
         add_Relay(15);
      add_Relay(4);
       add_DS18B20_Thermometer(2);
Wyłączam wszystkie 4 przekaźniki, odcinam zasilanie, podłaczam ponownie i 1,2 oraz 4 przekaźnik od razu się załącza. O dziwo przekaźnik na GPIO15 pozostaje wyłączony.
poprawiłem SuplaDevice teraz powinno być dobrze.

Poprawiłem dodatkowo to, że stan przekaźnika będzie zapisywany do eepromu tylko gdy masz ustawioną flagę "Pamiętaj stan" oraz gdy faktycznie stan się zmienił. Gdy ustawisz "Reset" to do eepromu nic nie będzie zapisywane.
Po dzisiejszej aktualizacji SuplaDevice ładnie śmiga na add_relay, wcześniej przy tej konfiguracji przekaźników był problem z DSami oraz flagami, przetestowane, teraz jest OK.
Patryk
Posty: 701
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pn wrz 02, 2019 4:29 pm

Zastanawia mnie jedna kwestia przy softach pisanych pod arduino ide.
A konkretnie sterowanie "ręczne" (wyłacznikiem), podczas braku połączenia z wifi.
Co prawda @krycha88 już dużo poprawił w tej kwestii, ale dalej nie jest to to, co przy softach, które zostały napisane pod linuxem.
Tam nie ma żadnej różnicy, w działaniu "wyłącznika", czy mamy połączenie z internetem, czy też nie.
A w softach pisanych przy użyciu arduino ide, raz działa prawidłowo, a za parę sekund, trzeba  chwilę poczekać, na zadziałanie przekaźnika.
Ciekawi mnie, czy jest na to jakieś rozwiązanie.
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pn wrz 02, 2019 8:04 pm

krycha88 pisze:
pn wrz 02, 2019 10:34 am
cino111 pisze:
ndz wrz 01, 2019 1:10 pm
No coś jest nie tak. Wgrałem cośtakiego do Nodemcu:

Kod: Zaznacz cały

   add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE);
   add_Relay_Button(13, 12, CHOICE_TYPE);
         add_Relay(15);
      add_Relay(4);
       add_DS18B20_Thermometer(2);
Wyłączam wszystkie 4 przekaźniki, odcinam zasilanie, podłaczam ponownie i 1,2 oraz 4 przekaźnik od razu się załącza. O dziwo przekaźnik na GPIO15 pozostaje wyłączony.
poprawiłem SuplaDevice teraz powinno być dobrze.

Poprawiłem dodatkowo to, że stan przekaźnika będzie zapisywany do eepromu tylko gdy masz ustawioną flagę "Pamiętaj stan" oraz gdy faktycznie stan się zmienił. Gdy ustawisz "Reset" to do eepromu nic nie będzie zapisywane.
Albo ja robię coś nie tak, albo już nie wiem.
Robie już tylko

Kod: Zaznacz cały

   add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE);
   add_Relay_Button(13, 12, CHOICE_TYPE);
i po resecie przekaźnik na GPIO13 od razu sie załącza. Rozumiem, że przekaźniki powinny być na GPIO5 i GPIO13, a przyciski na GPIO14 i GPIO12?
krycha88
Posty: 651
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt wrz 03, 2019 4:49 am

cino111 pisze:
pn wrz 02, 2019 8:04 pm
krycha88 pisze:
pn wrz 02, 2019 10:34 am
cino111 pisze:
ndz wrz 01, 2019 1:10 pm
No coś jest nie tak. Wgrałem cośtakiego do Nodemcu:

Kod: Zaznacz cały

   add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE);
   add_Relay_Button(13, 12, CHOICE_TYPE);
         add_Relay(15);
      add_Relay(4);
       add_DS18B20_Thermometer(2);
Wyłączam wszystkie 4 przekaźniki, odcinam zasilanie, podłaczam ponownie i 1,2 oraz 4 przekaźnik od razu się załącza. O dziwo przekaźnik na GPIO15 pozostaje wyłączony.
poprawiłem SuplaDevice teraz powinno być dobrze.

Poprawiłem dodatkowo to, że stan przekaźnika będzie zapisywany do eepromu tylko gdy masz ustawioną flagę "Pamiętaj stan" oraz gdy faktycznie stan się zmienił. Gdy ustawisz "Reset" to do eepromu nic nie będzie zapisywane.
Albo ja robię coś nie tak, albo już nie wiem.
Robie już tylko

Kod: Zaznacz cały

   add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE);
   add_Relay_Button(13, 12, CHOICE_TYPE);
i po resecie przekaźnik na GPIO13 od razu sie załącza. Rozumiem, że przekaźniki powinny być na GPIO5 i GPIO13, a przyciski na GPIO14 i GPIO12?
załącza się w chwili restartu urządzenia i po sekundzie się ustawia odpowiedni stan? Czy nie powraca ustawiony stan?

Ja sprawdzam dla takiej konfiguracji:

Kod: Zaznacz cały

add_Relay(4);
add_Relay(13);
add_Relay_Button(12, 3, CHOICE_TYPE);
add_Relay_Button(14, 0, CHOICE_TYPE);
add_DS18B20Multi_Thermometer(5);
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

wt wrz 03, 2019 5:17 am

Po powrocie zasilania załącza się i zostaje. W aplikacji też pokazuje że jest załączone.
krycha88
Posty: 651
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt wrz 03, 2019 6:11 am

cino111 pisze:
wt wrz 03, 2019 5:17 am
Po powrocie zasilania załącza się i zostaje. W aplikacji też pokazuje że jest załączone.
sprawdziłem twoją konfigurację i nie potwierdzam tego. wyczyść pamięć przed wgranie oraz pobierz nowe źródła SuplaDevice oraz Primary_GUI.
ODPOWIEDZ