Problem z wgraniem softu H801 proszę o pomoc

lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Zasianie masz z komputera przez konwerter? W Putty nic więcej nie ustawiasz.
Generalnie jak masz podpięte TX i RX i zwore na GPIO0 do GND i dołożysz zasilanie z konwertera, to musisz w terminalu coś zobaczyć.
Jeśli masz drugi konwerter i objawy te same, to problem z prawidłowym podłączeniem TX i RX.
Może być tak, że oryginalny soft normalnie wstaje i nic nie pluje na terminal. Wtedy nie wprowadzasz ESP w tryb flashowania.
Ja przy swoim pierwszym flashowaniu zastanawiałem się czemu nic nie widze w terminalu, a zasilałem moduł z zasilacza na płytce stykowej. Przyczyną był brak wspólnej masy. Chyba ze trzy godziny powtarzałem swojego pająka, studiowałem prawidłowe podłączenie gołego ESP i w końcu mnie olśniło, bo gdzieś o tym przeczytałem, że masa musi być wspólna :)
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Zibi

Tak zasilanie z komputera. Mam drugi konwerter którym programuje esp dokładnie taki.
Tam wlutowalem pstryczek, żeby wprowadzać esp w tryb flash gpio z gnd.
Czy mógłbyś mi dokładnie opisać jak to połączyć z tą wspólna masa co pisałeś wcześniej?
Wpiąc w ten konwerter że zdj RX-Rx, Tx-Tx, 3,3v - 3,3v, gnd-gnd, i wcisnąć guzik żeby na konwerterze była zwora GPIO0 z gnd?
Ustawiona zwora na j3?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi

Dzięki chłopaki za pomoc wreszcie po ciężkich walkach udało się sterownik zagadał z moim konwerterem i wszedł pięknie w tryb flash ufffff.
lesny8 dałem mi do myślenia z tymi połączeniami nie wiem jak to się stało spr te piny które lutowalem i były ok, ale nie pasował mi pin na zworce j3 dziwne bo był zalutowany ale pobrawilem lut i odrazu wszedł w tryb flash i pojawił się supli rgbw😁🍻 ufff co ja nerwów zjadłem.
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

Musiałeś mieć zimny lut, w tej branży nie ty pierwszy nerwów się najadłeś. Ale satysfakcja zawsze jest :D
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Czasami pierdoła a krwi napsuje :lol:
Co do wspólnej masy, to jeśli zasilasz moduł z zasilacza, a nie z konwertera i chcesz go flashować to musisz połączyć ze sobą GND z obu źródeł prądu.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Zibi

Oki, dziękuje będę wiedział na przyszłość.
_aro_

Witam wszystkich !

Jeśli mógłbym sie podłączyć do postu Zybiego ...
Mam problem z wgraniem softu Supla do H801. Moduł zakupiony pól roku temu na aliexpress, wygląda tak:
pic1.jpg
pic2.jpg
Przeczytałem najpierw cały ten wątek viewtopic.php?f=11&t=228
Oczywiście w pierwszej kolejności wyczyściłem istniejący firmware:
Clipboard01.jpg
Ustawienia wydają sie być poprawne. Zielona dioda w module mrugała w trakcie kasowania istniejącego firmware.
Zasilanie tylko z konwertera CP210x.
Potem wgrywam nowy firmware z oficjalnego źródła https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/master/H801
Trzeci brakujący tam plik esp_init_data_default.bin dociągnąlem ze wskazanego w którymś z postów przez pzygmunt miejsca.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
_aro_

Część dalsza ...

Flashowanie nowego softu przebiega chyba poprawnie
Clipboard02.jpg
Po zasileniu modułu ciągle z konwertera USB moduł tylko raz mrugnie zielona diodą i nic więcej ...
Nie rozgłasza sieci, nie pokazuje innych oznak życia.
Moduł na pewno nie jest uwalony - ponowne wyczyszczenie pamięci i wgranie firmware tasmota - dokładnie sonoff-PL.bin
uruchamia moduł, rozgłasza swoją sieć wi-fi, mozna dokonać konfiguracji modułu, po wymianie zasilania z konwertera USB na zasilacz 12V DC i montażu kawałka taśmy LED wszystko działa poprawnie - tak jak powinno - można taśmę ściemniać, rozjaśniać, włączyć itp.
Ponowne czyszczenie i wgranie firmware supla nie daje mi nic.
Wracam do tego samego martwego punktu.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ...
Zybi

A wgraj sobie np. ten soft:

https://github.com/SUPLA/ESP8266/blob/e ... v2.5.3.rar

przeczytaj tylko readme.txt
Zibi

aro a próbowałeś na nowszym toolsie wgrac? I na SPI Mode DOUT?
Zybi a moglbys powiedzieć jakie są różnice między tym softem ze strony supli.org, a tym Twoim?

Return to “Pomoc”