Zmiana serwera na lokalny

Simono
Posts: 304
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Fri Sep 06, 2019 11:58 am

Możliwość zasilania B+ owszem jest ale zdaje się musisz kupić nakładkę Hat do tego.
User avatar
shimano73
Posts: 889
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sat Sep 07, 2019 1:58 pm

Sprzęt zamówiony będzie B+
Simono wrote:
Fri Sep 06, 2019 11:58 am
Możliwość zasilania B+ owszem jest ale zdaje się musisz kupić nakładkę Hat do tego.
Zgadza się musi być nakładka tylko nie wiem czy ona zmieści się do typowej obudowy ?
Mało prawdopodobne abym teraz z tego skorzystał ale na pewno będzie na ups’sie razem z routerem i zasilaczem 12V dla ESP’ków. Jest to podyktowane tym ze często mam sekundowe wyłączenia prądu co powoduje zwiechy całego sprzętu.
Dziś rano się dowiedziałem od mojego dostawcy internetu ze nie powinienem mieć więcej niż 16 urządzeń wypiętych do sieci . Ja mam 25 a 15 samej Supli to jest kolejny powód przejścia na serwer lokalny
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Patryk
Posts: 411
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sat Sep 07, 2019 2:04 pm

shimano73 wrote:
Sat Sep 07, 2019 1:58 pm
Sprzęt zamówiony będzie B+



Dziś rano się dowiedziałem od mojego dostawcy internetu ze nie powinienem mieć więcej niż 16 urządzeń wypiętych do sieci .
Tak z ciekawości. A to czemu tylko 16 ?
User avatar
shimano73
Posts: 889
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sat Sep 07, 2019 2:07 pm

Tego jeszcze nie wiem , nie napisali , zadałem takie pytanie w odpowiedzi
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Patryk
Posts: 411
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sat Sep 07, 2019 2:37 pm

shimano73 wrote:
Sat Sep 07, 2019 2:07 pm
Tego jeszcze nie wiem , nie napisali , zadałem takie pytanie w odpowiedzi
Nie znam twojej sytuacji, ani nie wiem, czy Ci to w czymś pomoże.
Też mam światłowód doprowadzony do samego domu. Tam oczywiście router od dostawcy.
Z uwagi, że nie mając dostępu do "wnętrza" routera, jak chciałem cokolwiek zmienić np hasło, przekierowanie portów itd... musiałem telefonicznie to załatwiać.
Pewnego razu trafiłem na "fachowego" konsultanta i pytam się, czy nie ma na to jakiegoś rozwiązania.
I okazało się, że jest.
Zrobili mi tak, że ten router od dostawcy jest tzw "przeźroczysty".
Za nim mam dopiero swój router i tam mogę już sam wszystko robić co chcę.
User avatar
shimano73
Posts: 889
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sat Sep 07, 2019 2:47 pm

Patryku , jest dokładnie tak jak piszesz , oczywiście da się zrobić przeźroczysty - tak ma mój sąsiad który również ma suplę. Nie wydaje mi się aby takie rozwiązanie spowodowało to ze będę mógł mieć więcej urządzeń w sieci .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Patryk
Posts: 411
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sat Sep 07, 2019 3:15 pm

A może, operator celowo w wlasnym routerze ograniczył ilość lokalnych adresów ip.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6685
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Sep 07, 2019 3:32 pm

Jak dasz swój router z NAT-em to operatorowi będzie ciężko wykryć ile urządzeń masz.
Simono
Posts: 304
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Sat Sep 07, 2019 4:24 pm

pzygmunt wrote:
Sat Sep 07, 2019 3:32 pm
Jak dasz swój router z NAT-em to operatorowi będzie ciężko wykryć ile urządzeń masz.
Dokładnie. Ja mam wszystkich urządzeń maksymalnie około 50.
User avatar
maffiu
Posts: 485
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Sat Sep 07, 2019 4:39 pm

Simono wrote:
Sat Sep 07, 2019 4:24 pm
pzygmunt wrote:
Sat Sep 07, 2019 3:32 pm
Jak dasz swój router z NAT-em to operatorowi będzie ciężko wykryć ile urządzeń masz.
Dokładnie. Ja mam wszystkich urządzeń maksymalnie około 50.
Powiem więcej operatorowi nic do tego ile masz urządzeń za NAT-em
Ruch i tak wychodzi z jednego IP
Konsultanci zazwyczaj to maja taka wiedzę ile maja narysowane na obrazku
Post Reply