Zmiana serwera na lokalny

Simono
Posty: 343
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

pt wrz 06, 2019 11:58 am

Możliwość zasilania B+ owszem jest ale zdaje się musisz kupić nakładkę Hat do tego.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1123
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob wrz 07, 2019 1:58 pm

Sprzęt zamówiony będzie B+
Simono pisze:
pt wrz 06, 2019 11:58 am
Możliwość zasilania B+ owszem jest ale zdaje się musisz kupić nakładkę Hat do tego.
Zgadza się musi być nakładka tylko nie wiem czy ona zmieści się do typowej obudowy ?
Mało prawdopodobne abym teraz z tego skorzystał ale na pewno będzie na ups’sie razem z routerem i zasilaczem 12V dla ESP’ków. Jest to podyktowane tym ze często mam sekundowe wyłączenia prądu co powoduje zwiechy całego sprzętu.
Dziś rano się dowiedziałem od mojego dostawcy internetu ze nie powinienem mieć więcej niż 16 urządzeń wypiętych do sieci . Ja mam 25 a 15 samej Supli to jest kolejny powód przejścia na serwer lokalny
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Patryk
Posty: 797
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

sob wrz 07, 2019 2:04 pm

shimano73 pisze:
sob wrz 07, 2019 1:58 pm
Sprzęt zamówiony będzie B+



Dziś rano się dowiedziałem od mojego dostawcy internetu ze nie powinienem mieć więcej niż 16 urządzeń wypiętych do sieci .
Tak z ciekawości. A to czemu tylko 16 ?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1123
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob wrz 07, 2019 2:07 pm

Tego jeszcze nie wiem , nie napisali , zadałem takie pytanie w odpowiedzi
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Patryk
Posty: 797
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

sob wrz 07, 2019 2:37 pm

shimano73 pisze:
sob wrz 07, 2019 2:07 pm
Tego jeszcze nie wiem , nie napisali , zadałem takie pytanie w odpowiedzi
Nie znam twojej sytuacji, ani nie wiem, czy Ci to w czymś pomoże.
Też mam światłowód doprowadzony do samego domu. Tam oczywiście router od dostawcy.
Z uwagi, że nie mając dostępu do "wnętrza" routera, jak chciałem cokolwiek zmienić np hasło, przekierowanie portów itd... musiałem telefonicznie to załatwiać.
Pewnego razu trafiłem na "fachowego" konsultanta i pytam się, czy nie ma na to jakiegoś rozwiązania.
I okazało się, że jest.
Zrobili mi tak, że ten router od dostawcy jest tzw "przeźroczysty".
Za nim mam dopiero swój router i tam mogę już sam wszystko robić co chcę.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1123
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob wrz 07, 2019 2:47 pm

Patryku , jest dokładnie tak jak piszesz , oczywiście da się zrobić przeźroczysty - tak ma mój sąsiad który również ma suplę. Nie wydaje mi się aby takie rozwiązanie spowodowało to ze będę mógł mieć więcej urządzeń w sieci .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Patryk
Posty: 797
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

sob wrz 07, 2019 3:15 pm

A może, operator celowo w wlasnym routerze ograniczył ilość lokalnych adresów ip.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8673
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob wrz 07, 2019 3:32 pm

Jak dasz swój router z NAT-em to operatorowi będzie ciężko wykryć ile urządzeń masz.
Simono
Posty: 343
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

sob wrz 07, 2019 4:24 pm

pzygmunt pisze:
sob wrz 07, 2019 3:32 pm
Jak dasz swój router z NAT-em to operatorowi będzie ciężko wykryć ile urządzeń masz.
Dokładnie. Ja mam wszystkich urządzeń maksymalnie około 50.
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

sob wrz 07, 2019 4:39 pm

Simono pisze:
sob wrz 07, 2019 4:24 pm
pzygmunt pisze:
sob wrz 07, 2019 3:32 pm
Jak dasz swój router z NAT-em to operatorowi będzie ciężko wykryć ile urządzeń masz.
Dokładnie. Ja mam wszystkich urządzeń maksymalnie około 50.
Powiem więcej operatorowi nic do tego ile masz urządzeń za NAT-em
Ruch i tak wychodzi z jednego IP
Konsultanci zazwyczaj to maja taka wiedzę ile maja narysowane na obrazku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”