Gniazdko podwójne - Supla

Sterownik dwukanałowy
Elvis439
Posty: 12
Rejestracja: pt sie 23, 2019 11:21 am

sob wrz 07, 2019 6:50 pm

Cześć, potrzebuję małej pomocy. Chiałbym podłączyć gniazdko podwójne firmy Simon (https://epstryk.pl/product-pol-612-Simo ... 01-11.html) pod Supla ROW-02. Ktoś może mi napisać co z czym połączyć? Nie bardzo wiem jak to złączyć, aby każde gniazdko działało jako odrębny przełącznik w aplikacji. Z gór będę wdzięczny za pomoc!
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8449
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob wrz 07, 2019 7:06 pm

Tak jak na poniższym "schemacie".
Załączniki
kontakt-simon.png
kontakt-simon.png (168.7 KiB) Przejrzano 882 razy
Awatar użytkownika
przlde
Posty: 23
Rejestracja: sob sty 06, 2018 11:04 am
Lokalizacja: ZAMEL

sob wrz 07, 2019 7:15 pm

Witam,
Proszę zwrócić uwagę na maksymalne obciążenie jakie ma ROW-02 tj. 5A.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob wrz 07, 2019 7:15 pm przez przlde, łącznie zmieniany 1 raz.
Przemek
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8449
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob wrz 07, 2019 7:15 pm

Kolega z firmy Zamel właśnie mnie oświecił, że te gniazdka mają wspólną linię więc nie będziesz mógł sterować dwoma kanałami.
Konstrukcja gniazdka na to nie pozwala.
Pamiętaj też, że masz tam 5A.
Załączniki
kontakt-simon2.png
kontakt-simon2.png (169.14 KiB) Przejrzano 868 razy
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob wrz 07, 2019 8:09 pm

W niektórych gniazdkach można bardzo łatwo przeciąć te blaszki i wtedy można sterować niezależnie każdym wyjściem.
Załączniki
kontakt-simon.png
kontakt-simon.png (204.12 KiB) Przejrzano 855 razy
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 542
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

sob wrz 07, 2019 8:17 pm

Ale w tym przypadku nie ma dwóch niezależnych przyłączy. Montażu przewodów.
W innych modelach pewnie dałoby radę, ale i tak obawiam się iż by mogło coś nawalić.

Łącznik stabilizuje blaszki styków, a po "rozłączeniu" mogłyby się przesuwać.
Elvis439
Posty: 12
Rejestracja: pt sie 23, 2019 11:21 am

ndz wrz 08, 2019 6:57 am

Cześć, dziękuję za informację. Trochę mi Panowie daliście złe informacje. :( Akurat w mieszkaniu mam tylko takie podwójne gniazdka. Rozumiem, że zamiana na Sonoff mini też nic nie pomoże. Tak?
walanar1
Posty: 24
Rejestracja: pt maja 18, 2018 5:31 pm

ndz wrz 08, 2019 9:00 am

A może takie rozwiązanie by cię iteresowało można do tego wgrać suplę incaneasy bez pomiaru energi
https://pl.aliexpress.com/i/32963498277.html
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1128
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz wrz 08, 2019 9:58 am

Elvis439 pisze:
ndz wrz 08, 2019 6:57 am
Cześć, dziękuję za informację. Trochę mi Panowie daliście złe informacje. :( Akurat w mieszkaniu mam tylko takie podwójne gniazdka. Rozumiem, że zamiana na Sonoff mini też nic nie pomoże. Tak?
To niestety jest problem gniazdek, a nie urządzeń sterujących. Obojętnie co byś tu chciał zastosować (ROW-02, Sonoff, Shelly, itp.), to nie rozdzielisz załączanych obwodów przez taką a nie inną budowę gniazda podwójnego 230V. Przyznam, że nie spotkałem gniazda podwójnego z rozdzielonymi obwodami.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 291
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

śr wrz 11, 2019 12:46 pm

Witam. Rozcinanie połączeń elektrycznych w gniazdku jest słabym pomyłem. Co stoi na przeszkodzie, aby dołożyć drugie gniazdko obok? I wtedy zastosować ROW-02. Bezpiecznie i zgodnie ze sztuką :)

Obrazek
Załączniki
images.jpg
images.jpg (5.07 KiB) Przejrzano 754 razy
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL ROW-02”