ESP 01 automat czasowy

kobiel220
Posty: 3
Rejestracja: ndz lut 24, 2019 8:45 pm

ndz wrz 08, 2019 11:12 am

Witam wszystkich forumowiczów . Przychodzę tu z jednym pytaniem , a natomiast chodzi mi o to czy do esp01 da radę zrobić jakiś soft który będzie działał w następujący sposób . Po włączeniu przycisku ( w konfiguracji wybór monostable lub bistable ) ma załączyć światło na żądany czas ustawiany w cloud , po odliczeniu czasu normalnie wyłączy . Wiem że są już jakieś softy ale nic mi nie pasuje potrzebuje taka oto konfigurację :

GPIO 0 przekaźnik
GPIO 2 BUTTON + tryb konfiguracji
Tx lub RX czujnik ds

Prosił bym o pomoc bo jestem w kompilowanie zupełnie zielony .
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7968
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz wrz 08, 2019 11:53 am

Możesz użyć automatu schodowego ale odliczanie po stronie ESP musisz napisać już samodzielnie.
kobiel220
Posty: 3
Rejestracja: ndz lut 24, 2019 8:45 pm

ndz wrz 08, 2019 12:14 pm

Właśnie w tym problem że nie potrafię pisać kodów .
W sofcie multiboard a dokładnie ican jest automat schodowy z odliczaniem czasowym i to wszystko by mi pasowało lecz konfiguracja pinów jest zupełnie inna . Bo mam nakładkę shield do układu ESP 01 w którym sterowanie przekaźnikiem odbywa się przez GPIO 0 . Nie dało by rady przerobić ican tak aby pasowało pod mój przekaźnik oraz BUTTON na GPIO 1 ,2 LUB 3 . I ewentualnie czujnik ds na któryś z wolnych GPIO
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7968
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz wrz 08, 2019 12:25 pm

https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... rd/inCan.c

Spróbuj własnych sił. Zmian nie jest wiele.
Patryk
Posty: 713
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz wrz 08, 2019 12:28 pm

Oraz, zapoznaj się z tym:
viewtopic.php?f=27&t=4947
kobiel220
Posty: 3
Rejestracja: ndz lut 24, 2019 8:45 pm

ndz wrz 08, 2019 12:41 pm

Mówiłem że jestem totalnym laikiem , no cóż może z twoją pomocą coś uda mi się zdziałać .

Rozumiem że wystarczy tylko zmienić tylko same porty GPIO według moich potrzeb czyli
#define B_CFG_PORT 2

#define B_RELAY1_PORT 0
#define B_RELAY2_PORT 13

#define B_BTN1_PORT 2
#define B_BTN2_PORT 12

#define B_SENSOR1_PORT 3
#define B_SENSOR2_PORT 16
#define B_WEJSCIE 13
I jeszcze jedno jak mam skompilować to aby wgrać to na ESP
Andreas112
Posty: 22
Rejestracja: śr sty 23, 2019 1:25 pm
Lokalizacja: Grays

pt wrz 27, 2019 1:18 pm

kobiel220 pisze:
ndz wrz 08, 2019 12:41 pm
Mówiłem że jestem totalnym laikiem , no cóż może z twoją pomocą coś uda mi się zdziałać .

Rozumiem że wystarczy tylko zmienić tylko same porty GPIO według moich potrzeb czyli
#define B_CFG_PORT 2

#define B_RELAY1_PORT 0
#define B_RELAY2_PORT 13

#define B_BTN1_PORT 2
#define B_BTN2_PORT 12

#define B_SENSOR1_PORT 3
#define B_SENSOR2_PORT 16
#define B_WEJSCIE 13
I jeszcze jedno jak mam skompilować to aby wgrać to na ESP
A to pytanie pułapka czy jak?? Hmm :roll: :roll:
Wygląda na to że chyba arduino ale ja też niestety jestem zielony z programowania :(
Ja mam tylko nadzieję że nie robi się nam tutaj druga "Elektroda" ??
ODPOWIEDZ