Smart DGM

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7654
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt wrz 17, 2019 8:53 pm

Bez przepięcia standardowego uarta na uart1 lub na io13,15 sama zmiana funkcji ponów nic Ci nie da chyba, że przerobisz uart.c
djack2017
Posty: 351
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

wt wrz 17, 2019 9:12 pm

pzygmunt pisze:
wt wrz 17, 2019 8:53 pm
Bez przepięcia standardowego uarta na uart1 lub na io13,15 sama zmiana funkcji ponów nic Ci nie da chyba, że przerobisz uart.c
1. Ale jak rozumiem wykonanie funkcji system_uart_swap() załatwia w/w ?
2. Nie widzę nigdzie pliku uart.c , jedynie uart.h
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7654
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt wrz 17, 2019 9:23 pm

system_uart_swap() przepina stdio z uart0 na uart1.

Przepięcie uart0 na io13,15 robi się tak

Kod: Zaznacz cały


PIN_PULLUP_EN(PERIPHS_IO_MUX_MTCK_U);
	PIN_FUNC_SELECT(PERIPHS_IO_MUX_MTCK_U, FUNC_U0CTS);
	PIN_PULLUP_DIS(PERIPHS_IO_MUX_MTDO_U);
	PIN_FUNC_SELECT(PERIPHS_IO_MUX_MTDO_U, FUNC_U0RTS);
	IOSWAP |= (1 << IOSWAPU0);  
	PIN_FUNC_SELECT(PERIPHS_IO_MUX_U0TXD_U, FUNC_GPIO1);
	PIN_FUNC_SELECT(PERIPHS_IO_MUX_U0RXD_U, FUNC_GPIO3);

https://github.com/nodemcu/nodemcu-firm ... ver/uart.c
djack2017
Posty: 351
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

śr wrz 18, 2019 6:03 am

Najwyraźniej źle programuję port GPIO3, ponieważ na jednym styku przełącznika (tym podłaczonym jakoś do GPIO3) jest potencjał prawie zerowy. Tak jakby pullup nie podciągał tego wejścia do Vcc. To by tłumaczyło dlaczego przełącznik nie generuje przerwań od zbocza (jedynie poprzez zakłócenia). Może ktoś używał wejścia GPIO3 do innych celów niż RS232 i podpowie jak to oprogramować.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7654
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr wrz 18, 2019 6:35 am

Ja używam i nie ma problemu z przerwaniami. Podłącz oscyloskop i sprawdź
co tam się dzieje.
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 302
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

śr wrz 18, 2019 7:02 am

@Marco79 dał linka do takiego kodu

Kod: Zaznacz cały

esphome:
  name: PPW162
  platform: ESP8266
  board: esp01_1m

wifi:
  ssid: …
  password: …

logger:

api:

ota:

binary_sensor:
  - platform: gpio
    pin:
      number: GPIO3
      mode: INPUT_PULLUP
      inverted: true
    name: "Button"
    on_press:
      - switch.toggle: relay

sensor:
  - platform: hlw8012
    sel_pin:
      number: GPIO12
      inverted: true
    cf_pin: 4
    cf1_pin: 5
    current:
      name: "Current"
    voltage:
      name: "Voltage"
    power:
      name: "Power"
    update_interval: 1s
    voltage_divider: 800
    current_resistor: 0.0023

switch:
  - platform: gpio
    name: "Relay"
    pin: GPIO14
    id: relay

status_led:
  pin:
    number: GPIO13
    inverted: yes
Simono
Posty: 325
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

śr wrz 18, 2019 1:01 pm

@djack2017 czy mógłbyś udostępnić firmware bez obsługi fizycznego przycisku? Rozumiem, że z aplikacji da się włączyć przekaźnik?
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 302
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

śr wrz 18, 2019 1:26 pm

Simono pisze:
śr wrz 18, 2019 1:01 pm
@djack2017 czy mógłbyś udostępnić firmware bez obsługi fizycznego przycisku? Rozumiem, że z aplikacji da się włączyć przekaźnik?
http://djack.com.pl/modules.php?name=Do ... oad&cid=54
Simono
Posty: 325
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

śr wrz 18, 2019 5:06 pm

@up rozumiem, że kalibracja, dioda etc, wszystko już jest i brakuje tylko fizycznego przycisku? Mam od kilku dni moduł BlizWolf za inverterem solarnym i mało jest odporny na zakłócenia. Czasami jak się włącza jakieś urządzenie wyłącza się w nim przekaźnik i trzeba go z przycisku bądź aplikacji ponownie włączyć i to jest duży problem. Mam nadzieję, że ten moduł nie będzie miał tego problemu a fizyczny przycisk jak będzie wszystko ok tam mi nie jest potrzebny.
djack2017
Posty: 351
Rejestracja: pn lis 27, 2017 7:36 am

śr wrz 18, 2019 6:10 pm

Simono pisze:
śr wrz 18, 2019 1:01 pm
@djack2017 czy mógłbyś udostępnić firmware bez obsługi fizycznego przycisku? Rozumiem, że z aplikacji da się włączyć przekaźnik?
Jest do pobrania firmware bez obsługi przycisku. Pozostałe funkcje działają. Z krótkiego testu wygląda na to, że jest dość odporny na zakłócenia. Tymczasowy brak obsługi przycisku powoduje, że jeśli chcemy wprowadzić współczynniki kalibracji musimy ponownie wyczyścić pamięć, wgrać firmware i przy ponownej konfiguracji wpisać poprawne współczynniki.
ODPOWIEDZ