Czujnik zamknięcia w funkcji rolet

maniakson
Posty: 15
Rejestracja: sob lis 24, 2018 4:54 pm

śr wrz 11, 2019 8:55 am

Witam suplowicze.

Zwracam się z zapytaniem o dodatkowy czujnik w zakładce dot. obsługi rolet. Na chwile obecną jest możliwość ustawienia jednego czujnika ( czujnik otwarcia). Chciałbym także zastosować czujnik zamknięcia , ale nie ma takiej opcji. Co należy zrobić ? Do kogo się zwrócić ?

Pozdrawiam
Załączniki
supll.jpg
supll.jpg (43.98 KiB) Przejrzano 487 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7953
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr wrz 18, 2019 5:54 pm

Czujnik otwarcia to i czujnik zamknięcia. Musisz mieć taki czujnik podłączony. Generalnie przy roletach takie czujniki Ci są z reguły niepotrzebne ponieważ sterownik potrafi sobie policzyć czy roleta jest zamknięta czy też nie.
maniakson
Posty: 15
Rejestracja: sob lis 24, 2018 4:54 pm

śr wrz 18, 2019 5:57 pm

Podłączyłem do urządzenia dwa kontaktrony , i na chwilę obecną mogę zaznaczyć w cloudzie tylko jeden z nich , dlatego pytam o ten czujnik zamknięcia , żeby wskazać na ten drugi kontaktron.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7953
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr wrz 18, 2019 5:59 pm

Do jakiego urządzenia ?
[EDIT] tam można tylko wskazać jeden kontraktron, który montuje się u dołu okna.
maniakson
Posty: 15
Rejestracja: sob lis 24, 2018 4:54 pm

śr wrz 18, 2019 6:08 pm

Do przełącznika sonoff , chcę zastosować to rozwiązanie nie do rolet.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7953
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr wrz 18, 2019 6:18 pm

Może napisz co tak na prawdę chcesz osiągnąć.
maniakson
Posty: 15
Rejestracja: sob lis 24, 2018 4:54 pm

śr wrz 18, 2019 6:34 pm

Dziękuję za zainteresowanie , opiszę jak to pomoże, ale nie dziś . Podrawiam
andrzejano
Posty: 270
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

pt wrz 20, 2019 10:27 pm

pzygmunt pisze:
śr wrz 18, 2019 6:18 pm
Może napisz co tak na prawdę chcesz osiągnąć.
Sorry.Wtrącę się z moją sugestią , czy byłaby możliwośc wyprowadzenia funkcji stop na jakiekolwiek gpio , może nawet do wyboru np rx ,na który przy podaniu stanu low z dolnej krańcówki zatrzyma roletę.Korzystam obecnie wemos d1 mini i mostka h i softu espablo incan roller shuter i troche mii się rozjeżdża otw i zam.
ODPOWIEDZ