Sterowanie podłogówką
-
bukox
- Been thanked: 1 time
Czy jest jakiś sposób aby z poziomu Supli sterować zaworami podłogówki? Nie chodzi tutaj o otwórz/zamknij ale otwieranie stopniowe albo zwiększanie przepływu o daną wartość?
Zamel MEW-01 (1x) + Zamel SRW-01 (7x) + Zamel SBW-01 (2x) + Shelly1 (9x) + Sonoff Basic (7x) + Sonoff TH10 (2x) + Sonoff TH16 (1x) + Sonoff Mini (2x) + Sonoff SV (2x) + GoSund SP111 (8x) + ESP32 Relay X4 (2)
-
flowerek
A z ciekawosci - dlaczego nie otworz/zamknij? Pytam bo wlasnie tak mam...i z tego co wiem tak dziala zdecydowana wiekszosc systemow sterowania podlogowka. Oparta jest o zawory elektrotermiczne no/nc.
Zastanawia mnie co daje stopniowe otwieranie przy podlogowce?
Zastanawia mnie co daje stopniowe otwieranie przy podlogowce?
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
-
bukox
Takie samo jak przy grzejnikach czyli sterowanie temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach.
Zamel MEW-01 (1x) + Zamel SRW-01 (7x) + Zamel SBW-01 (2x) + Shelly1 (9x) + Sonoff Basic (7x) + Sonoff TH10 (2x) + Sonoff TH16 (1x) + Sonoff Mini (2x) + Sonoff SV (2x) + GoSund SP111 (8x) + ESP32 Relay X4 (2)
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Podeślij linka do takich zaworów do podłogowki bo sam jestem ciekawbukox wrote: Sat Sep 21, 2019 8:40 am Takie samo jak przy grzejnikach czyli sterowanie temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To sterownik z reguły daje przez chwilę sygnał "otworz", potem chwilę "zamknij". Te zawory mają jakiś czas otwarcia i sterowniki tak regulują przepływ.
Przy podłogówce jest to trochę bez sensu, bo i tak bezwładność całego systemu to kilka godzin. Moim zdaniem lepiej sobie zrobić sterowanie bazujące na temperaturze powrotu z podłogówki oraz temperaturze w pomieszczeniu.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
flowerek
Moze ja nie do konca rozumiem...
Mam sterowanie podlogowka oparte o czujnik temp. w pomieszczeniu na sonoffie basic oraz zaworze elektrotermicznym podlaczonym w rozdzielaczu do innego sonoffa basic (wlacz/wylacz) i do tego termostat od kolegi @fracz.
Ustawiam sobie w panelu oczekiwana tempersture..a dokladnie min i max (wlacz/wylacz).mozna ustawic pomiedzy min a max malutka wartosc np. 0.5 stopnia co spowoduje ze caly uklad utrzymuje zadana temperature.
Sam zawor elektrotermiczny ma ok 2 minut bezwladnosci (bimetal sie nagrzewa/stygnie). Bezwladnosc pologowki tez jest duza w porownaniu do kaloryferow.
Nie obserwuje zadnych odchylen temperatury nawet na ceramicznej podlodze.
Mam sterowanie podlogowka oparte o czujnik temp. w pomieszczeniu na sonoffie basic oraz zaworze elektrotermicznym podlaczonym w rozdzielaczu do innego sonoffa basic (wlacz/wylacz) i do tego termostat od kolegi @fracz.
Ustawiam sobie w panelu oczekiwana tempersture..a dokladnie min i max (wlacz/wylacz).mozna ustawic pomiedzy min a max malutka wartosc np. 0.5 stopnia co spowoduje ze caly uklad utrzymuje zadana temperature.
Sam zawor elektrotermiczny ma ok 2 minut bezwladnosci (bimetal sie nagrzewa/stygnie). Bezwladnosc pologowki tez jest duza w porownaniu do kaloryferow.
Nie obserwuje zadnych odchylen temperatury nawet na ceramicznej podlodze.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
-
bukox
Piszę o typowych rotametrach gdzie reguluje się przepływ cieczy w l/min. Im większy przepływ tym wyższa temperatura. I właśnie tym chciałbym sterować.
-
Gang
Ale one też do końca tak nie działają... jak ustawisz na 4 a w pomieszczeniu będzie zimno to grzejnik będzie tak samo gorący jak na 5.bukox wrote: Thu Sep 26, 2019 6:58 amPiszę o typowych rotametrach gdzie reguluje się przepływ cieczy w l/min. Im większy przepływ tym wyższa temperatura. I właśnie tym chciałbym sterować.
To jest termostat a nie manometr przepływu. Chociaż to jest w tym przypadki trochę połączone, ale jednak to głównie jest termostat a nie manometr.
Podłogowe zawory działają tak jak wyżej pisali otwórz/zamknij bez stanów pośrednich.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli 
-
bukox
A czy są dostępne w takim razie sterowniki do właśnie takich termostatów, które dałoby się oSuplować?