sorry, przeczytałem, że chodzi Ci o DHT11Ryrzy wrote: Tue Sep 17, 2019 3:27 pm eh.. tak, źle podłączam, plamy na słońcu i upał na ulicy
podłączone jest ok, a soft ma być teninaczej bym nie pisał w tym temacie
jak sie nie da to się nie da, trudno
zamowi sie dht11 kilka sztuk
dzieki
ESP8266 Primary GUI v2
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
uchnast.michal
- Has thanked: 7 times
Zaobserwowałem dziwne zachowanie DS18b20.
1. Po podłączeniu trzeciego wykrywa go lecz wchodzi na pierwszą pozycję powodując brak odczytu trzeciego czujnika.
2. Po zmianach na supla.org temperatura wszystkich DSów wyświetla 25 stopni, jeden po chwili wraca do prawidłowego odczytu kolejny wisi na 25 do momentu odpięcia i ponownego podłączenia.
Podłączone pod gpio2 NodeMCU, z jednym rezystorem 4,7.
1. Po podłączeniu trzeciego wykrywa go lecz wchodzi na pierwszą pozycję powodując brak odczytu trzeciego czujnika.
2. Po zmianach na supla.org temperatura wszystkich DSów wyświetla 25 stopni, jeden po chwili wraca do prawidłowego odczytu kolejny wisi na 25 do momentu odpięcia i ponownego podłączenia.
-
Yepestis
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 3 times
Wgrałem oprogramowanie ESP8266 Primary GUI v2 do 3 sztuk Sonoff Slampher i zaobserwowałem że przy zaniku WiFi, losowo jeden albo dwa wyłączają przekaźnik i gasną. Mam ustawiony przekaźnik w tryb "reset". Jak dla testu ustawiłem tryb "pamiętaj stan" to przy braku WiFi przekaźnik na ułamek sekundy się wyłącza i zaraz z powrotem załącza.
Czy ktoś jeszcze ma takie objawy na innych urządzeniach że przy braku WiFi przekaźnik zmienia stan? Ale nie za każdym razem.
Czy ktoś jeszcze ma takie objawy na innych urządzeniach że przy braku WiFi przekaźnik zmienia stan? Ale nie za każdym razem.
-
krycha88
Podeślij mi co serial monitor wyświetla jak nie masz wifi.Yepestis wrote: Fri Sep 20, 2019 8:26 pm Wgrałem oprogramowanie ESP8266 Primary GUI v2 do 3 sztuk Sonoff Slampher i zaobserwowałem że przy zaniku WiFi, losowo jeden albo dwa wyłączają przekaźnik i gasną. Mam ustawiony przekaźnik w tryb "reset". Jak dla testu ustawiłem tryb "pamiętaj stan" to przy braku WiFi przekaźnik na ułamek sekundy się wyłącza i zaraz z powrotem załącza.
-
Yepestis
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 3 times
Nie mam jak tego podłączyć. Chyba że bym spróbował zasilić z USB a nie 230V.krycha88 wrote: Fri Sep 20, 2019 8:41 pmPodeślij mi co serial monitor wyświetla jak nie masz wifi.Yepestis wrote: Fri Sep 20, 2019 8:26 pm Wgrałem oprogramowanie ESP8266 Primary GUI v2 do 3 sztuk Sonoff Slampher i zaobserwowałem że przy zaniku WiFi, losowo jeden albo dwa wyłączają przekaźnik i gasną. Mam ustawiony przekaźnik w tryb "reset". Jak dla testu ustawiłem tryb "pamiętaj stan" to przy braku WiFi przekaźnik na ułamek sekundy się wyłącza i zaraz z powrotem załącza.
Spróbuję w poniedziałek coś potestować i zgrać logi.
-
krycha88
Działa to po adresach czujników, po podłączeniu nowego czujnika nie dodajać nowego adresu tak się robi?uchnast.michal wrote: Fri Sep 20, 2019 3:08 pm Zaobserwowałem dziwne zachowanie DS18b20.
-
uchnast.michal
- Has thanked: 7 times
adresy sa trzy lecz jeden z dwóch poprzednich znika a w jego miejsce pojawia sie ten trzeci podłączony jako ostatni.
Dodatkowo dziwnie po zerwaniu polaczenia odczyt temperatury startuje od 25 stopni na każdym dsie.
Dodatkowo dziwnie po zerwaniu polaczenia odczyt temperatury startuje od 25 stopni na każdym dsie.
-
cino111
@krycha88 możesz jeszcze dodać do kodu coś w stylu
W tej chwili na routerze widać tylko ESP_4E317B, ESP_83E7E5, ESP_5D7A2A itd. Mam kilkanaście modułów i już nie wiem który to który.
Jak dopisałem tę linijkę to nie chce mi zapisać ustawień w configu.
Code: Select all
wifi_station_set_hostname(read_supla_hostname().c_str()); //nazwa w sieci lokalnej - routerzeW tej chwili na routerze widać tylko ESP_4E317B, ESP_83E7E5, ESP_5D7A2A itd. Mam kilkanaście modułów i już nie wiem który to który.
-
krycha88
Dzięki za sugestię dopiszęcino111 wrote: Wed Sep 25, 2019 9:26 am @krycha88 możesz jeszcze dodać do kodu coś w styluCode: Select all
wifi_station_set_hostname(read_supla_hostname().c_str()); //nazwa w sieci lokalnej - routerze
W tej chwili na routerze widać tylko ESP_4E317B, ESP_83E7E5, ESP_5D7A2A itd. Mam kilkanaście modułów i już nie wiem który to który.
-
Espablo
Przecież jest to już dodane. W ustawieniach WiFi nazwa modułu. Jeżeli nic nie wpiszesz to nazwa jest typu ESP_4E317B, ale możesz wpisać swoją własną i taka będzie widoczna na routerze.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.