ESP w roli przycisku.

m.i.r@wp.pl
Posty: 12
Rejestracja: sob sty 30, 2016 8:22 am

śr lut 03, 2016 5:04 pm

Spoko, nie czuj się zobowiązany :) Czekam cierpliwie i nie czuj żadnej presji... ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8394
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lut 03, 2016 7:53 pm

Udało mi się dzisiaj znaleźć trochę czasu tak więc....
Firmware jest na https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... e-firmware
Upchnąłem na portach GPIO12 i 14 po dwie funkcje czyli.....
Zanim moduł połączy się z serwerem porty 12 i 14 ustawiane są jako wyjście i poszczególne stany oznaczają (począwszy od uruchomienia):

Próba nawiązania połączenia z WiFi i uzyskanie adresu IP
GPIO12 - niski
GPIO14 - niski

Połączono z WiFi i otrzymano adres IP
GPIO12 - wysoki
GPIO14 - niski

Połączono z serwerem
GPIO12 - niski
GPIO14 - wysoki ( po jednej sekundzie zmienia się na stan niski )

Nawiązanie połączenia z serwerem skutkuje tym, że porty 12 i 14 przełączane są w tryb wejścia i o tego momentu działają
jako czujniki otwarcia. Reagują z opóźnieniem 0,5 sekundowym. Ustawienie wejścia na stan wysoki skutkuje też zaświeceniem diody co może być pomocne w diagnostyce poprawnego podłączenia czujnika do bramy.
Po podłączeniu do serwera trzeba na cloud.supla.org skojarzyć czujniki z kanałami wykonawczymi czyli np.
trzeba określić, że czujnik nr jeden ma być czujnikiem bramy wjazdowej i wtedy należy wskazać kanał sterujący bramą dla którego ten czujnik jest.
Dzięki temu można "rozproszyć" funkcje pomiędzy modułami np. Jedno ESP może być czujnikiem, drugie steruje bramą.
W tym przypadku czujniki i sterowanie przekaźnikami są na jednym ESP. (2x czujnik 2x przekaźnik)

W przyszłości jak uruchomimy sterowanie kotłem CO to będzie można wskazywać z których termometrów ma korzystać sterownik, a termometry
będą mogły być rozproszone.

W załączniku uproszczony schemat podłączenia czujników i przycisku inicjującego konfigurację.
Przekaźniki powinny być podłączone do portów 4 i 13.
Załączniki
esp8266-input.png
esp8266-input.png (8.23 KiB) Przejrzano 2649 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8394
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lut 05, 2016 4:26 pm

m.i.r@wp.pl pisze:Spoko, nie czuj się zobowiązany :) Czekam cierpliwie i nie czuj żadnej presji... ;)
I jak udało się uruchomić czujniki ?
m.i.r@wp.pl
Posty: 12
Rejestracja: sob sty 30, 2016 8:22 am

ndz lut 07, 2016 4:00 pm

W końcu znalazłem troszkę czasu ... Wykonałeś kawał dobrej roboty :)
Pospinałem wszystko i bardzo ładnie działa. Pierwszy kanał to zaświecanie lampy przy bramie, drugi służy do otwierania/zamykanie. Czujnik pierwszy to sygnalizacja otwarcia bramy, a drugi furtki (synowie nieraz nie zamykają za sobą i fajnie jest to sprawdzić zdalnie :D ). Za czujniki bardzo ładnie służą kontraktony Satela S1. Teraz muszę upakować to na płytce , wsadzić do jakiegoś hermetycznego pudełka i zamontować przy bramie.
Sąsiedztwo i znajomi wykazali ogromne zainteresowanie możliwością sterowania domem ze smartfonu :D .
Dzięki twoim kombinacjom z portami 12 i 14 mamy jeszcze GPIO2 i 16. Może byś coś tam jeszcze upchnął - oczywiście jakbyś się kiedyś nudził ;) . A w ogóle, może teraz sieje herezję, ale fajnie by było mieć programową możliwość wyboru portu (np. kanał 0 - GPIO2).
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8394
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz lut 07, 2016 5:27 pm

Ciesze się, że działa. Jako, że ma być tam też włącznik światła to dodałem do firmware-u taką funkcję.
Nowszy firmware jest na https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... e-firmware.

Wybór portów z poziomu WWW zrobię w chwili wolnej.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8394
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz lut 07, 2016 11:19 pm

Jeszcze drobiazg. Prosiłbym przy okazji o oddanie głosu na aplikację w Google Play lub Apple App Store.
m.i.r@wp.pl
Posty: 12
Rejestracja: sob sty 30, 2016 8:22 am

śr lut 10, 2016 6:37 pm

Fajnie, że dodałeś do firmware wł. światła i zasilanie.
Ja wgrałem firmware z bramami na wcześniejszy firmware z wył. światła i wył. światła został , a na na drugim kanale pojawiła się brama ;] (zupełnie jakby stary soft nie wymazało tylko dograło część softu).
Teraz jest to prostsze i staje się coraz bardziej uniwersalne.
Oczywiście, ocena to pięć gwiazdek (w pełni zasłużone) :) .

Pytanko poza konkursem :) :ile jesteś w stanie upchnąć kanałów w jednym ESP8266-12 ?
Bo jeszcze jeden kanał i załatwiłbym całą część bramową na jednym nodemcu (brakuje mi tylko kanału na otwieranie furtki :D ).
esp.jpg
esp.jpg (96.17 KiB) Przejrzano 2617 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8394
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lut 11, 2016 11:55 am

Wg. tego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=vDeWXCokUEM można wykorzystać 8 portów.
Jednakże najnowsza wersja IoT_SDK nie specjalnie pozwala mi wykorzystać GPIO15 i GPIO16, albo nie wiem jak to jeszcze zrobić.
Na pewno aby użyć GPIO15 trzeba zmodyfikować bootloader tak aby nie brał pod uwagę tego portu. Inaczej jest on potrzebny przy uruchamianiu.
GPIO16 słuzy do wybudzania z głębokiego uśpienia i w SDK nie mogę zmienić MUX-a dla tego portu. (Albo nie wiem jak)

Co mogę zaproponować to użycie wersji ESP8266-12E która ma wyprowadzone dwa dodatkowe porty
http://www.esp8266.com/wiki/doku.php?id ... y#esp-12-e

Albo pokombinować z portem GPIO5 gdzie w pierwszej sekundzie od uruchomienia pełniłby funkcję przycisku konfiguracji, a później
przechodziłby w tryb obsługi przekaźnika. Jedyny problem to taki, że logika tego przycisku jest taka, że ma on pullup-a do 3.3V dlatego trzeba by zmienić ten przycisk tak aby działał jak jeden z portów wejścia co za tym idzie trzeba by też przerobić trochę soft.

Z mojej strony najwygodniej dodać kolejny port (1 min roboty). Kombinowanie z GPIO5 zajmie trochę więcej czasu, a teraz mam go jak na lekarstwo.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8394
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lut 11, 2016 11:57 am

W sumie zdjęcie które wrzuciłeś to jest właśnie wersja 12-E
m.i.r@wp.pl
Posty: 12
Rejestracja: sob sty 30, 2016 8:22 am

czw lut 11, 2016 8:32 pm

Właśnie wszystkie esp które posiadam to wersje 12-E, bardzo łatwe do zdobycia i tanie. Praktycznie prawie wszystkie nodemcu są na 12-E. Jeśli to nie problem, to prosiłbym o upchanie jak największej liczby kanałów (z tego ostatniego firmwaru, ponieważ jest najbardziej uniwersalne ... światlo,brama, zasilanie...).
ODPOWIEDZ