Ponieważ przy bramie nie ma zasięgu wi-fi /40m od domu/ SBW-01 zamontowałem w skrzynce przy domu skąd idą kable do bramy. Z powodu małej ilości wolnych kabli w skrętce, zasilenie wziąłem z zasilacza domofonu /Legrand 346000/. Został mi 1 kabel do podpięcia S.C.A. /przekaźnik zamontuję przy napędzie/.
Pozdrawiam
Jak podłączyć do NICE Robus 600/1000
-
[email protected]
Witam. Wszystko ok, ale z SCA wychodzi stały + a sygnał zamknięcia bramy (aktywny kiedy zamkniete) to -pzygmunt wrote: Sun Mar 10, 2019 6:43 pm Wystarczy podłączyć jedno z wejść IN1 lub IN2. Które to najlepiej sprawdzić zwierając IN1 lub IN2 do 24V i obserwować kiedy zmienia się ikonka w aplikacji.
Ikonka się zmienia tylko po podaniu + czyli muszę to podłączyć przez przekaźnik.
Ja mam SBW-01. Czy w przypadku modułu Nice SBP-01 było by inaczej (mógłby byc sygnał - do IN1 lub IN2 bezpośrednio ?
-
akren
Witam ponownie.
Przeniosłem SBW-01 do napędu bramy NICE /udało mi się poprawić zasięg wifi /Brama otwiera się i zamyka bez problemu. Mam jednak problem z pokazywaniem w aplikacji zamknięcia bramy. Podłączyłem się przez przekaźnik / RM84-2012-35-5024 / wg Twojego schematu-
1 - 24V
2 - S.C.A
4 - 24V
5 - IN1 (lub 3 jeżeli chcesz sprzętowo odwrócić logikę) ,
uaktywniłem w NICE tryb "Aktywne, jeśli skrzydło zamknięte" , a nadal w aplikacji nie widzę czy brama jest otwarta czy zamknięta.
Nie wiem gdzie popełniam błąd /słychać jak przekaźnik się przełącza/
Może muszę coś zmienić w ustawieniach SBW albo w aplikacji ?
Będę wdzięczny za podpowiedź.
Pozdrawiam.
Przeniosłem SBW-01 do napędu bramy NICE /udało mi się poprawić zasięg wifi /Brama otwiera się i zamyka bez problemu. Mam jednak problem z pokazywaniem w aplikacji zamknięcia bramy. Podłączyłem się przez przekaźnik / RM84-2012-35-5024 / wg Twojego schematu-
1 - 24V
2 - S.C.A
4 - 24V
5 - IN1 (lub 3 jeżeli chcesz sprzętowo odwrócić logikę) ,
uaktywniłem w NICE tryb "Aktywne, jeśli skrzydło zamknięte" , a nadal w aplikacji nie widzę czy brama jest otwarta czy zamknięta.
Nie wiem gdzie popełniam błąd /słychać jak przekaźnik się przełącza/
Może muszę coś zmienić w ustawieniach SBW albo w aplikacji ?
Będę wdzięczny za podpowiedź.
Pozdrawiam.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Ustał najpierw które wejście masz skojarzone ze sterowaniem. Możesz to zrobić zwierając +24 do IN1 lub IN2. Po zwarciu powinna się zmienić ikona. Jeśli to ustalisz to musisz sprawdzić czy na 5 lub 3 w przekaźniku pojawia się +24 w zależności od tego czy brama jest otwarta czy też nie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
akren
Zrobione.
Mój błąd polegał na tym, że jeden 24V podpiąłem pod "+" a drugi pod " - " , zamiast oba pod "+" /P.P. w napędzie/.
Dzięki.
Mój błąd polegał na tym, że jeden 24V podpiąłem pod "+" a drugi pod " - " , zamiast oba pod "+" /P.P. w napędzie/.
Dzięki.
-
akren
Jak pisałem wyżej otwieranie i pokazywanie zamknięcia działają, jednak mam mały problem. Po zamontowaniu przekaźnika otwieranie bramy działa najczęściej dopiera za drugim stuknięciem otwarcia w aplikacji / daje to wrażenie jakby pierwsze stuknięcie uaktywniało system, dopiero drugie powoduje otwarcie bramy/. Następne polecenia działają po jednym stuknięciu. Przed zamontowaniem przekaźnika brama otwierała się po pierwszym stuknięciu. Macie jakiś pomysł?)
-
akren
Dopiero dzisiaj miałem czas sprawdzić czy słychać przekaźnik przy pierwszym stuknięciu- wydaje się, że nie.
Czasami brama działa po kilku stuknięciach. Okazało się, że także otwieranie pilotem się pogorszyło po zastosowaniu przekaźnika. Wymaga kilkukrotnego naciśnięcia.
Czasami brama działa po kilku stuknięciach. Okazało się, że także otwieranie pilotem się pogorszyło po zastosowaniu przekaźnika. Wymaga kilkukrotnego naciśnięcia.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Upewnij się czy to przez przekaźnik czy przez SBW. Były jakieś egzemplarze, które kłóciły się z radiem. Zamel je od ręki wymienia.
Upewnij się, że masz dobry zasięg wifi. To może generować problemy z responsywnością.
Upewnij się, że masz dobry zasięg wifi. To może generować problemy z responsywnością.
SUPLA.... Nareszcie w domu.