Amazon Alexa
-
myrcin
Tak mam swój serwer. Dzięki za wskazówkę. Zajmę się tym jak inne rzeczy, które rozgrzebałem doprowadzę do końcapzygmunt wrote: Mon Sep 30, 2019 8:09 pm Jeśli masz swój serwer (nie cloud.supla.org) to musisz go najpierw zarejestrować.
viewtopic.php?f=6&t=4869
-
jlatawiec
Witam,
Czy sterownik bramowy Zamel SBW-01 jest także wspierany? Mnie Alexa go nie odnajduje... tzn. odnalazła tylko czujniki otwarcia, ale szczerze głównie zależy mi na możliwości sterowania bramą, a nie na czujnikach.
Czy sterownik bramowy Zamel SBW-01 jest także wspierany? Mnie Alexa go nie odnajduje... tzn. odnalazła tylko czujniki otwarcia, ale szczerze głównie zależy mi na możliwości sterowania bramą, a nie na czujnikach.
-
rafaelcxk
Witam, mam problem z wykrywaniem kanałów. Po użyciu funkcji discover pojawiają się poprawnie tylko switche i sterownik RGB natomiast ze sterowników bramy i garaży widzę tylko sensory, rolety to tylko się pokazuje kanał ale nie można ich sterować. Robię wszystko z instrukcją, aplikacja ma przyznany dostęp do konta w integracjach i wszystko wygląda poprawnie. Co powinienem zrobić aby poprawnie wykryło te kanały?
-
rafaelcxk
>>>>Alexa bramy nie zobaczy w aktualnej wersji (przyszłość)
szkoda - wystarczyłoby żeby można zmienić wykryty kanał i mogłoby zadzialać jak zwykły switch .
szkoda - wystarczyłoby żeby można zmienić wykryty kanał i mogłoby zadzialać jak zwykły switch .
-
jlatawiec
No właśnie. Czy nie można by tego zrobić? Nie potrzebuje pełnego pakietu (otwarta, zamknięta brama) tylko możliwości uruchomienia włącznika, tak żeby brama się otwierała (zamknięcie jest automatyczne).rafaelcxk wrote: Sat Dec 28, 2019 11:15 am >>>>Alexa bramy nie zobaczy w aktualnej wersji (przyszłość)
-
wsosniak
- Been thanked: 1 time
Jak nie widać urządzeń w GH czy w ALEXA to IFTTT pomoże w sterownaniu bramą poleceniami głosowymi (na razie tylko w ENG):
Nowy aplet : if THIS then THAT
gdzie THIS -> Amazon Alexa (lub GOOGLE ASSISTANT) i wpisujesz polecenie np : open the gate
i THAT -> webhook z URLem linka bezpośredniego otwarcia bramy (lub publiczny url skryptu od @fracz-a)
Ja akurat korzystam z GH gdzie tez jest ten sam problem że nie widać urządzen bramowych w GH i pod IFTTT bardzo fajnie chodzi otwieranie i zamykanie bram (korzystam ze skryptów/linków od @fracz-a ale linki bezpośrednie z cloud tez powinny chodzić) .
Kiedys bawiłem się ALEXA i pamietam że te polecenia głsowe skonfigurowane w IFTTT tak samo dobrze chodziły z ALEXĄ jak i z GH
spróbuj
Nowy aplet : if THIS then THAT
gdzie THIS -> Amazon Alexa (lub GOOGLE ASSISTANT) i wpisujesz polecenie np : open the gate
i THAT -> webhook z URLem linka bezpośredniego otwarcia bramy (lub publiczny url skryptu od @fracz-a)
Ja akurat korzystam z GH gdzie tez jest ten sam problem że nie widać urządzen bramowych w GH i pod IFTTT bardzo fajnie chodzi otwieranie i zamykanie bram (korzystam ze skryptów/linków od @fracz-a ale linki bezpośrednie z cloud tez powinny chodzić) .
Kiedys bawiłem się ALEXA i pamietam że te polecenia głsowe skonfigurowane w IFTTT tak samo dobrze chodziły z ALEXĄ jak i z GH
spróbuj
Last edited by wsosniak on Sat Jan 04, 2020 10:37 am, edited 6 times in total.
Sterowanie bramą nie jest równe sterowaniu żarówką.
Łyżką do zmiany opon nie zamieszasz w szklance z herbatą tylko dlatego że to łyżka.
Alexa nie wspiera sterowania bramą, jeszcze.
Jak nje chcesz czekać to tymczasowo zrealizuj swoją potrzebę w inny sposób np. poprzez skrypty od kolegi @fracz + aplikacje automate.
Łyżką do zmiany opon nie zamieszasz w szklance z herbatą tylko dlatego że to łyżka.
Alexa nie wspiera sterowania bramą, jeszcze.
Jak nje chcesz czekać to tymczasowo zrealizuj swoją potrzebę w inny sposób np. poprzez skrypty od kolegi @fracz + aplikacje automate.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
gbcolin
Wspiera dzięki iftt. Wydajesz komendę głosową: trigger gate i wsio.
Nie atakuję projektu Supli