Otwieranie bramy.

sebek991

Cześć, wgrałem na nodemcu oprogramowanie do sterowania bramą (MODUŁ BRAMOWY), jednak jak się okazało na mojej bramie sterowanie odbywa się poprzez podanie stanu niskiego; cały czas jest 5V, jak wciśnie się przycisk dzwonkowy albo na pilocie do radiowego sterowania to na sterownik silnika podawane jest 0V i dopiero wtedy zaczyna się zmiana stanu położenia bramy lub jej zatrzymanie jeżeli jest podczas zmiany. Jak rozwiązać ten problem( w oprogramowaniu które wgrałem sterowanie jest stanem wysokim)?
Pozdrawiam Sebastian.
slawek

Do sterownika podłączasz styki NO przekaźnika z modułu supla - na jeden styk podajesz masę na stałe - innymi słowy zamiast przycisku dzwonkowego podpinasz styki NO - wg mnie ten soft działa dokładnie tak jak chcesz.
Radzę nie podpinać GPIO bezpośrednio do sterownika bramy, a wysterować nim tranzystor sterujący przekaźnikiem / wykorzystać gotowy moduł przekaźnika
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
sebek991

No właśnie, a chciałem bez przekaźników. Jednakże po pomierzeniu wychodzi, że muszę odseparować obwód już istniejący od sterowania prze internet. Tak czy siak dzięki, masz może link do softu z przekaźnikami + branowym. Z tego co pamiętam gdzieś po forum latał.
Espablo

sebek991 wrote:No właśnie, a chciałem bez przekaźników. Jednakże po pomierzeniu wychodzi, że muszę odseparować obwód już istniejący od sterowania prze internet. Tak czy siak dzięki, masz może link do softu z przekaźnikami + branowym. Z tego co pamiętam gdzieś po forum latał.
Nigdy, ale to nigdy!!! :shock: Nie podłączaj jednego układu bezpośrednio do drugiego. Zawsze stosuj cokolwiek aby odseparować 2 układy. Najprościej jest dodać przekaźnik i wtedy taki problem jak w Twoim przypadku nie będzie już miał miejsca.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:

Return to “Pomoc”