Zasięg wifi dla supli

emti
Posty: 18
Rejestracja: pt wrz 27, 2019 7:12 pm

czw paź 03, 2019 7:40 pm

Witajcie, zamontowałem dziś sobie moduł otwierania bramy - wszystko śmiga. Na początku był taki problem, że nie będąc połączonym przez wifi (te samo do którego jest podłączona supla) nie mogłem otwierać ani zamykać bramy. Jednak potem już działało na sieci komórkowej. Dla sprawdzenia działania użyłem przenośnego modemu i dla niego skonfugorowałem suplę. Jednak docelowo chcę korzystać z innego źródła wifi. I tu mam pytanie. Czy sam wzmacniacz wifi coś zaradzi? Modem stacjonarny, że tak ujmę, mam za kilkoma murowanymi ścianami. Chciałbym dać wzmaniacz w takim miejscu by sięgał do bramy i potem garażu. Garaż i brama w lini ok, 20-30m od domu. Tam Wifi już nie sięga. Co polecicie? Pozdro ;)
Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

czw paź 03, 2019 8:14 pm

Może Ci pomoże:
viewtopic.php?f=6&t=4751
emti
Posty: 18
Rejestracja: pt wrz 27, 2019 7:12 pm

czw paź 03, 2019 8:34 pm

Wywnioskowałem, że najlepiej będzie puścić tam przewód. wolałbym tego uniknąć bo trochę się zejdzie z wykopaniem rowka pod przewód + koszt przewodu. Może ktoś próbował wzmacniacza? Chyba, że faktycznie supla znajdzie wifi tam, gdzie telefon już nie łapie. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1035
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw paź 03, 2019 8:34 pm

Ja u siebie zamontowałem na zewnątrz Ubiquiti airMAX NanoStation Loco M2 na początku miałem trochę problemów z opanowaniem ale koledzy z forum pomogli . Takie cudo używane można kupić już za 50zl
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
krzych
Posty: 1
Rejestracja: śr paź 30, 2019 7:51 am

śr paź 30, 2019 11:18 am

Miałem ten sam problem. Kupiłem wzmacniacz Fritz. Wszystko zależy od odległości od routera;)

Możesz spróbować https://pl.avm.de/produkty/fritzwlan/fr ... eater-310/

Pozdrawiam
Krzych
Awatar użytkownika
Demolkaa
Posty: 226
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:42 pm
Lokalizacja: Twardowice

śr paź 30, 2019 1:06 pm

Ja posiadam wzmacniacz xiaomi 40zl a daje rade
dydyrydy
Posty: 88
Rejestracja: pt mar 01, 2019 7:35 pm

śr paź 30, 2019 7:15 pm

emti pisze:
czw paź 03, 2019 8:34 pm
(...)Chyba, że faktycznie supla znajdzie wifi tam, gdzie telefon już nie łapie. Pozdrawiam
Na to akurat nie licz. Nie wiem co tam zamontowałeś przy bramie, jeśli to Yunshan to on potrzebuje dobrego zasięgu. Trochę lepiej jest z Sonofem SV, bo lepiej łapie, ale do zasięgu porównywalnego z telefonem to jeszcze im brakuje.
Moja Supla: ;)
2 x Yunshan (brama garażowa i furtka)
1 x Sonoff SV (brama wjazdowa)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
1 x Sonoff 4CH Pro (podlewanie)
Marek79
Posty: 6
Rejestracja: ndz lut 10, 2019 9:54 am

pt lis 01, 2019 11:47 am

Mi sonoff SV łączy się tam gdzie WIFI z telefonu nie działa i pokazuje brak zasięgu.
ODPOWIEDZ