Część 2 dostępna: https://www.blaszczak.pl/supla-radiowy- ... i-czesc-2/
Zapraszam do lektury.
Mały, bezprzewodowy czujnik temperatury na radiu
-
QLQ
Świetny projekt i wykonanie !!
Wyjaśnij mi proszę tylko bo trochę nie jest dla mnie jasne - w projekcie są transmitery i bramka. W opisie w cz I i II jest mowa o transmiterach a gdzie jest bramka, przez którą te moduły komunikują się z Suplą ?
Bo to na foto to rozumiem że jest transmiterem (radio pracujące na częstotliwości 868 MHz (RFM69CW)). A co odbiera te dane i wysyła do supli?
.
Wyjaśnij mi proszę tylko bo trochę nie jest dla mnie jasne - w projekcie są transmitery i bramka. W opisie w cz I i II jest mowa o transmiterach a gdzie jest bramka, przez którą te moduły komunikują się z Suplą ?
Bo to na foto to rozumiem że jest transmiterem (radio pracujące na częstotliwości 868 MHz (RFM69CW)). A co odbiera te dane i wysyła do supli?
.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
W 3 części będzie opisana bramka. Jest zbudowana na ESP8266 i RFM69CW. To niestety najbardziej "kulawa" część projektu pod względem oprogramowania (brak GUI). Poniżej schemat bramki.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Bardzo fajny projekt! Jeżeli core zrobione to GUI to chwilaRobert Błaszczak wrote: Sun Oct 06, 2019 6:29 pm W 3 części będzie opisana bramka. Jest zbudowana na ESP8266 i RFM69CW. To niestety najbardziej "kulawa" część projektu pod względem oprogramowania (brak GUI). Poniżej schemat bramki.
Schemat2.png
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Robert Błaszczak
Nie ukrywam, że po cichu liczyłem na rozwój projektu ze strony bardziej biegłych w programowaniu Forumowiczów
.
Najpóźniej we wtorek upublicznię trzecią część opisu, więc będzie się nad czym pochylić
.
Tymczasem chciałbym jeszcze raz publicznie podziękować Wojtkowi (@fracz) i @Beku za udostępnienie przykładów, na bazie których napisałem oprogramowanie oraz @klew za pomoc w rozwiązaniu problemu opisanego w tym temacie.
No i specjalne podziękowania dla mojej małżonki, że nie wygoniła mnie z domu, jak poobwieszałem żyrandole prototypami transmiterów w formie "elektrycznego pająka"
.
Najpóźniej we wtorek upublicznię trzecią część opisu, więc będzie się nad czym pochylić
Tymczasem chciałbym jeszcze raz publicznie podziękować Wojtkowi (@fracz) i @Beku za udostępnienie przykładów, na bazie których napisałem oprogramowanie oraz @klew za pomoc w rozwiązaniu problemu opisanego w tym temacie.
No i specjalne podziękowania dla mojej małżonki, że nie wygoniła mnie z domu, jak poobwieszałem żyrandole prototypami transmiterów w formie "elektrycznego pająka"
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
wojtas567
Jaki realne zasięg mają te transmitery?
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Robert Błaszczak
W mieszkaniu ok.70 m2 nie mam żadnych problemów.
Jak dojdą do mnie następne mikrokontrolery MOTEINO R6, to jeden z transmiterów planuję powiesić w piwnicy (mieszkam na 1 piętrze). Dam znać czy to zadziała.
Ps.
Trzecia część z opisem bramki dostępna: https://www.blaszczak.pl/supla-radiowy- ... i-czesc-3/
Jak dojdą do mnie następne mikrokontrolery MOTEINO R6, to jeden z transmiterów planuję powiesić w piwnicy (mieszkam na 1 piętrze). Dam znać czy to zadziała.
Ps.
Trzecia część z opisem bramki dostępna: https://www.blaszczak.pl/supla-radiowy- ... i-czesc-3/
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Beku
Brawo!!!
Poświęcony czas i efekt są zdumiewające
Ja doszedłbym do takiego efektu pewnie za 2 lata znając życie
- jeśli w ogóle 
Poświęcony czas i efekt są zdumiewające
-
Robert Błaszczak
Ty już nie bądź taki skromny
. Gdyby nie Twój kod gateway'a zamieszczony na pierwszej stronie tego tematu, to pewnie ja bym dumał dwa lata

Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak