ESP8266 Primary GUI v2

uchnast.michal
Has thanked: 7 times

Na najnowszej wersji u mnie 4dsy gpio2 i dht22 gpio4 jednoczesnie działają bardzo dobrze (nodemcu). Sonoff Basic testowalem na dht22 i multi ds gpio1 również działa.
Ryrzy

krycha88 wrote: Fri Oct 04, 2019 7:53 pm
Ryrzy wrote: Fri Oct 04, 2019 7:35 pm I to i to. Ten sam ds tak samo podłączony działa na jakimś starym gotowym sofcie zybiego
Za mało informacji, równie dobrze mogę napisać, że u mnie działa 😀
Pokaż co ustawiasz w konfiguracji i ile czujników podłączasz dodatkowo pokaż co wyświetla serial monitor.
ok, wiecej info:

- sonoff basic,
- ds pod gpio14 sztuk 1
- kod:

Code: Select all

add_Relay_Button(12, 0, CHOICE_TYPE);
     add_DS18B20_Thermometer(14);

#define LED_CONFIG_PIN         13
reszta bez zmian,

ten sam ds dziala w identycznej konfiguracji na innym sofcie. na gui nie wyszukuje go w ogole, ani nie pokazuje temp.
zrodla na wczoraj jak pisalem najnowsze z master

aaa no i konsola

DS18B2 init
Parasite power is: OFF
WiFi init 
SSID: 
PASSWORD:  
Zainicjowany

Uruchamianie serwera...
RESET channel->Number-0==0
Rozłączony
Connection fail. Server: svr10.supla.org
WiFi connected SSID: 
localIP:  
subnetMask:  
gatewayIP: 1
siła sygnału (RSSI): -40 dBm
Rejestracja w toku
Zarejestrowany i gotowy
Value changed
add_DS18B20Multi_Thermometer(14);

Tryb konfiguracji: 2
Tryb AP
Start Serwera
DS18B2 init
krycha88
Been thanked: 5 times

Ryrzy wrote: Sat Oct 05, 2019 7:42 am
krycha88 wrote: Fri Oct 04, 2019 7:53 pm
Ryrzy wrote: Fri Oct 04, 2019 7:35 pm I to i to. Ten sam ds tak samo podłączony działa na jakimś starym gotowym sofcie zybiego
Za mało informacji, równie dobrze mogę napisać, że u mnie działa 😀
Pokaż co ustawiasz w konfiguracji i ile czujników podłączasz dodatkowo pokaż co wyświetla serial monitor.
ok, wiecej info:

- sonoff basic,
- ds pod gpio14 sztuk 1
- kod:

add_Relay_Button(12, 0, CHOICE_TYPE);

#define LED_CONFIG_PIN         13
reszta bez zmian,

ten sam ds dziala w identycznej konfiguracji na innym sofcie. na gui nie wyszukuje go w ogole, ani nie pokazuje temp.
zrodla na wczoraj jak pisalem najnowsze z master

aaa no i konsola

DS18B2 init
WiFi init 
SSID: 
PASSWORD:  
Zainicjowany

Uruchamianie serwera...
Rozłączony
WiFi connected SSID: 
localIP:  
subnetMask:  
gatewayIP: 1
siła sygnału (RSSI): -40 dBm
Rejestracja w toku
Zarejestrowany i gotowy
Value changed
add_DS18B20Multi_Thermometer(14);

Tryb konfiguracji: 2
Tryb AP
Start Serwera
DS18B2 init
Czy to urządzenie jest widoczne jako połączone w cludzie?
https://gui-generic-builder.supla.io/
Ryrzy

tak, bez problemu się łączy i przekaznik dziala, temperatura nie. dodatkowo dorobilem wyjscie na GPIO4 i tutaj tez nie widzi tego dsa....
krycha88

Jeżeli połączenia masz prawidłowe oraz rezystor między vcc a data to ja nie mam pomysłu czemu Ci to nie działa.
Ryrzy

no ja tym bardziej :P jedyne co mi przychodzi do glowy to błąd w kodzie po dodaniu BME280 :)

dobra, zrobie jeszcze jedno co mi przychodzi do glowy, usune calego arduino i wszystkie biblioteki pobiore od nowa... moze tutaj sie cos pokaszanilo

edit

nooo i dopiero to pomoglo :| nie mam pojecia dlaczego, ale na czystym arduino zaczęło działać... dziwne, no nic, przepraszam za zamieszanie i dziekuje za pomoc.

edit2

co ciekawe zaczął też działać DHT12 (przy wyborze dht11) :) a wczesniej nie dzialal :)
krycha88

Ryrzy wrote: Sat Oct 05, 2019 9:38 am no ja tym bardziej :P jedyne co mi przychodzi do glowy to błąd w kodzie po dodaniu BME280 :)

dobra, zrobie jeszcze jedno co mi przychodzi do glowy, usune calego arduino i wszystkie biblioteki pobiore od nowa... moze tutaj sie cos pokaszanilo

edit

nooo i dopiero to pomoglo :| nie mam pojecia dlaczego, ale na czystym arduino zaczęło działać... dziwne, no nic, przepraszam za zamieszanie i dziekuje za pomoc.

edit2

co ciekawe zaczął też działać DHT12 (przy wyborze dht11) :) a wczesniej nie dzialal :)
W wolnej chwili dorzucę wrzystie biblioteki potrzebne do prawidłowej kompilacji.
cino111

@krycha88 czy możesz mi skompilowac soft na Wemos D1 4MB wg poniższego? (2xDS na gpio 12). Jak ja kompiluję to nie działa przycisk monostabilny bez internetu i jest bardzo duży problem z wpięciem się modułu do sieci. Jak się wepnie to wszystko pięknie działa, ale jak po paru dniach się wypnie to muszę się nieźle nagimnastykować żeby się wpiął. Moduł steruje piecem gazowym oddalonym o kilkadziesiąt kilometrów, no i mam problem :lol: Nie wiem, czy to coś z moim arduino IDE, więc proszę o bina - przetestuję kompilację zrobioną przez Ciebie.

void supla_board_configuration(void) {

add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE);
  add_DS18B20Multi_Thermometer(12);
  add_Led_Config(LED_CONFIG_PIN);
  add_Config(CONFIG_PIN);

}
krycha88

cino111 wrote: Mon Oct 07, 2019 12:01 pm @krycha88 czy możesz mi skompilowac soft na Wemos D1 4MB wg poniższego? (2xDS na gpio 12). Jak ja kompiluję to nie działa przycisk monostabilny bez internetu i jest bardzo duży problem z wpięciem się modułu do sieci. Jak się wepnie to wszystko pięknie działa, ale jak po paru dniach się wypnie to muszę się nieźle nagimnastykować żeby się wpiął. Moduł steruje piecem gazowym oddalonym o kilkadziesiąt kilometrów, no i mam problem :lol: Nie wiem, czy to coś z moim arduino IDE, więc proszę o bina - przetestuję kompilację zrobioną przez Ciebie.

void supla_board_configuration(void) {

add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE);
  add_DS18B20Multi_Thermometer(12);
  add_Led_Config(LED_CONFIG_PIN);
  add_Config(CONFIG_PIN);

}
Dzisiaj mi się nie uda, chce skończyć OLE'a :) Ja dla wemosa lub nodemcu kompiluje wg ustawień na screenie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88

oled_1.JPG
Pierwsze podejście do OLEDa dla Primary GUI zrobione. Praktycznie dla was jest to bezobsługowe, ilość ekranów generowana jest na podstawie supla_board_configuration.

Co się wyświetla:
-każdy dostępny czujnik temperatury oraz przekaźniki
-stan przekaźników
-siłę połączenia oraz brak wifi
-komunikaty ze supli
-tryb konfiguracyjny

Jedynie co musicie określić to rodzaj wyświetlacza

//#include "SSD1306Wire.h"        // legacy: #include "SSD1306.h"
#include "SH1106Wire.h"   // legacy: #include "SH1106.h"

// Initialize the OLED display using Arduino Wire:
//SSD1306Wire display(0x3c, SDA, SCL);   // ADDRESS, SDA, SCL  ->supla_settings.h
SH1106Wire display(0x3c, SDA, SCL);     // ADDRESS, SDA, SCL ->supla_settings.h
projekt oparłem na bibliotece: https://github.com/ThingPulse/esp8266-oled-ssd1306/

Kod starałem się tak napisać, że w każdej chwili możecie wyciąć wsparcie dla oleda nie ingerując praktycznie w w resztę kodu. Jeżeli wszystko się sprawdzi to połączę biblioteki i będę wspierał tylko jedną.

Koda znajduje się:
https://github.com/krycha88/Primary_GUI/tree/OLED
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Nowości”