SUPLA Events - "zdarzenia"

myrcin
Posty: 42
Rejestracja: pt cze 07, 2019 9:08 am

śr paź 09, 2019 9:24 pm

Dwa pytania chciałbym zadać:

Ten filmik z pierwszego posta zawiera kontaktron podłączony do kwadratowego 'pudełka'. Czy mogę się dowiedziec co to za 'pudełko'?

Czy za pomocą SUPLA Events mogę odpalić scenę, która będzie mi sprawdzać pogodę powiedzmy raz dziennie czy lepiej to zrobić jakoś inaczej? Scenę już mam gotową tylko nie wiem jak ją odpalać regularnie.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1088
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw paź 10, 2019 8:56 pm

myrcin pisze:
śr paź 09, 2019 9:24 pm
Dwa pytania chciałbym zadać:

Ten filmik z pierwszego posta zawiera kontaktron podłączony do kwadratowego 'pudełka'. Czy mogę się dowiedziec co to za 'pudełko'?

Czy za pomocą SUPLA Events mogę odpalić scenę, która będzie mi sprawdzać pogodę powiedzmy raz dziennie czy lepiej to zrobić jakoś inaczej? Scenę już mam gotową tylko nie wiem jak ją odpalać regularnie.
To pudełko to chyba ten moduł bramowy. Raczej już niedostępny w sprzedaży, ale może gdzieś są gerbery i BOM i można samemu wykonać.

A co do drugiego pytania to może po prostu w cron-ie odpal wygenerowany link bezpośredni do sceny.
myrcin
Posty: 42
Rejestracja: pt cze 07, 2019 9:08 am

czw paź 10, 2019 9:14 pm

lesny8 pisze:
czw paź 10, 2019 8:56 pm
myrcin pisze:
śr paź 09, 2019 9:24 pm
Dwa pytania chciałbym zadać:

Ten filmik z pierwszego posta zawiera kontaktron podłączony do kwadratowego 'pudełka'. Czy mogę się dowiedziec co to za 'pudełko'?

Czy za pomocą SUPLA Events mogę odpalić scenę, która będzie mi sprawdzać pogodę powiedzmy raz dziennie czy lepiej to zrobić jakoś inaczej? Scenę już mam gotową tylko nie wiem jak ją odpalać regularnie.
To pudełko to chyba ten moduł bramowy. Raczej już niedostępny w sprzedaży, ale może gdzieś są gerbery i BOM i można samemu wykonać.

A co do drugiego pytania to może po prostu w cron-ie odpal wygenerowany link bezpośredni do sceny.
NIestety nie zorumiałem o co chodzi z odpaleniem w cron-ie linku? Możesz jakoś prościej mi to opisać? :)
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1088
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw paź 10, 2019 9:27 pm

Wygeneruj cURL w skryptach i
wykorzystaj ;)
lukfud
Posty: 239
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

ndz paź 20, 2019 10:26 am

Dzień dobry.
Pomóżcie - co mogę robić źle?
Dodaję warunek czasowy i zdarzenie przestaje się wykonywać.

Działa:

Kod: Zaznacz cały

events:
  - condition: state(73).on
    #time_conditions: "* 12-13 * * *"
    webhooks: https://supla.fracz.com/api/scenes/public/(...)
Nie działa:

Kod: Zaznacz cały

events:
  - condition: state(73).on
    time_conditions: "* 12-13 * * *"
    webhooks: https://supla.fracz.com/api/scenes/public/(...)
.newbie
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1106
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pn paź 21, 2019 6:57 am

Wygląda dobrze na moje oko.
Wg tego warunku zdarzenie będzie działać co minutę w godzinach 12:00 do 13:00
Jeżeli tak sprawdzałeś, to zobacz czy masz poprawną strefę czasową na serwerze.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
lukfud
Posty: 239
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn paź 21, 2019 9:40 am

Tak, sprawdzałem w podanym przedziale.

Rzeczywiście strefa czasowa w cloud była inna niż w qnapie (dzięki za podpowiedź). Zmieniłem wszędzie na CET (cloud, server, db).

Ustawiam "* * * * *" i jest ok, ale jak wpisuję "* 11-15 * * *" nadal nic się nie dzieje.

Kod: Zaznacz cały

 - condition: state(72).on
    time_conditions: "* 11-15 * * *"
    webhooks: https://supla.fracz.com/api/scenes/public/(...)
.newbie
lukfud
Posty: 239
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

wt paź 22, 2019 7:57 am

Powiedzcie mi proszę co i gdzie mam przestawić aby czas wykonywania zdarzeń był poprawny.
Pomimo tej samej strefy w warunku muszę ustawić 2 godziny wstecz.
-- Qnap --
[~] # date
Tue Oct 22 09:46:14 CEST 2019
-- Cloud --
[~] # docker exec -it supla_supla-cloud_1 /bin/bash
root@b45767d72b00:/var/www/cloud# date
Tue Oct 22 09:45:59 CEST 2019
.newbie
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1106
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt paź 22, 2019 8:11 am

Nie wiem czy to będzie miało związek, a sprawdź jeszcze czy masz dobrą strefę czasową po zalogowaniu się do Cloud'a.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
lukfud
Posty: 239
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

wt paź 22, 2019 8:20 am

UTC+2 - ustawiłem zaraz po pierwszym logowaniu.
Po kilku testach wiem, że działa i mogę korygować czas o te 2h, aczkolwiek jest to dziwne i wolałbym używać rzeczywistej godziny.
.newbie
ODPOWIEDZ