Identyfikator dostępu tylko dla kanału.

Lucas

Nie pamiętam niestety, czy jest w planach możliwość ustawienia identyfikatora dostępu tylko dla samego kanału? Tak, żeby nie rozbijać urządzenia na różne lokalizacje? Potrzebuję nadać dostęp tylko do jednego kanału i w obecnym czasie musiałbym podzielić to na dwie lokalizacje. Niestety spowoduje to, że w aplikacji tych użytkowników, którzy mają dostęp do wszystkiego pojawi się dodatkowa lokalizacja - tego chciałbym uniknąć.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Póki co nie planowaliśmy.
Ale pomyślimy co z tym fantem zrobić
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Lucas

pzygmunt wrote: Fri Oct 11, 2019 10:19 am Póki co nie planowaliśmy.
Ale pomyślimy co z tym fantem zrobić
Dzięki. Myślę, że to mogłoby być przydatne. Chyba, że tylko ja tak wymyślam :D
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Nawet bardzo przydatne. Co chwilę pojawiają się pytania, jak udostępnić np. sterowanie bramą pracownikom firmy, itp.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
kris.gie
Has thanked: 1 time

Nie tylko Ty, niedawno byłem zmuszony właśnie tak zrobić aby "małolat" mógł otwierać furtkę a nie bawić się innymi kanałami.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Kolejna trudność pojawia się gdy osoba, której chcemy udostępnić kanał/lokalizację, również korzysta z Supli na innym koncie. Szczególnie przy udostępnianiu bramy pracownikom firmy - może im się spodobać i zrobią sobie Suple w domu.
Znam workaroundy (np dwie aplikacje na telefonie), albo linki bezpośrednie. Jednak co do samych linków mam wątpliwości, czy słusznym jest udostępnianie linku, który otwiera bramę bez żadnego uwierzytelnienia ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Lucas

klew wrote: Fri Oct 11, 2019 11:45 am Kolejna trudność pojawia się gdy osoba, której chcemy udostępnić kanał/lokalizację, również korzysta z Supli na innym koncie. Szczególnie przy udostępnianiu bramy pracownikom firmy - może im się spodobać i zrobią sobie Suple w domu.
Znam workaroundy (np dwie aplikacje na telefonie), albo linki bezpośrednie. Jednak co do samych linków mam wątpliwości, czy słusznym jest udostępnianie linku, który otwiera bramę bez żadnego uwierzytelnienia ;)
Tutaj na razie można zainstalować dodatkowo aplikację przeznaczoną dla Nice i tam skonfigurować konto. Ewentualnie jedną z wersji stworzoną przez kolegów z forum, która też zainstaluje się obok oficjalnej.

Ja akurat potrzebuję tylko wybranej osobie/osobom dać dostęp do otwierania drzwi w danej lokalizacji i stąd dzielenie tego na dwie różne lokalizacje jest uciążliwe w przypadku pozostałych pracowników.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Obsługa dwóch lub więcej kont jest już oficjalnie zapowiedziana, więc z tym nie będzie problemu. Jak dojdzie do tego możliwość ustawienia identyfikatora użytkownika dla konkretnego kanału to będzie super :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Robert Błaszczak wrote: Fri Oct 11, 2019 11:58 am Obsługa dwóch lub więcej kont jest już oficjalnie zapowiedziana, więc z tym nie będzie problemu. Jak dojdzie do tego możliwość ustawienia identyfikatora użytkownika dla konkretnego kanału to będzie super :)
Osbługa dwóch (lub więcej) kont brzmi dość zawile. Wynika to pewnie z aktualnej architektury, gdzie klient (np telefon) jest podpięty pod konkrente konto na cloud/server. Bardziej intuicyjne dla mnie by było, że server/cloud ma swoje konto, z którego można udostępniać kanały różym kontom klienta, które wtedy stają się częścią również cloud innych osób..
Np. gdy mój pracodawca udostępnia mi dostęp do bramy, to daje dostęp konkretnemu użytkownikowi ([email protected]). Wtedy "Jan" ma swojego clouda, gdzie taki kanał się pojawił i może go sobie przypisać do swoich aplikacji klienckich (np. na telefonie i na tablecie w samochodzie). Może też sobie dodać "scenę" z udziałem tego kanału itd.

Natomiast gdy mówimy o dodaniu obsługi kilku kont na jednej aplikacji klienckiej, to mam wrażenie, że nie będę miał powyższych możliwości. Jedyne co, to w aplikacji klienckiej pojawi się lokalizacja "Praca" z kanałem "Brama". Mój cloud nie będzie tego widzieć i jakakolwiek interakcja byłaby bardzo skomplikowana (nie dodam scen, dodanie możliwości otwierania z tableta w samochodzie wymaga udostępnienia kanału na kolejne urządzenie przez właściciela bramy).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Lucas

Podejrzewam, że obsługa drugiego konta w aplikacji będzie się sprowadzała do tego, że będzie możliwość wprowadzenia danych z drugiego clouda (drugi mail, ew. adres serwera, id dostępu i hasła) i będziesz miał wybór widoczność cloud1, cloud2 albo całości.

Return to “CLOUD”