ESP8266 Primary GUI v2

dobo
Posty: 204
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pn paź 14, 2019 6:51 pm

Działa

I jednak się przyda. Zauważyłem przed chwilą rozbieżności w ciśnieniu OLED pokazuje 1004 hPa , a aplikacja 1003 hPa.
Poobserwuję dłużej czy się coś zmieni, a jak się nie zmieni to sprawdzę na nowym BME jak do mnie dojdą.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 216
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn paź 14, 2019 6:54 pm

ale jak? gdzie to zostalo opisane?
Yepestis
Posty: 222
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

pn paź 14, 2019 6:57 pm

uchnast.michal pisze:
pn paź 14, 2019 6:54 pm
ale jak? gdzie to zostalo opisane?
Od początku jest taka możliwość.
viewtopic.php?p=48009#p48009

Masz na stronie konfiguracyjnej masz 4 przyciski, jeden z nich nosi nazwę aktualizacja, to będzie ten ;)
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 216
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn paź 14, 2019 6:59 pm

no ok ale skąd pobiera? można ustawić źródło kompilacji?
Yepestis
Posty: 222
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

pn paź 14, 2019 7:02 pm

uchnast.michal pisze:
pn paź 14, 2019 6:59 pm
no ok ale skąd pobiera? można ustawić źródło kompilacji?
Musisz wybrać plik z komputera, z serwera nie pobiera.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 216
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn paź 14, 2019 7:30 pm

Kod: Zaznacz cały

Not found: /firmware
ok, nie było tematu :)
Ryrzy
Posty: 147
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

pn paź 14, 2019 7:38 pm

ok, w koncu mialem chwile i uruchomilem oleda od nowa na Primary GUI v2 :) najnowsze zródła, wemos+oled+bme280+ds. mam pewien problem z dsem, przy wyborze jednej sztuki (bo tylko jedna mam) add_DS18B20_Thermometer(2); nie pokazuje mi jej na wyświetlaczu, a w gui i w supli jest. na oledzie tylko odczyty z bme280, natomiast jesli wybiore add_DS18B20Multi_Thermometer(2); to mam odczyt na wyswietlaczu + 2 inne ERROR ale to pewnie przez to #define MAX_DS18B20 3 ;) i mogę je nazwać w GUI.

Pomijajac fakt braku podpisu (pewnie to celowe bo po co podpisywac jedna sztuke - ja chetnie bym to chcial przy add_DS18B20_Thermometer(2); bo odróżniłbym temp z bme od tej z ds) to chyba cos nie tak jest :P


Edit

Dupa, przy #define MAX_DS18B20 1 i wybraniu add_DS18B20Multi_Thermometer(2) też nie wyświetla tego jedynego dsa na wyświetlaczu, tak jakby 1 to za mało do fatygi :P
dobo
Posty: 204
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pn paź 14, 2019 8:11 pm

Właśnie miałem przy 2 czy 3 wersji problem z #define MAX_DS18B20 3 (w pierwszej wersji tu było 8)
jak ustawiłem #define SCL 3 to przy kompilacji wyświetlał mi konflikt i zaznaczał linijkę z #define MAX_DS18B20 3
I wtedy już zgłupiałem czy to jest faktycznie wartość dotycząca ilości czujników czy port GPIO, a w zakładce supla_board_settings.cpp add_DS18B20_Thermometer(12); to ilość czujników. Jak 3 zamieniłem na 5 problem mi zniknął :)
dobo
Posty: 204
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pn paź 14, 2019 8:31 pm

dobo pisze:
pn paź 14, 2019 6:51 pm
Działa

I jednak się przyda. Zauważyłem przed chwilą rozbieżności w ciśnieniu OLED pokazuje 1004 hPa , a aplikacja 1003 hPa.
Poobserwuję dłużej czy się coś zmieni, a jak się nie zmieni to sprawdzę na nowym BME jak do mnie dojdą.
Czujnik sprawny pokazuje 1003,8 hPa. Sprawdziłem go na pierwszej wersji, która wyświetlała dane po przecinku.
Wychodzi na to, że serwer tnie dane po przecinku na "żywca" i takie przekazuje na aplikację, a ESP8266 Primary GUI v2 w zależności gdzie bliżej do pełnej wartości tam je zaokrągla.
Patryk
Posty: 701
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pn paź 14, 2019 8:33 pm

@krycha88 znalazłem "małego buga"
Uruchamiamy soft z ds-ami. ( Nie ważne, czy będzie to 2, 3, 4 czy 8).
Wszystko  działa  poprawnie.
Po wypięciu dowolnego czujnika pokazuje się "error" (na OLED), czyli poprawnie.
Ale - wyłączam zasilanie, odłączam czujniki ds,    włączam ponownie zasilanie ( czyli tylko sam moduł ).
I wtedy zamiast wyświetlać się "error", wyświetla się temperatura 0,0 C na wszystkich  kanałach. ( Na OLED ).
Natomiast w Cloud wyswietla się  ( - - - ).
Wpiecie czujnika nic  nie daje.
Do poprawnej pracy trzeba, zresetować moduł, ale z podpiętym ( i ) , czujnikami ( ds-ami).
Załączniki
20191014_223801.jpg
20191014_223801.jpg (3.16 MiB) Przejrzano 760 razy
ODPOWIEDZ