Sceny - propozycja interfejsu użytkownika

Awatar użytkownika
michael
Posty: 1076
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

śr paź 16, 2019 8:16 am

Jak mi się to podoba :D
No i fajne takie... intuicyjne rozwiązanie :mrgreen:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
klew
Posty: 567
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr paź 16, 2019 9:43 am

Interfejs fajny.

Kilka uwag:
  • brak tłumaczenia w wyszukiwarce scen (jest "choose the scene")
  • przy roletach mam trzy opcje w jednym rzędzie: zasłoń, odsłoń, odsłoń częściowo - po kliknięciu "odsłoń częściowo", opcja "odsłoń częściowo" przeskakuje na kolejny wiersz
  • brakuje mi opcji ustawienia losowego opóźnienia (np. między 1 a 20 min). Z losowym opóźnieniem można by robić np. symulację obecności w domu.
  • tab dość dziwnie działa. Klikając "tab" przechodzi ze "szczegółów" na pierwszy element "operacji", po czym przeskakuje na sekcję "dodaj nowy element do sceny". Następnie klikając "shift-tab" przeskakuje na ostatni element z "operacji", a kolejne kliknięcie przenosi nas do sekcji "szczegóły". Podobny "problem" jest z używaniem strzałek na klawiaturze. Idąc strzałką w jednym kierunu można przestawić absolutnie wszystkie operacje na inne ustawienie ;)
  • brakuje tłumaczenia komunikatów o błędzie (np. po wpisaniu ręcznie otwarcia roley na 123% wyskakuje komunikat po angielsku)
  • przy długiej liście operacji, przesuwanie jakiegoś elementu (np. z końca na początek) jest uciążliwe. Można przesunąć tylko w obrębie aktualnego widoku (brakuje jakiegoś skrolowania - do tego nie działa skrolowanie rolką myszki)
  • linki bezpośrednie do scen - można utworzyć wchodząc w "linki bezpośrednie" natomiast brakuje opcji dodania linku, gdy przeglądamy scenę. Podobnie brakuje zakładki "harmonogramy" na dole - tak jak to jest w innych miejscach. Aby było spójnie to trzeba by też sekcję "sterowanie" przerzucić na dół jako "akcje"
  • zastanawiam się jeszcze nad przyciskiem "wykonaj scenę", jesli zrobiłem modyfikacje do sceny i jeszcze nie zapisałem. Wykona się aktualny "draft" czy ostatnio zapisana werjsa? Przycisku "wykonaj scenę" nie ma przy tworzeniu nowej sceny, więc zakładam, że wykonać można tylko zapisane sceny. Może warto wyszarzyć/wyłączyć ten przycisk gdy pojawiły się jakies modyfikacje?
  • zostawienie pustych pól w "odsłoń częściowo", "jasność koloru" itp. wywołuje komunikat o błędzie w innym stylu (tzn. nie jest on przypisany do konkretnego pola, gdzie pojawił się błąd, tylko taki ogólny wyświetlany w górnym prawym narożniku - bez wskazania problematycznego pola).
  • jest jeszcze mała niekonsekwencja między harmonogramami a scenami. Sceny mają dodaną opcję w stylu "toggle" (np. przełącz czy światłach), a w harmonogramach jest tylko "włącz" i "wyłącz"
  • brakuje mi opcji wyszukiwania/sortowania scen w głównym widoku scen
  • ostatnie dwie rzeczy nie związana ze scenami - wszystko (sceny, grupy, itd) ma opcję dodaj jako czarna kafelka ze znakiem +. Natomiast harmonogramy mają zieloiny przycisk do dodawania harmonotramów nad kafelkami. Podobnie w całym interfejsie są używane dwa rodzaje widoków do listowania elementów - część rzeczy jest zrobiona jako kafelki, które normalnie wyświetlają się na całym ekranie i można skrolować w dół, a część rzeczy jest zrobiona jako kafelki ustawione w jednym rzędzie i skrolowane w bok (które jest dość uciążliwe przy dużej ilości elementów)
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1795
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pt paź 18, 2019 7:08 am

Dzięki za uwagi. Zajmę się nimi w najbliższym czasie a póki co nightly wraca do "normalnej" wersji ;-)
Awatar użytkownika
akszyn
Posty: 96
Rejestracja: śr maja 22, 2019 2:40 pm
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

wt lis 26, 2019 4:53 pm

fracz pisze:
śr paź 16, 2019 7:15 am
Na https://nightly.supla.org uruchomiłem wersję Clouda z obecnym GUI scen.

W celu łatwiejszego testowania wrzuciłem pryzkładowego użytkownika który jest wielkim fanem Supli i ma kanały każdego możliwego rodzaju.

user@supla.org / pass
Nie wiem czy ja czegoś tu nie widzę czy na telefonie nie wyświetla się zakładka scen na tym użytkowniku chyba że się spóźniłem aby przetestować Interface
Załączniki
Screenshot_2019-11-26-17-51-21-096_com.android.chrome.png
Screenshot_2019-11-26-17-51-21-096_com.android.chrome.png (118.47 KiB) Przejrzano 516 razy
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)z DS18b20 + sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 786
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt lis 26, 2019 5:00 pm

Spóźniłeś się :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1795
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

wt lis 26, 2019 11:06 pm

Początkiem grudnia powinno pojawić się znowu - z poprawkami
wsosniak
Posty: 398
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

pn gru 23, 2019 4:46 pm

@fracz - cały czas mam nadzieję , że wraz z pojawieniem się scen , zaimplementujesz też do nich jakiś prosty warunek uruchomienia :) np : scena uruchomi się pod warunkiem że:
- jest dzień
- jest noc
- pewna grupa rolet jest zamknięta ( tzn procent zasłonięcia jest = 100% )
- pewna grupa rolet jest otwarta ( tzn procent zasłonięcia jest <100% )
- brama jest otwarta
- brama jest zamknieta
- ..........

:)
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1795
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pn gru 23, 2019 9:38 pm

Póki co sceny będą tak proste jak pierwsza propozycja. Będziemy to rozwijać po pierwszym wdrożeniu.
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 125
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

pn gru 23, 2019 9:40 pm

Kiedy mozemy sie spodziewac scen?
Pozdrawiam
Dawid
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 786
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn gru 23, 2019 9:42 pm

Zapytaj żony? :lol: :D :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
ODPOWIEDZ