Witam,
Używam Arduino Mega plus Ethernet shield do sterowania urządzeniami w domu. Zauważyłem, że po zaniku zasilania lub po wyłączeniu i ponownym włączeniu urządzenia układ nie komunikuje się automatycznie z serwisem Supla. Komunikacja zostaje wznowiona dopiero po naciśnięciu przycisku „Restet” na shield’e i od tej pory wszystko działa już poprawnie.
Czy ktoś z Was spotkał się lub ma taki sam problem?
Nie wiem czy jest to wina sheild’a (używam popularnego Ethernet shield’a opartego na układzie W5100), czy ewentualnie mój program nie działa poprawnie i należy go w jakiś sposób zmodyfikować.
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
Paweł
Arduino i komunikacja z serwisem Supla
-
pawelk
U mnie było to samo, teraz zasilam to z zasilacza buforowego i jest ok.
Tak czy inaczej potwierdzam to co napisałeś, po zaniku napięcia arduino nie mogło nawiązać połączenia z serwerem.
Tak czy inaczej potwierdzam to co napisałeś, po zaniku napięcia arduino nie mogło nawiązać połączenia z serwerem.
-
Paul_Sz
Witaj,
Dzięki za odpowiedz, rozumiem że obecnie zasilasz Arduino z zasilania typu ups i w taki sposób rozwiązałeś problem.
W dalszym ciągu szukam rozwiązania bo wydaje mi się, że problem da się rozwiązać programowo a na pewno są albo będą takie sytuacje w których następują zaniki napięcia a już po powrocie zasilania system się nie uruchomi.
Sądziłem że jest to problem z tym, że w programie nie inicjuję shield'a Ethernet, ale po dodaniu do seckcji void setup() poniższej komendy w dalszym ciągu nie działa to poprawnie
Ethernet.begin(mac, ip, gateway, subnet);
Może ktoś z forumowiczów rozwiązał już ten problem?
Pozdrawiam
Paweł
Dzięki za odpowiedz, rozumiem że obecnie zasilasz Arduino z zasilania typu ups i w taki sposób rozwiązałeś problem.
W dalszym ciągu szukam rozwiązania bo wydaje mi się, że problem da się rozwiązać programowo a na pewno są albo będą takie sytuacje w których następują zaniki napięcia a już po powrocie zasilania system się nie uruchomi.
Sądziłem że jest to problem z tym, że w programie nie inicjuję shield'a Ethernet, ale po dodaniu do seckcji void setup() poniższej komendy w dalszym ciągu nie działa to poprawnie
Ethernet.begin(mac, ip, gateway, subnet);
Może ktoś z forumowiczów rozwiązał już ten problem?
Pozdrawiam
Paweł
-
pawelk
To zasilacz z wbudowanym akumulatorem, coś podobnego do ups'a tylko że 12V na wyjściu (zasilanie alarmu).
No ale masz rację, to problemu nie rozwiązuje.
No ale masz rację, to problemu nie rozwiązuje.
-
Paul_Sz
Dobrze byłoby to rozwiązać programowo, bo wtedy nawet jak zawiedzie zasilanie to system się ponownie uruchomi.
W najgorszym przypadku także podepnę się do UPS'a, którego używam w kotłowni do podtrzymania pieca CO.
Ale na razie się nie poddaję i próbuję dalej, a jak ktoś już rozwiązał ten problem, to proszę o podpowiedz.
Pozdrawiam
Paweł
W najgorszym przypadku także podepnę się do UPS'a, którego używam w kotłowni do podtrzymania pieca CO.
Ale na razie się nie poddaję i próbuję dalej, a jak ktoś już rozwiązał ten problem, to proszę o podpowiedz.
Pozdrawiam
Paweł
-
slawek
A może wymusić reset sprzętowy?
ja próbowałbym zwiększyć kondensator resetu np. do 1uF...
ja próbowałbym zwiększyć kondensator resetu np. do 1uF...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Paul_Sz
Sławku, a jaki jest efekt po zwiększeniu pojemności kondensatora, jak zachowuje się układ po dłuższym (np. 15 min) zaniku napięcia?
-
slawek
Zwiększenie kondensatora powoduje, że na nóżce reset napięcie pojawia się póżniej (po naładowaniu kondensatora), czyli do momentu naładowania do poziomu logicznej "1"układ jest w stanie "resetu" podczas gdy reszta startuje - opóźnia więc start shielda względem reszty
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
-
Paul_Sz
Ja używam załączonego shield'a, przycisk Reset w lewym dolnym rogu pomaga w odpaleniu komunikacji.
download/file.php?mode=view&id=459
download/file.php?mode=view&id=459
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Paul_Sz
Sądzisz, że w moim przypadku też to zadziała?