Kolejny Zamel WiFi na jednym koncie.Problem

Sterownik rolet
pzygmunt
Been thanked: 59 times

To nie wymika z tego, że technicznie nie możemy tego zrobić. Taką mamy procedurę. Tak samo jak nie zmieniamy haseł osobom, które proszą nas o to w wiadomości mailowej. Wyobraź sobie, że ktoś użył socjotechniki aby nakłonić nas do takich zmian czy do usunięcia jakiś urządzeń (nie swoich). Takie działania są niedopuszczalne dlatego nie pozwalają nam na to procedury. Skontaktuj się ze sprzedawcą i poproś go o usunięcie urządzenia ze swojego konta.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

pzygmunt wrote: Fri Oct 18, 2019 9:00 am To nie wymika z tego, że technicznie nie możemy tego zrobić. Taką mamy procedurę. Tak samo jak nie zmieniamy haseł osobom, które proszą nas o to w wiadomości mailowej. Wyobraź sobie, że ktoś użył socjotechniki aby nakłonić nas do takich zmian czy do usunięcia jakiś urządzeń (nie swoich). Takie działania są niedopuszczalne dlatego nie pozwalają nam na to procedury. Skontaktuj się ze sprzedawcą i poproś go o usunięcie urządzenia ze swojego konta.
Nie chodzi mi o to, że powinieneś ręcznie usunąć to urządzenie z konta starego właściciela.
Bardziej chodzi o to, że mając to urządzenie fizycznie u siebie na biurku powinienem być w stanie przypisać je do swojego konta, albo "przywrócić je do ustawień fabrycznych". Nie interesuje mnie kto miał na tym coś wcześniej skonfigurowane. Nawet nie interesuje mnie kto to wcześniej miał.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt

Przykładowy scenariusz przy Twoim rozwiązaniu....
Pracujesz w hurtowni. Zczytujesz sobie GUIDY przez X czasu.
Zwalniają Cię.
Zakładasz sobie kotnta na cloud.supla.org.
Klikasz "przejmij urządzenie".... i robisz niezły bajzel.

Nie możemy do tego dopuścić.
pzygmunt

nalukim wrote: Fri Oct 18, 2019 8:54 am Sterować nim.. no właśnie, dobre pytanie, czy będzie mógł nim sterować czy nie będzie mógł?
Nie będzie mógł.
klew

Czy na tych gotowcach nie podaje się żadnego z tych parametrów:
- email/konto
- id lokalizacji / hasło lokalizacji?

Przy podaniu na urządzeniu jakiejś danej ściśle powiązanej z jednym kontem na cloud, problem przejmowania urządzeń nie występuje. Nie ma też problemu z zakupem urządzenia przypisanego do jakiegoś innego starego konta. Wystarczy, że identyfikacja urządzenia odbywa się po parze danych.
pzygmunt

Ale nie możesz podać pary danych ponieważ obowiązuje RODO. Ktoś mógł wyczyścić ustawienia urządzenia przed sprzedażą, a my adresu email nie możemy podać. Najprościej skontaktować się ze sprzedawcą. Takich przypadków jest tak mało, że przebudowywać cały system mija się z celem. Dotychczas nie było więcej niż 6 na kilkadziesiąt tysięcy urządzeń.
klew

pzygmunt wrote: Fri Oct 18, 2019 9:27 am Ale nie możesz podać pary danych ponieważ obowiązuje RODO. Ktoś mógł wyczyścić ustawienia urządzenia przed sprzedażą, a my adresu email nie możemy podać. Najprościej skontaktować się ze sprzedawcą. Takich przypadków jest tak mało, że przebudowywać cały system mija się z celem. Dotychczas nie było więcej niż 6 na kilkadziesiąt tysięcy urządzeń.
Problem będzie się nasilał jak będzie więcej firm współpracujących, które produkują swoje produkty z logo Supli. Handel używanymi urządzeniami będzie kwitł ;). "Gorzej" jak Supla zacznie zyskiwać popularność za granicą.
Jak dla mnie możliwość przywrócenia ustawień fabrycznych, albo po prostu konfiguracji urządzenia, które posiadam, to jest "must have". Konieczność szukania poprzedniego właściciela brzmi dość abstrakcyjnie. Może się też zdarzyć, że moduł był odsprzedany kilka razy i za 4 razem pojawił się problem konta na tym samym serwerze. Jak znaleźć wtedy poprzedniego właściciela?

Nie rozumiem też związku RODO z podaniem np. maila przy konfiguracji urządzenia. Nie chodzi mi o to, że Ty masz komuś podać adres mailowy do konta, gdzie jest to przypisane. Takie coś w ogóle nie powinno mieć miejsca. Chodziło mi o podanie adresu mail przy konifguracji urządzenia. Jeśli sprzedam taki moduł bez jego wyczyszczenia, to moja sprawa, że mój adres wysłałem komuś na urządzeniu.
nalukim

pzygmunt wrote: Fri Oct 18, 2019 9:13 am
nalukim wrote: Fri Oct 18, 2019 8:54 am Sterować nim.. no właśnie, dobre pytanie, czy będzie mógł nim sterować czy nie będzie mógł?
Nie będzie mógł.
A no tak, bo różne svr :)
nalukim

Tak sobie myślę... a nie było by rozsądniej gdyby rozwiązać problem przypisanego konta do urządzenia w taki sposób, że w obrębie danego svr, gdy dany GUID zgłasza się i prosi svr o dostęp.. z innym kontem @, to czy wówczas ten ostatni nie powinien mieć pierwszeństwa a ze starego automatycznie nie powinno to znikać? Może takie rozwiązanie na przyszłość byłoby lepsze. Fakt, że takich sytuacji może nie macie dużo ale pewnie będzie ich co raz więcej.
pzygmunt

Jedyne proste rozwiązanie to jakaś procedura regenerowania GUID-a z poziomu modułu. Obecna procedura przywracania ustawień fabrycznych czyści jedynie ustawienia. Generalnie temat do przemyślenia.

Return to “ZAMEL SRW-01”