Firmware Multiboard

paziak
Posty: 8
Rejestracja: czw wrz 05, 2019 8:31 pm

pt paź 04, 2019 1:44 pm

Witam
mam wgranego multiboarda do Dual R2.
Czy jest możliwość aby przycisk 1 był monostabilny a przycisk 2 bistabilny ?
ponieważ wybierając w konfiguracji jako różne oba przyciski działają tak jak ustawiony jest przycisk 1
Czy po prostu coś źle konfiguruję ?
jack78
Posty: 36
Rejestracja: sob wrz 21, 2019 8:50 pm

ndz paź 06, 2019 12:56 pm

Czy ktoś może mi wyjaśnić czym różnią się te softy? Czy np do basica mogę wgrać dowolny z nich? Czy do Yunshan również?
I jakby szło to przypiąć do pierwszego postu, wtedy nie będzie takich pewnie głupich pytań.
Ashampoo_Snap_2019.10.06_14h52m45s_001_.png
Ashampoo_Snap_2019.10.06_14h52m45s_001_.png (42.77 KiB) Przejrzano 1412 razy
nitzsche
Posty: 127
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

ndz paź 06, 2019 7:06 pm

InCan jest do urządzenia które zrobił Espoablo o nazwie InCan
InCan easy to taki soft uniwersalny który możesz wgrać do każdego urządzenia i samemu skonfigurować GPIO ( tak bardzo uproszczając)
Multiboard - to jest to czego szukasz, wgrywasz wybierasz urządzenie które masz - reszta robi się sama.


Teraz ja zapytam :)
Czy zauważyliście jakieś lepsze działanie czujnika dht21? Zdarzają się przerwania na 30 min w ciągu dnia ale pomiar samoczynnie wraca...
Ma to coś wspólnego z aktualizacją clouda?
jack78
Posty: 36
Rejestracja: sob wrz 21, 2019 8:50 pm

ndz paź 06, 2019 9:47 pm

U mnie DS18B20 nie działa w ogóle na tym sofcie na Basicu. Sprawdziłem 3 DS-y, i żaden nie ruszył ani sam ani z pullup.
nitzsche
Posty: 127
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

pn paź 07, 2019 5:37 am

Dsy działają normalnie. Coś źle musisz podłączać.
diehard
Posty: 8
Rejestracja: pn paź 14, 2019 6:01 am

pn paź 14, 2019 6:05 am

Potwierdzam również że na SONOFF Basic wogóle nie działają TX ani RX jeśli podłączamy SWITCH lub DS18. Ani na pullup'ie ani bezpośrednio
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 117
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

pt paź 18, 2019 10:17 pm

Panowie mam problem.
Mam dwa moduły INCANa.
Jeden obsługuję bramę, sensor otwarcia bramy, czujnik otwarcia drzwi, ds na dworze i dht11 w garażu. (wiem, że DHT11 to szit ;) ale jakoś zmieniać mi się nie chcę, mimo, że 22 już na podmiankę jest ;) ) Wszystko działa

Drugi dziś chciałem podłączyć bo przyszły mi wyżej wspominane DHT22. I nie mogę!
Termometry mogą wybrać na 192..... na GPIO 1 i 3. I niezależnie czy ustawię na 1 DHT22 i na 3 DS, lub odwrotnie to na stronie supla widzę, że niby zainstalowane są 3... dht11, dht22 i ds. i nic nie działa! nawet sensor otwarcia drzwi, gdzie 10cm kabelkiem łączyłem masę z GPO.
Jakieś pomysły co się skopało? Jak to ustawić? może wybrać inny moduł?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob paź 19, 2019 2:43 pm

Gang pisze:
pt paź 18, 2019 10:17 pm
Panowie mam problem.

...na stronie supla widzę, że niby zainstalowane są 3... dht11, dht22 i ds. i nic nie działa! nawet sensor otwarcia drzwi, gdzie 10cm kabelkiem łączyłem masę z GPO.
Jakieś pomysły co się skopało? Jak to ustawić? może wybrać inny moduł?
Widzę, że nie czytałeś dokładnie opisu. Jest wyraźnie na pisane ale napiszę to jeszcze raz 1 -> czujnik DHT i 1 -> czujnik DS
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
Gang
Posty: 117
Rejestracja: pt lis 09, 2018 12:44 pm

sob paź 19, 2019 5:27 pm

Espablo pisze:
sob paź 19, 2019 2:43 pm
Gang pisze:
pt paź 18, 2019 10:17 pm
Panowie mam problem.

...na stronie supla widzę, że niby zainstalowane są 3... dht11, dht22 i ds. i nic nie działa! nawet sensor otwarcia drzwi, gdzie 10cm kabelkiem łączyłem masę z GPO.
Jakieś pomysły co się skopało? Jak to ustawić? może wybrać inny moduł?
Widzę, że nie czytałeś dokładnie opisu. Jest wyraźnie na pisane ale napiszę to jeszcze raz 1 -> czujnik DHT i 1 -> czujnik DS
Swego czasu przeczytałem wątek od deski do deski. Ale sorki nie zrozumiałem i chyba dalej nie rozumiem.

Mam dwa czujniki do podłączenia dht 22 i ds18b2.

Ale na gpio 2 zawsze mam ustawiony dht11. Nie ważne jak ustawie konfigurowalne gpio (na 1 i 3).

Jak ustawiłem na 1 ds, na 3 none. A do gpio2 podlaczyłem dht22 to i tak nie wykrywal tego, na terminalu na stronie i tak na gpio2 był dht11 i brak pomiaru.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob paź 19, 2019 7:14 pm

no właśnie masz 3 czujniki a możesz mieć tylko 2
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”