Aktualizacja SuplaDevice

Ryrzy

raczej licznik prądu, chciałbym uruchomic moduł INA219 to chyba wlasnie na tym kanale licznika prądu :) (bardziej informacyjnie niz wlasciwy licznik, podglad odczytow).

dzieki za odpowiedz
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ryrzy wrote: Wed Oct 23, 2019 8:42 am raczej licznik prądu, chciałbym uruchomic moduł INA219 to chyba wlasnie na tym kanale licznika prądu :) (bardziej informacyjnie niz wlasciwy licznik, podglad odczytow).

dzieki za odpowiedz
Taki układ robi pomiar na napięciu do 26 V. Robi pomiar napięcia, prądu i mocy. Podliczanie zużycia trzeba by dopisać.
Co chcesz tym mierzyć?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Ryrzy

klew wrote: Wed Oct 23, 2019 9:02 am
Ryrzy wrote: Wed Oct 23, 2019 8:42 am raczej licznik prądu, chciałbym uruchomic moduł INA219 to chyba wlasnie na tym kanale licznika prądu :) (bardziej informacyjnie niz wlasciwy licznik, podglad odczytow).

dzieki za odpowiedz
Taki układ robi pomiar na napięciu do 26 V. Robi pomiar napięcia, prądu i mocy. Podliczanie zużycia trzeba by dopisać.
Co chcesz tym mierzyć?
tak, wiem ze to na małe napiecia :) zuzycie w ogole mnie nie interesuje, tylko podglad napiecia i pradu... a co chce mierzyc... hmm jest to glupie, ale ladowarke 4x usb 5/9/12V :mrgreen: :mrgreen:
cino111

Czekam już ponad rok na ten temat :D
Jezeli można koncert życzeń to ja poproszę oprócz juz dodanych DHT i DS wraz z usunięciem problemów z przesyłaniem danych z większą ilością czujników jeszcze:
- najważniejsze to przesyłanie do clouda statusu przekaźnika po zerwanym połączeniu z cloudem
- dodanie obsługi przycisków bi i monostabilnych
- pamięć stanu dla rolet/elektrozaworów
- licznik impulsów już mamy :o :D
- może licznik pomiaru energii na podstawie zadeklarowanej mocy odbiornika i czasu załączenia przekaźnika :?:
- czujnik BME280
- sensory/kontaktrony

PS. przy większej ilości przekaźników (15) i zmianie ich stanu w szybkim tempie też się wieszało. Sposób wysyłki danych dla DS również dotyczy przekaźników?
procekms89

Dla mnie najbardziej potrzebny Suppla Button bez żadnych linków itp oraz komunikacja stanu pamięci EEPROM w urządzeniach z użyciem rejestrów np. hc595.

Nie wiem czy da radę jakoś rozwiązać problem jaki mam z roletami. Czasem jedna, czasem więcej rolet gdy w trakcie zamykania/otwierania zatrzymuje się, przy czym manualnie z przycisków można nią sterować a z aplikacji nie po czym dosłownie po sekundzie można znowu sterować. Wygląda tak jak by na chwilę zanikło wifi (wydaje mi się że problem występuje częściej gdy steruję kilka rolet na raz). Czy dało by radę zrobić tak aby cloud wysyłał do rolety informację jedź do pozycji X i dopiero gdy roleta skończy ruch wysyłała by status "jestem na pozycji X". Zmniejszyło by to trochę ruchu w wifi bo wydaje mi się że w tym jest problem, chyba że się mylę.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

procekms89 wrote: Wed Oct 23, 2019 4:13 pm Dla mnie najbardziej potrzebny Suppla Button
To musi zaczekać na oficjalne wsparcie wejść przez supla-server
SUPLA.... Nareszcie w domu.
cino111

Kiedy można się spodziewać prawidłowego działania przekaźników? Na początek może być bez przycisków. Po tej poprawce już by można było startować z wymianą ESP na Arduino Mega.

PS. Na Arduino nie da się zresetować stanu licznika inpulsów? Może dało by się to rozwiązać na cloudzie? Przycisk RESET, po którym ostatnia przesłana wartość przed naciśnięciem przycisku była by odejmowana od każdej kolejnej przesłanej wartości. w APK licznik by nam leciał od zera.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Koncept funkcjonalny odrzuca przycisk resetowania w cloudzie. To nie ma być łatwe do zresetowania
SUPLA.... Nareszcie w domu.
cino111

pzygmunt wrote: Sat Oct 26, 2019 9:11 am Koncept funkcjonalny odrzuca przycisk resetowania w cloudzie. To nie ma być łatwe do zresetowania
No to moze przycisk (zwarcie do masy ktoregoś GPIO)
licznikiem zliczam min. ilość podań ekogroszku do pieca. Przed zimą chcę mieć stan zero, żebym bez przeliczania wiedział ile mi tej zimy juz poszlo opalu. Bede musial wgrywac program od zera i konfigurować 50 innych kanałów :D
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

cino111 wrote: Sat Oct 26, 2019 9:25 am
pzygmunt wrote: Sat Oct 26, 2019 9:11 am Koncept funkcjonalny odrzuca przycisk resetowania w cloudzie. To nie ma być łatwe do zresetowania
No to moze przycisk (zwarcie do masy ktoregoś GPIO)
licznikiem zliczam min. ilość podań ekogroszku do pieca. Przed zimą chcę mieć stan zero, żebym bez przeliczania wiedział ile mi tej zimy juz poszlo opalu. Bede musial wgrywac program od zera i konfigurować 50 innych kanałów :D
Jest metoda do czyszczenia liczników. Nie trzeba zmieniać konfiguracji kanałów. Temat dość łatwy do ogarnięcia. Można wywołać taki reset w sumie czymkolwiek.

Odnośnie przekaźników - chodzi tylko o stan po utracie połączenia z serwerem? Czy coś jeszcze?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Arduino IDE”