ZAMEL MEW-01

lgorek
Posty: 28
Rejestracja: sob sie 31, 2019 8:35 pm

pn paź 21, 2019 7:56 am

Testuje już najnowszą wersję od pzygmunt w wersji testowej. Ogólnie teraz gdy nie ma obciążenia na danej fazie nie występują wartości ujemne lub nie zaobserwowałem tego jeszcze.

Natomiast co rzuciło mi się w oczy to to że gdy na jednej fazie mamy zużycie większe np 2000 W to okazuje się że na dwóch pozostałych jest wynik ujemny na granicy 5W. Muszę to dokładnie sprawdzić czy każda faza ma wpływ na inną i jak one się przekładają.

Obecnie nic nie jest uruchomione i zużycie pokazuje tak:
Faza 1 : 1,22556 W
Faza 2 : 0,35670 W
Faza 3 : 0,67526 W


Może warto zająć się PZEM-004, aby mieć drugi licznik pomiarowy w Supla wtedy można podłączyć oba na jednym obwodzie i testować.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 337
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

pn paź 21, 2019 8:00 am

shimano73 pisze:
ndz paź 20, 2019 10:22 pm
Zachowanie MEW’ki kolegi cdxa jest dokładnie takie same jak mojej które opisywałem dawno temu . Pisałem wówczas o dziwnych zachowaniach z podłączonym bojlerem 3-fazowy , chłopaki z Zamela obiecali się tym zająć i jeszcze nie było odpowiedzi .
To nie jest tak, że nic nie robimy w tym kierunku. Cały czas pracujemy nad poprawą działania, czego efektem jest aktualizacja. Dlatego zachecam, abyś tez zaktualizował swoje urządzenie wg. Instrukcji Przemka i wtedy dał nam feedback.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1124
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn paź 21, 2019 11:10 am

miroph pisze:
pn paź 21, 2019 8:00 am
shimano73 pisze:
ndz paź 20, 2019 10:22 pm
Zachowanie MEW’ki kolegi cdxa jest dokładnie takie same jak mojej które opisywałem dawno temu . Pisałem wówczas o dziwnych zachowaniach z podłączonym bojlerem 3-fazowy , chłopaki z Zamela obiecali się tym zająć i jeszcze nie było odpowiedzi .
To nie jest tak, że nic nie robimy w tym kierunku. Cały czas pracujemy nad poprawą działania, czego efektem jest aktualizacja. Dlatego zachecam, abyś tez zaktualizował swoje urządzenie wg. Instrukcji Przemka i wtedy dał nam feedback.
Nawet do głowy by nie przyszło aby zarzucać wam ze nic nie robicie , ja czekam, czekam cierpliwie.
Wieczorem zaktualizuje .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
kliro
Posty: 4
Rejestracja: śr paź 23, 2019 12:51 am

śr paź 23, 2019 1:05 pm

Dzień dobry,
Jestem nowym użytkownikiem supla, bardzo chętnie wezmę udział w testach nowych wersji na iOS .
Aktualnie mam tylko MEW-01 ale podłączony do instalacji gdzie jest również fotowoltaika, wiec mogę testować związane z nia funkcjonalności.
Obecnie brakuje mi bilansowania miedzyfazowego metoda wektorowa.
Nie ma tez zużycia/produkcji z podziałem na poszczególne fazy ale za wskazany okres.
Czy jest planowana jaka możliwość polaczenia dwóch mew ?
Chodzi o przypadek, gdzie jeden licznik mam na wejściu z instalacji fotowoltaicznej a drugi na odbiorach. Wtedy z wyliczeń z obu liczników można wyciągnąć więcej danych ;)
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8705
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr paź 23, 2019 1:31 pm

kliro pisze:
śr paź 23, 2019 1:05 pm
Jestem nowym użytkownikiem supla, bardzo chętnie wezmę udział w testach nowych wersji na iOS .
Na chwile obecną nie ma nic nowego dla MEW-a dla iOS poza tym co już jest dostępne w App Store.
Dodam Twój email do TestFlight tak na przyszłość.
kliro pisze:
śr paź 23, 2019 1:05 pm

Obecnie brakuje mi bilansowania miedzyfazowego metoda wektorowa.
Nie wiem co to oznacza i czy w ogóle MEW może to liczyć.
(chyba, że może liczyć to apka to wtedy do nas)
To pytanie bardziej do producenta czyli do firmy Zamel.
kliro pisze:
śr paź 23, 2019 1:05 pm
Nie ma tez zużycia/produkcji z podziałem na poszczególne fazy ale za wskazany okres.
https://github.com/SUPLA/supla-ios/issues/58
https://github.com/SUPLA/supla-android/issues/113
kliro pisze:
śr paź 23, 2019 1:05 pm
Dzień dobry,
Czy jest planowana jaka możliwość polaczenia dwóch mew ?
Chodzi o przypadek, gdzie jeden licznik mam na wejściu z instalacji fotowoltaicznej a drugi na odbiorach. Wtedy z wyliczeń z obu liczników można wyciągnąć więcej danych ;)
https://github.com/SUPLA/supla-android/issues/124
https://github.com/SUPLA/supla-ios/issues/62
Awatar użytkownika
klew
Posty: 916
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr paź 23, 2019 1:53 pm

pzygmunt pisze:
śr paź 23, 2019 1:31 pm
kliro pisze:
śr paź 23, 2019 1:05 pm

Obecnie brakuje mi bilansowania miedzyfazowego metoda wektorowa.
Nie wiem co to oznacza i czy w ogóle MEW może to liczyć.
(chyba, że może liczyć to apka to wtedy do nas)
To pytanie bardziej do producenta czyli do firmy Zamel.
Bilansowanie "wektorowe" polega na tym, że licznik najpierw sumuje produkcję z trzech faz, potem potrąca pobór z trzech faz i w efekcie pokazuje pobór tylko jeśli łącznie pobieramy więcej niż produkujemy. To taki popularny temat przy rozliczaniu fotowoltaiki, bo większość dystrybutorów energii nie robi bilansowania wektorowego, które byłoby korzystniejsze dla prosumentów.
Wymaga to przedstawiania produkcji i poboru z instalacji 3-fazowej, jako pojedynczych liczb i wykonywania bilansowania w czasie rzeczywistym. Rozbicie danych na 3 fazy trochę komplikuje sytuację i pojawi się oczywista niezgodność liczników dla poszczególnych faz, jak i dla wartości sumarycznej.

pzygmunt pisze:
śr paź 23, 2019 1:31 pm
kliro pisze:
śr paź 23, 2019 1:05 pm
Dzień dobry,
Czy jest planowana jaka możliwość polaczenia dwóch mew ?
Chodzi o przypadek, gdzie jeden licznik mam na wejściu z instalacji fotowoltaicznej a drugi na odbiorach. Wtedy z wyliczeń z obu liczników można wyciągnąć więcej danych ;)
https://github.com/SUPLA/supla-android/issues/124
https://github.com/SUPLA/supla-ios/issues/62
Skoro jesteśmy przy liście życzeń, to mi brakuje jeszcze nakładania danych z dowolnych wykresów. Np. mam ogrzewanie elektryczne i interesuje mnie korelacja z temperaturą zewnętrzną. Chciałbym widzieć obie rzeczy na jednym wykresie :)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8705
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr paź 23, 2019 1:57 pm

MEW pokazuje produkcję na poszczególnej fazie pod warunkiem, że konsumpcja jest od niej mniejsza.
Czyli z poziomu aplikacji odejmujemy od sumy produkcji sumę zużycia i powinno być OK ?
rav.b
Posty: 166
Rejestracja: pn lis 26, 2018 9:09 am
Lokalizacja: Niepołomice/Lipnica Mała
Kontaktowanie:

śr paź 23, 2019 1:59 pm

Ja chciałbym zaproponować aby można była CLOUD zdefiniować (jak koszt za 1 kWh) miesięczne koszty stałe, które były by doliczane do do kosztów energii pobranej.
https://www.youtube.com/watch?v=z999fIP ... e=youtu.be
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x LIW-01, 1x ROW-02m, 1x ROW-01, 1x SLW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini[/size]
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8705
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr paź 23, 2019 2:05 pm

To zrobimy przy rozbudowie taryf.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 916
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr paź 23, 2019 2:06 pm

pzygmunt pisze:
śr paź 23, 2019 1:57 pm
MEW pokazuje produkcję na poszczególnej fazie pod warunkiem, że konsumpcja jest od niej mniejsza.
Czyli z poziomu aplikacji odejmujemy od sumy produkcji sumę zużycia i powinno być OK ?
Nie, przy bilansowaniu wektorowym trzeba to liczyć na bieżąco. Musisz mieć licznik "całkowita_produkcja" i "całkowity_pobór" i w danej chwili liczysz:
chwilowa_prod = prod_f1+prod_f2+prod_f3
chwilowy_pobór = pobór_f1+pobór_f2+pobór_f3
if (chwilowa_prod > chwilowy_pobór) całkowita_produckcja += (chwilowa_prod - chwilowy_pobór)
else całkowity_pobór += (chwilowy_pobór - chwilowa_prod )

Chodzi o sytuację, gdy np. na każdej z trzech faz jest 2 kW produkcji, a np. na pierwszej fazie jest 5 kW poboru (na pozostałych 0).
Na f1 będziesz miał 3 kW poboru
Na f2 i f3 będzie po 2 kW produkcji

Zwykłe bilansowanie pokaże, że w danej chwili pobierasz 3 kW i produkujesz 4 kW jednocześnie.
Bilansowanie wektorowe pokaże, że w danej chwili produkujesz (oddajesz do sieci) 1 kW, a poboru będzie 0.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL MEW-01”