Mały, bezprzewodowy czujnik temperatury na radiu

Ryrzy
Posty: 147
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

pt paź 25, 2019 2:23 pm

na czas pomiaru mozna do zew zasilania go podlaczyc, bo na stale do monitorowania aku to faktycznie zmniejszy czas pracy.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1175
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt paź 25, 2019 3:22 pm

Robert Błaszczak pisze:
pt paź 25, 2019 11:22 am
Witam,

Niestety nie posiadam odpowiedniego sprzętu pomiarowego aby sprawdzić faktyczny pobór prądu / pojemność baterii. Nadajniki działają u mnie od miesiąca i spadek napięcia w tym okresie mierzony przez mikrokontroler wyniósł 0,01 - 0,02 V. Według opinii na forum LowPowerLab (producenta Moteino) przy zastosowaniu ich bibliotek programistycznych osiągnięcie takiego wyniku (1 rok działania na baterii o pojemności 1,2 Ah) nie stanowi żadnego kłopotu.

Odnośnie czujnika, to mam problem z Si7021. Przy przekroczeniu wilgotności ponad 92% czujnik się zawiesza i przestaje przekazywać dane. Wilgotność w pomieszczeniu musi spaść do wartości ok. 60% aby czujnik ponownie zaczął mierzyć T/H. Takie zjawisko obserwuję sporadycznie w łazience, kiedy dziecię zrobi sobie "spa" :D
Zamówiłem SHT31, zobaczymy jak one będą się sprawować.
U mnie balkonowe bme jeździ do 100% i działa. Zastanawiam się jak to wyjdzie z poborem przez bme prądu. Gdzieś ostatnio czytałem tez ma opcje / tryb niskiego poboru energii. Nie weryfikuje wtedy poprawności pomiaru. Jak znajdę gdzie to było wrzucę link.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1175
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt paź 25, 2019 4:46 pm

Znalazłem w dobrej cenie
https://pl.aliexpress.com/item/32887379 ... 5c0fIJJxxn
Clip_6.jpg
Clip_6.jpg (18.92 KiB) Przejrzano 547 razy
A i to:
https://m.aliexpress.com/item/330098 ... 2027525405
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 913
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob paź 26, 2019 10:56 am

Dzięki za info. Cena za RMF69CW wręcz rewelacyjna.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 303
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

ndz paź 27, 2019 9:48 pm

A może dało by się do nadajnika dołożyć oled włączany na żądanie na kilka sekund przyciskiem?
Można by lokalnie sprawdzić parametry jakby była taka potrzeba.
dogu18
Posty: 75
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

ndz paź 27, 2019 10:15 pm

https://m.pl.aliexpress.com/item/33006101437.html?
czy to jest klon moteino?? nie wyjdzie to taniej od oryginalnej płytki?? warto to kupować?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 913
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn paź 28, 2019 5:24 am

To wygląda jak klon Moteino. Płytka gabarytowo większa od oryginału. Czy warto kupować? Na portalu na A. masz oryginał (przy zakupie 3 szt.) za 17.10 zł. Jeśli masz SMART to przesyłka za darmo.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Ryrzy
Posty: 147
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

pn paź 28, 2019 6:14 am

mam pytanko do Pana Roberta, ma wiedzę nt radia, jest na bieżąco :P
Czy można poskładać taki most/router RF na 433MHz, żeby spiąć parę urządzeń na tej własnie częstotliwości? Szukając czujek dymu u chińczyków, większość które mogą zdalnie informować o uaktywnieniu jest właśnie na tej częstotliwości. W ogóle to sporo różnego rodzaju czujek za male pieniądze można na tej częstotliwości używać (nawet gotowe stacje pogodowe, gniazdka bezprzewodowe)... można by na prawdę zrobić niezły bajer gdyby szlo to wszystko spiąć do supli przez taki most :)
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 913
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn paź 28, 2019 6:22 am

Warunkiem podstawowym jest "podsłuchanie" sposobu transmisji danych przy tych urządzeniach. Pewien problem może stanowić ich mnogość różnice między producentami (a tych w Chinach jest sporo). Zbyszek (@Zybi) wykonał i opisał na forum taki most dla gniazdek bezprzewodowych działających na 433 MHz.

Ps. zdecydowanie lepiej będzie bez Pan :D :D :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Ryrzy
Posty: 147
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

pn paź 28, 2019 6:31 am

czyli... Robercie... :mrgreen: jest to możliwe, ale tak na prawdę trzeba mieć urządzenie w rękach i spróbować je podsłuchać żeby mieć pewność :)

szukając info w sieci na temat takiego mostu znalazłem tematy o drogich RF Linkach, ale też składano po taniosci na kabelkach coś takiego https://www.aliexpress.com/item/32808930551.html plus esp i tez na domowy użytek działało :) może zaryzykuje i zamówię jedną czujkę + taki odbiornik...

można by to zrobić na kablach albo od razu na esp przerobić czujki, ale znów zasilanie by jakieś potrzeba, a RF z tego co widzę to bateryjkowo wystarczy na długi czas.
ODPOWIEDZ