sonoff i homekit

unnamed93

hej, widziałem na necie, że robią ludzie jakoś sonoffy, że działa im w aplikacji DOM w iOS.Jak to zrobić? Instalacja supli jest banalna przez NodeMCU Flasher.Nie potrafię skumać nie znalazłem jakiegoś poradnika jak to zrobić z tym home kit.Może ktoś coś wie i naprowadzi mnie albo powie co i jak. Z góry dziękuję.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Na chwilę obecną tylko poprzez Home Assistanta
SUPLA.... Nareszcie w domu.
unnamed93

hmm coś więcej? to firmware czy jakaś apka?
hZkgZK

pzygmunt wrote: Wed Oct 30, 2019 10:07 pm Na chwilę obecną tylko poprzez Home Assistanta
Nieeee no nie "tylko". Jest wiele rozwiązań. Nawet Suplę ludzie integrują z HomeKitem viewtopic.php?p=37155#p37155 ale sporo z tym roboty (moim zdaniem) -> Supla + scripts + homebridge. Inne systemy jak wspomniany Home Assistant czy np openHAB mają dedykowane rozszerzenia.
unnamed93 wrote: Wed Oct 30, 2019 10:27 pm hmm coś więcej? to firmware czy jakaś apka?
wpisz w google/w wyszukiwarkę te hasła. Nie ma sensu tego opisywać kolejny raz bo wszystko juz zostało opisane
unnamed93

właśnie widziałem, że mają malinkę na niej jakieś oprogramowanie.Na necie coś jest without raspberry.Nawet na jakiś aukcjach widziałem "gotowe" sonofy ze z apple działają
https://www.ebay.ie/itm/Sonoff-Basic-Fl ... Sw93xdoYoq
Last edited by unnamed93 on Wed Oct 30, 2019 10:41 pm, edited 1 time in total.
hZkgZK

unnamed93 wrote: Wed Oct 30, 2019 10:37 pm właśnie widziałem, że mają malinkę na niej jakieś oprogramowanie.Na necie coś jest without raspberry.Nawet na jakiś aukcjach widziałem "gotowe" sonofy ze z apple działają
Polecam Ci poczytać najpierw jak działa sam HomeKit. HomeKit wymaga "centralki" np Apple TV, iPad lub coś co się podszyje pod centralkę czyli np raspberry z hombridgem. Sam sonoff nie zadziała z HomeKitem
unnamed93

ok to chyba może kumam.Bo na necie typek miał iPada i tego sonoffa.Trochę pogmatfane to z tym apple utrudnia wszystko.Tak pozwolę sę zapytać nie ważne co bym kupił od tego apple typu smart home muszę mieć tą "centralkę" typu appletv czy ipad ?
Kaowiec

1.)
Sonoff może działać bezpośrednio w HomeKit z alternatywnym dla Supla oprogramowaniem (szukaj RavenCore). Działa bardzo dobrze ale wtedy nie ma nic wspólnego z Supla.
2.)
HomeKit działa fajniej z centralka ( appleTV, iPad lub HomePod) bo wtedy działa z „całego świata” - centralka jest pośrednikiem. Dodatkowo mając centralkę (czyli inaczej „centrum sterowania”) możesz używać automatyzacji (a to jest najważniejsze w całej tej zabawie w inteligentny dom)

Return to “Pomoc”