Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Na wstępie wszystkim serdeczne dzięki za poświęcony czas i wysiłek włożone w rozwój projektu.
Doszedłem do momentu, gdzie i ja zmuszony jestem poprosić o pomoc.
Udało mi się na RSPI4 zainstalować suple i scrypty jednak będąc w ten samej sieci WI-FI nie mogę z nich korzystać. Muszę przelogować się do dowolnej innej innej sieci, żeby wywołać stronę SUPLI.
Z problemem tym związany jest kolejny. Chodzi o to, że zarejestrować w mojej SUPLI mogę urządzenie, które jest zalogowane w dowolnie innej sieci WIFI, innej niż sieć do której podłączona jest malina.
Macie może jakiś pomysł, jak to rozwiązać.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
j_jarek
Problem z dostępem do własnego serwera SUPLI.
Musisz mieć zrobiony natloopback. Można na routerze utworzyć też wpis statyczny w DNS z adresem lokalnym. Jeśli jednak Twój router nie pozwoli Ci na tego typu ustawienie to pozostaje Ci postawić na malinie serwer DNS i utworzenie na nim odpowiednio wpisów.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
j_jarek
Niestety na routerze nie znalazłem niczego, co nazywałoby się natloopback. Pozostaje więc ten drugi sposób. Niestety drugi sposób też jest mi obcy. Jakbyś znał jakiegoś linka, gdzie znajdę sposób, jak to zrobić, byłbym wdzięczny.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
NAT loopback jest potrzebny jeżeli wszystkie urządzenia komunikują się z serwerem przy użyciu zewnętrznego adresu IP.
Tu zakładam, że bynajmniej urządzenia wykonawcze idą po lokalu i to powinno działać.
Może coś poprzestawiałeś w firewallu maliny ?
Tu zakładam, że bynajmniej urządzenia wykonawcze idą po lokalu i to powinno działać.
Może coś poprzestawiałeś w firewallu maliny ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
j_jarek
Jeżeli urządzenia zarejestruję w innej sieci niż sieć maliny oraz loguję się z innej sieci niż malina to działa. Inaczej nie. Całość uruchamiałem zgodnie z tutorialem i nic nie zmieniałem w ustawieniach maliny.
-
j_jarek
Inne wifi. Nie to rozsyłane przez router, do którego podpięta jest malina.