Jeśli ww ESP8266 ma 11 wyprowadzeń gpio to oznacza to, że mogę sterować 11 przekaźnikami? Co jeśli potrzebuje więcej? Podłączam dwa esp, czy są jakieś moduły o większej liczbie gpio?
ESP8266 ile maksymalnie przekaźników?
-
emti
Witam, mam pytanie. Zapewne śmieszne, no ale wolę się upewnić 
Jeśli ww ESP8266 ma 11 wyprowadzeń gpio to oznacza to, że mogę sterować 11 przekaźnikami? Co jeśli potrzebuje więcej? Podłączam dwa esp, czy są jakieś moduły o większej liczbie gpio?
-
cino111
Elmaya zrobil 32, a chyba nawet 64 przekazniki na wemosie. Poszukaj na forum jego projektów. Mozesz też dać Arduino Mega po lanie, które ma ponad 50 gpio. @klew wlasnie poprawil biblioteke - szukaj w dziale Arduino.
-
emti
Bo zależy mi na tym, aby sterować tym za pomocą supli. Czy każdym przekaźnikiem będę mógł oddzielnie sterować w aplikacji w teelfonie i nadawać im nazwy? np przekaznik 1 to swiatlo, 2 do brama itd..
-
emti
Czy ESP wystarczy zasilić, wgrać SUPLE i wszystko będzie śmigało, czy potrzebne jest jeszcze coś dodatkowego typu arduino?