Identyfikator dostępu tylko dla kanału.

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1320
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz lis 03, 2019 1:28 pm

W SUPLA Cloud identyfikatory dostępu to "użytkownicy". Jednak w aktualnej wersji można jedynie przypisać identyfikatory do lokalizacji (które moim zdaniem powinny nazywać się np. pomieszczeniami).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9139
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz lis 03, 2019 2:13 pm

Pomieszczenie może być lokalizacją, ale lokalizacja nie zawsze może być pomieszczeniem. Stąd wybór padł na lokalizację.

[EDIT]
W pewnej formie abstrakcji na id dostępu można patrzeć jak na użytkownika.
mb4100
Posty: 5
Rejestracja: ndz lis 03, 2019 12:59 pm

pn lis 04, 2019 7:39 am

Panowie,
to jeszcze raz konkretnie.. ;-)

1. czy jest jakaś dokumentacja do architektury aplikacji Supla-Cloud ?
2. Czy można zrealizować uprawnienia na poziomie przycisku 1 np w urządzeniu sonoff dual, żeby jedna osoba mogła w aplikacji na telefonie wł/wył tylko "przycisk 1" z tego urządzenia, a druga osoba mogła włączać "przycisk 1" i "przycisk 2" ? - jeśli tak, to jak ?

pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9139
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lis 04, 2019 8:41 am

1. Nie ma
2. Możesz każdy kanał przydzielić do różnych lokalizacji, do których mają dostęp różne osoby. Nie ustawisz jednak dostępu tak by jedna osoba mogła tylko włączyć, a inna włączyć i wyłączyć
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1119
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn lis 04, 2019 8:50 am

mb4100 pisze:
pn lis 04, 2019 7:39 am
2. Czy można zrealizować uprawnienia na poziomie przycisku 1 np w urządzeniu sonoff dual, żeby jedna osoba mogła w aplikacji na telefonie wł/wył tylko "przycisk 1" z tego urządzenia, a druga osoba mogła włączać "przycisk 1" i "przycisk 2" ? - jeśli tak, to jak ?
Takie coś można zrealizować tylko "na około". Np. możesz sobie zaimplementować na urządzeniu wykonawczym, że masz dwa kanały - jeden tylko włącza, a drugi robi wł/wył.
Potem odpowiednio przypisujesz kanały do lokalizacji i do lokalizacji ustawiasz odpowiednie uprawnienia.
mb4100
Posty: 5
Rejestracja: ndz lis 03, 2019 12:59 pm

pn lis 04, 2019 10:22 am

dzięki za odpowiedź.. oczywiście każdy przycisk wł/wył - jest ok

Pytanie do oprogramowania...
Jak usuwać - odpinać urządzenia od lokalizacji... ?
jak klikam w urządzenie to jest tam USUŃ - ale nie wiem czy wówczas usuwam samą "relację kanał-lokalizacja" i czy może nie usunę samej lokalizacji... co sprawi, że jej nie będzie i wszystko od nowa... nie jest to intuicyjne...
muszę to potestować.

EDIT
już wiem... trzeba wejść w PRZYPISZ IDENTYFIKATORY DOSTĘPU i odznaczyć to co nie chcemy np: jak mam 4 identyfikatory a chce mieć 3 to jeden odznaczam i znów robie zapisz..
dzięki..
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9139
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lis 04, 2019 10:26 am

Otwierasz właściwości kanału i klikasz na środku w lokalizację. To pozwoli Ci ją zmienić na inną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CLOUD”