Chciałbym, aby moje rolety przymykały się po zachodzie słońca. Stworzyłem scenę w skryptach i dałem jej taki warunek:
{{state(0).shut<5 and time('+45 minutes')== sunsetTime()}},
połączyłem z odpowiednim kanałem i akcją "przymknij 20%".
Wszystko działa, ale tylko "ręcznie". Czyli jeśli 45 min po zachodzie słońca kliknę "wykonaj scenę", to rolety się przymkną.
Ale jak sprawić, żeby scena wykonywała się automatycznie każdego dnia?
Przymykanie rolet po zachodzie słońca
-
Nynus11
Last edited by Nynus11 on Sat Nov 09, 2019 4:35 pm, edited 1 time in total.
-
Nynus11
Tak, ale w harmonogramach nie mogę ustawić czasu zachodu słońca, który przecież jest każdego dnia inny...
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Ten czas liczy się na podstawie strefy czasowej Twojego konta. Liczony jest na konkretny dzień.
Można go dokładniej obliczyć na podstawie współrzędnych geograficznych ale nie ma to specjalnie sensu dlatego, że możesz sobie ustawić
przesunięcie czasowe.
Można go dokładniej obliczyć na podstawie współrzędnych geograficznych ale nie ma to specjalnie sensu dlatego, że możesz sobie ustawić
przesunięcie czasowe.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Nynus11
A uogólniając pytanie: czy jest jakaś możliwość, aby skrypt pracował automatycznie ("w tle") i sceny wykonywały się automatycznie?
-
Dawid84
Czy jest opcja aby roleta zamykala się codziennie o zachodzie słońca bo codzien jest inny czas zachodu slonca.
A ta sama otwierala sie codziennie o stlaej godzinie np 8 rano?
A ta sama otwierala sie codziennie o stlaej godzinie np 8 rano?
Pozdrawiam
Dawid
Dawid
-
Nynus11
Wracam do pierwszego posta:
w skryptach fracza można ustawić warunek przed wykonaniem sceny:
czyli najpierw skrypt sprawdza czy przypadkiem roleta nie jest już przymknięta i jeśli nie jest, to o określonej porze po zachodzie słońca przymyka ją do określonej wartości.
W harmonogramie nie ma możliwości takiego sprawdzenia. Skutkuje to tym, że jeśli roleta została wcześniej zamknięta, bo na przykład nie ma nikogo w domu, to gdy przyjdzie pora na harmonogram, roleta otworzy się do zadanej wartości, a tego bym nie chciał... bo nie ma mnie w domu
Jakiś pomysł?
w skryptach fracza można ustawić warunek przed wykonaniem sceny:
czyli najpierw skrypt sprawdza czy przypadkiem roleta nie jest już przymknięta i jeśli nie jest, to o określonej porze po zachodzie słońca przymyka ją do określonej wartości.
W harmonogramie nie ma możliwości takiego sprawdzenia. Skutkuje to tym, że jeśli roleta została wcześniej zamknięta, bo na przykład nie ma nikogo w domu, to gdy przyjdzie pora na harmonogram, roleta otworzy się do zadanej wartości, a tego bym nie chciał... bo nie ma mnie w domu
Jakiś pomysł?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
W takim przypadku na chwilę obecną tylko skrypt.
Możesz do tego wykorzystać IFTTT, albo Automate, abo napisać własny skrypt w dowolnym jeżyku wykorzystując RestAPI/linki bespośrednie i jakiegoś crona.
Możesz do tego wykorzystać IFTTT, albo Automate, abo napisać własny skrypt w dowolnym jeżyku wykorzystując RestAPI/linki bespośrednie i jakiegoś crona.
SUPLA.... Nareszcie w domu.