Czujnik poczty w skrzynce
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Moja skrzynka pocztowa jest podobna jak u @Zibi. Ja myślałem, aby zastosować 5 - 6 czujników przerwania wiązki (https://botland.com.pl/pl/czujniki-ruch ... d-3mm.html) zamontowanych na plexi umieszczonej na dolnej i górnej płaszczyźnie skrzynki pocztowej (tak, aby czujniczki nie wystawały nad powierzchnię plexi i nie haczyła o nie korespondencja). Zadaniem programu na Moteino byłoby sprawdzanie np. co 5 minut czy któraś z wiązek (lub kilka) jest przerwana. Jeśli tak, to oznaczało by to że mamy pocztę. Wyjęcie listu powodowałoby drożność wszystkich wiązek, a co za tym idzie wyłączenie statusu pełnej skrzynki.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Demolkaa
A może zastosować na dnie skrzynki czujnik zbliżeniowy https://botland.com.pl/pl/analogowe-czu ... rce=bitrec. Jak znajdzie sie list w skrzynce to powinien wykryc odległość i bedzie wiadomo że coś jest w skrzynce.
-
michael
Szczerze powiedziawszy najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze. U mnie patent z tym potencjometrem działa bez żadnej awarii.
Wszystkie patenty, które miałby się opierać na listach wykrywanych po wrzuceniu do skrzynki nie do końca się sprawdzą bo wielokrotnie ulotkarze nie wrzucają ich do końca, tylko przyciskają po prostu klapką
Wszystkie patenty, które miałby się opierać na listach wykrywanych po wrzuceniu do skrzynki nie do końca się sprawdzą bo wielokrotnie ulotkarze nie wrzucają ich do końca, tylko przyciskają po prostu klapką
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Tyle że nie we wszystkich skrzynkach jesteśmy w stanie zamontować czujnik na klapce. Ja mam skrzynkę przelotową (przez ścianę). Pocztę wyciągam od środka korytarza, a na zewnątrz jest tylko klapka i nie bardzo jestem w stanie zamontować tam jakiś czujnik otwarcia tej klapki.
Skrzynka z zewnątrz: Skrzynka z wenątrz korytarza: Skrzynka w środku:
Skrzynka z zewnątrz: Skrzynka z wenątrz korytarza: Skrzynka w środku:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Zibi
Michael tak jak to rozwiązałes to super patent prosty, szybki, tani tylko właśnie tak jak Robert pisze tak jak mojej skrzynce nie zrobię tego. Dzisiaj kupiłem wzmacniacz do wifi tp link i powiem szczerze, że koparka mi opadła, bo w bloku przez te żelbetonowe ściany i metalową skrzynkę 2 piętra nizej mam zasięg i tu już mi się furtka otworzyła na prosty sposób. Czyli chce zrobić przerzutnik rs na kontaktronach przełącznych, który będzie uruchamiał esp i zmieni się ikona na supli kiedy listonosz uchyli klapkę, a kiedy otworzę drzwiczki skrzynki, żeby wyjść list to automatycznie esp wyłączy się i ikona się zmieni. Testowałem różne czujniki i chce pominąć jej wolę na rsie zrobić.
-
QLQ
A skąd weźmiesz zasilanie w skrzynce do ESP ? na aku to on 3 dni nie pochodziZibi wrote: Wed Nov 13, 2019 5:33 pm Michael tak jak to rozwiązałes to super patent prosty, szybki, tani tylko właśnie tak jak Robert pisze tak jak mojej skrzynce nie zrobię tego. Dzisiaj kupiłem wzmacniacz do wifi tp link i powiem szczerze, że koparka mi opadła, bo w bloku przez te żelbetonowe ściany i metalową skrzynkę 2 piętra nizej mam zasięg i tu już mi się furtka otworzyła na prosty sposób. Czyli chce zrobić przerzutnik rs na kontaktronach przełącznych, który będzie uruchamiał esp i zmieni się ikona na supli kiedy listonosz uchyli klapkę, a kiedy otworzę drzwiczki skrzynki, żeby wyjść list to automatycznie esp wyłączy się i ikona się zmieni. Testowałem różne czujniki i chce pominąć jej wolę na rsie zrobić.
No chyba, że masz możliwość pociągnięcia tam kabli
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
Zibi
Myślałem na aku 18650 6szt w koszyku. Listy codziennie nie dostaje, będę testował Narazie mam to w fazie testów na bateriach, bo spr zasieg wifi Narazie trzyma nawet po resecie łapie. Jeśli dałbym 8800mAH 4-6szt przy poborze od 20-50mA tak mi pokazywał na mierniku to ile teoretycznie powinno to wytrzymać? listy mam sporadycznie, a załączy się wtedy kiedy będzie list.A skąd weźmiesz zasilanie w skrzynce do ESP ? na aku to on 3 dni nie pochodzi
-
QLQ
No ok może wytrzyma jakiś czas. Nie do końca zrozumiem o co chodzi z tym że jak się wyłączy/włączy ESP to ikona się zmieni.Zibi wrote: Wed Nov 13, 2019 7:04 pmMyślałem na aku 18650 6szt w koszyku. Listy codziennie nie dostaje, będę testował Narazie mam to w fazie testów na bateriach, bo spr zasieg wifi Narazie trzyma nawet po resecie łapie. Jeśli dałbym 8800mAH 4-6szt przy poborze od 20-50mA tak mi pokazywał na mierniku to ile teoretycznie powinno to wytrzymać? listy mam sporadycznie, a załączy się wtedy kiedy będzie list.A skąd weźmiesz zasilanie w skrzynce do ESP ? na aku to on 3 dni nie pochodzi
Nie wiem czy wiesz ale w Cloud jest możliwość wyboru kanału jako czujnika poczty. Ikona jest oczywiście zminenna: JEST LIST/NIE MA ale realizuje się to poprzez np czujnik kontaktron tyle, że ESP musi być cały czas aktywne pod zasilaniem. Jak je wyłączysz będziesz miał ikonę ale z czerwonymi kropkami. Choć w sumie..
Ale to takie połowiczne rozwiązanie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
Zibi
Jeśli tak jak pisałem zasile to z 5 aku 18650 tyle mam.
8800mAH x5 =44ah
Wemos pobiera jak się uruchomi i pracuje stabilnie od 20-50mA
44/0.05A=880h
Przyjmuje dziennie 5 godz pracy, ale codziennie nie otrzymuje listów więc ten czas pracy na pewno będzie rzadziej występował to powinno to wytrzymać jakieś 176 dni. Wiem, że to toria, ale myślę że za dużo odchyłu nie będzie.
https://youtu.be/GSZBQmBeqqk
Jeśli chodzi o pocztę to tak zostawiam jak mam czerwona kropkę to mi wcale nie przeszkadza i jest ikona że w skrzynce nic nie ma, a jak na rs zrobię to jak bedzie list to wtedy esp się włączy i ikona odrazu zmienia stan, że jest poczta bez użycia dodatkowych kontaktronow itp
A tu zrobiłem sobie ikonę opcje chlanie
8800mAH x5 =44ah
Wemos pobiera jak się uruchomi i pracuje stabilnie od 20-50mA
44/0.05A=880h
Przyjmuje dziennie 5 godz pracy, ale codziennie nie otrzymuje listów więc ten czas pracy na pewno będzie rzadziej występował to powinno to wytrzymać jakieś 176 dni. Wiem, że to toria, ale myślę że za dużo odchyłu nie będzie.
Tak wiem, że można ustawić w cloud jako czujnik właśnie robiłem sobie to do barku jako ikonę otw /zamkn na 2 kontaktronachNie do końca zrozumiem o co chodzi z tym że jak się wyłączy/włączy ESP to ikona się zmieni.
Nie wiem czy wiesz ale w Cloud jest możliwość wyboru kanału jako czujnika poczty. Ikona jest oczywiście zminenna: JEST LIST/NIE MA ale realizuje się to poprzez np czujnik kontaktron tyle, że ESP musi być cały czas aktywne pod zasilaniem. Jak je wyłączysz będziesz miał ikonę ale z czerwonymi kropkami. Choć w sumie..
Ale to takie połowiczne rozwiązanie.
https://youtu.be/GSZBQmBeqqk
Jeśli chodzi o pocztę to tak zostawiam jak mam czerwona kropkę to mi wcale nie przeszkadza i jest ikona że w skrzynce nic nie ma, a jak na rs zrobię to jak bedzie list to wtedy esp się włączy i ikona odrazu zmienia stan, że jest poczta bez użycia dodatkowych kontaktronow itp
A tu zrobiłem sobie ikonę opcje chlanie
-
Zibi
A czy można ustawić na supli jak załączy się wemos to odrazu włączy wyjście relay użyłbym do tego sceny fracz, żeby włączyło drugie esp w mieszkaniu a tamto w skrzynce wylaczy się po paru sek oszczędzając baterie, a te w domu poinformuję że mam list będzie uruchomione.
Taka opcja jest na ewelink to by mi rozwiązał problem baterii tylko jedna by wystarczyła.
Taka opcja jest na ewelink to by mi rozwiązał problem baterii tylko jedna by wystarczyła.