Czujnik poczty w skrzynce

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
alankedzior

QLQ wrote: Sun Nov 17, 2019 10:16 am @alankndzior - logikę można odwracać w Cloud. Dla czujników też.
co do zwykłych senorów to wiem wiem, ale kolega @klew pisał, że chcę dodać funkcjonalność do arduino o której pisałem i stąd moje pytanie czy już coś ruszyło w temacie, aby jeden przycisk aktywował stan "poczta" a wyjmując list z skrzynki resetowałbym stan innym schowanym switchem lub z apki,

dosłownie opisał to tak
Taki kanał czujnika/sensora, który ma podane dwa piny: "set", i "clear". Pojawienie się sygnału na pinie "set" ustawiałby kanał na "jest poczta", a "clear" by ustawiał stan "nie ma poczty".
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

The voltage measurement is obviously incorrect and the analog input A0 should be used.

TP4056 on the output gives 4.2V (with charged 18650) on the OUT terminals. I don't know if this will be too much for Wemos.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
elmaya

Robert Błaszczak wrote: Sun Nov 17, 2019 12:58 pm The voltage measurement is obviously incorrect and the analog input A0 should be used.
A0 needs to be free, not connected to anything in order for the internal measurement to work properly.
if the reading is incorecta, it is because the module you use has some resistance connected to A0
Nodemcu and Wemos have a resistive divider in A0, R2 must be removed.
Image
A0.jpg
TP4056 on the output gives 4.2V (with charged 18650) on the OUT terminals. I don't know if this will be too much for Wemos.
that's what diode 1N4001 is for

Tp4056 MAX OUT 4.263v - 1n4001 FORWARD VOLTAGE 0.69v = 4.263 - 0.69 = 3.573
Esp8266 Operating Voltage 2.5V ~ 3.6V
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak

Right, I forgot about the diode drop. :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Zibi

Potestowalem ten soft. I mam pytanko. Czy u mnie coś nie tak czy to tak ma działać? Kiedy podam mu zasilanie chciałbym, żeby się włączył za każdym razem, a jak raz dam mu zasilanie to jest zielona kropka, potem wyłączę to wiadomo czerwona, ale kiedy podam zasilanie to nie za każdym razem reaguje i się włącza, a chciałbym żeby za każdym razem kiedy dostanie zasilanie się włączył.
Mam taką płytkę Tp4056 muszę to potestować.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

„Drżący” styk zasilania (USB 5v) może wpływać na to czy układ poprawnie się uruchamia. Testuj odłączając/podłączając wtyk zasilacza do 230V, a nie wtyk USB. Ewentualnie użyj zasilacza z własnym włącznikiem po stronie 230V.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Zibi

Spr połączenia i jest dobrze, a wemos nie reaguje za każdym razem kiedy dostanie zasilanie muszę znowu 2-3 razy i złapie. Pół dnia z tym się męczę nie mam pomysłu dlaczego tak się dzieje. Zasilał em z baterii i zasilacza i tak samo. Jak podam mu zasilanie i się nie włączy (czerwona kropka) to naciśnięcie reset go włącza.
Robert Błaszczak

Przy podaniu zasilania powinna Ci mignąć niebieska LED na płytce Womos. U mnie nie zaobserwowałem takiego problemu. Przed chwilą kilkanaście razy odłączałem i podłączałem baterię i za każdym razem układ startował poprawnie.

Niebieska LED powinna też błysnąć co 120 sekund.
Last edited by Robert Błaszczak on Sun Nov 17, 2019 8:44 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

QLQ

Moge potwierdzic powyższe. U mnie wczoraj tez bez problemu za każdym razem startował.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
Zibi

Tak miga niebieska dioda kiedy podladzam zasilanie. Kurcze to nie wiem co się dzieje i mnie, dwa wemosy i tak samo. Jeśli chodzi o podłączenie rezystor 1k jak na schemacie RST- D0, potem zasilanie. I tak jak pisałem kiedy podam zasilanie i się nie włączy to wciśnięcie guzika na wemosie go uruchamia.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomysły i koncepcje”