Witam
W wielu softach jest możliwość dokonania korekty temp i wilgotności. Tylko skąd wziąć wzorowy termometr czy miernik wilgotności. Im więcej mam termometrów tym więcej mam rożnych temp w pokoju w jednym miejscu. Rozrzut jest nawet 2 st. To samo tyczy sie wilgotności, co stacja to podaje inny odczyt mimo iz leżą obok siebie. Przy DS1820 mam podobnie.
Temp próbowałem korygować na podstawie termometru pirometrycznego dla dzieci, ale tez mam wątpliwości co do jego wskazań, tym bardziej ze dokładny jest gdy mierzy skore, ale gdy mierzy ciała stale to tez potrafi głupoty pokazywać. A na podstawie czego Wy korygujecie sobie odczyt temp i wilgotności żeby był jak najbardziej zbliżony do rzeczywistego?
korekta temperatury i wilgotności - czym?
-
Zybi
Ja na przykład takim "wynalazkiem":
viewtopic.php?f=11&t=3599
ale na 8 czujników DS18B20 , które podłączam dosłownie obok siebie, czyli zachowuję te same warunki pomiaru, wstępnie mogę odrzucić te, które "znacząco" odstają od innych.
W ostatnich próbach, gdzie sprawdzałem partię czujników zakupionych u myfriendów na 10 sprawdzanych 3 sztuki odstawały ok +/- 0.6 stopnia od innych. Wskazania pozostałych były w granicach +/- 0.15, czyli wskazania nie różniły się od siebie więcej niż 0.3 stopnia.
Natomiast korekty polegające na "zniwelowaniu" wpływ własnego ciepła elektroniki na odczyty wykonuję poprzez pomiar drugim modułem z "pewnym" czujnikiem, w którym nie ma takiego wpływu ciepła z elektroniki (np. na 1 metrowym przewodzie) w miejscu referencyjnym.
Na przykład dla czujników zamontowanych w kontaktach, pomiar temperatury wykonuję w środku pokoju wieczorową porą.
viewtopic.php?f=11&t=3599
ale na 8 czujników DS18B20 , które podłączam dosłownie obok siebie, czyli zachowuję te same warunki pomiaru, wstępnie mogę odrzucić te, które "znacząco" odstają od innych.
W ostatnich próbach, gdzie sprawdzałem partię czujników zakupionych u myfriendów na 10 sprawdzanych 3 sztuki odstawały ok +/- 0.6 stopnia od innych. Wskazania pozostałych były w granicach +/- 0.15, czyli wskazania nie różniły się od siebie więcej niż 0.3 stopnia.
Natomiast korekty polegające na "zniwelowaniu" wpływ własnego ciepła elektroniki na odczyty wykonuję poprzez pomiar drugim modułem z "pewnym" czujnikiem, w którym nie ma takiego wpływu ciepła z elektroniki (np. na 1 metrowym przewodzie) w miejscu referencyjnym.
Na przykład dla czujników zamontowanych w kontaktach, pomiar temperatury wykonuję w środku pokoju wieczorową porą.
-
dawidd
- Been thanked: 1 time
Jest to jakaś metoda na wyłapanie tych najgorszych, ale mi bardziej chodzi o skalibrowanie czujników które już pracują.
Np wiszą mi teraz obok siebie 2 ds'y i jeden pokazuje 19,3 drugi 19,4 - jak sprawdzić ktory odczyt jest prawidłowy. Tu akurat jest mała różnica ale trafiają sie większe, to samo tyczy się wilgotności - jeden dht pokazuje 77% drugi 70, a stacja pogodowa jedna 65, druga 34%- ta pewnie jest uszkodzona
Np wiszą mi teraz obok siebie 2 ds'y i jeden pokazuje 19,3 drugi 19,4 - jak sprawdzić ktory odczyt jest prawidłowy. Tu akurat jest mała różnica ale trafiają sie większe, to samo tyczy się wilgotności - jeden dht pokazuje 77% drugi 70, a stacja pogodowa jedna 65, druga 34%- ta pewnie jest uszkodzona
-
Dunay
Trzeba pamiętać o tym co podane jest w specyfikacji danego czujnika:
1. DS18B20 - Dokładność +/- 0.5 °C
2. DHT22 temp Dokładność +/- 0.5 °C, wilgotność Dokładność: ±2 %
3. DHT11 nawet nie będę pisał bo rozrzut nieakceptowalny według mnie.
Także jak Zybi napisał, spinasz kilka i odrzucasz te które najbardziej odstają. A te które mieszczą się w granicach błędu musisz uznać za prawidłowo działające.
1. DS18B20 - Dokładność +/- 0.5 °C
2. DHT22 temp Dokładność +/- 0.5 °C, wilgotność Dokładność: ±2 %
3. DHT11 nawet nie będę pisał bo rozrzut nieakceptowalny według mnie.
Także jak Zybi napisał, spinasz kilka i odrzucasz te które najbardziej odstają. A te które mieszczą się w granicach błędu musisz uznać za prawidłowo działające.
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
U mnie był inny problem , wszystkie czujniki wiszą na suficie , co powoduje ze zawyżają temperature . Przyjąłem ze pewien termometr pokojowy będzie wzorcowy , stawiając go np w jadalni koryguje temperature czujnika na suficie .
Ten termometr pokojowy pewnie nie jest idealny ale tak mi pasuje oba czujniki okazują to samo .
Ten termometr pokojowy pewnie nie jest idealny ale tak mi pasuje oba czujniki okazują to samo .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
wojtas567
A jak chcesz mieć bardzo dokładny pomiar temperatury to musisz zaopatrzyć się w termometr laboratoryjny
https://www.e-laboratoria.pl/termometry-szklane przykładowy link
i jak widać w tabeli sporo z nich ma dokładność 1st.
Mi został jeszcze ze starych czasów rtęciowy i tym sobie kalibruję jeśli można to tak nazwać a co do wilgotności to kiedyś testowałem DHT i BME w roztworach o zadanej wilgotności jeden miałem chyba 30 a drugi 80% i tak udało mi się kilka ustawić czyli przesunąć zakres np o 10% ale były takie, że w dolnym zakresie było ok a góra mocno uciekała i na odwrót.
Ale generalnie przyjmuję na dzień dzisiejszy podobną zasadę jak kolega zybi czy shimano73 że im więcej termometrów podaję tą samą temperaturę to przyjmuję ją za właściwą i inne czujniki do niej dostosowuję, i tak naprawdę to najważniejsze jest żeby one pokazywały zbliżone wartości.
Stabilność czujników dopiero widać w czasie zwłaszcza na wykresach które ewentualnie odbiegają od normy.
https://www.e-laboratoria.pl/termometry-szklane przykładowy link
i jak widać w tabeli sporo z nich ma dokładność 1st.
Mi został jeszcze ze starych czasów rtęciowy i tym sobie kalibruję jeśli można to tak nazwać a co do wilgotności to kiedyś testowałem DHT i BME w roztworach o zadanej wilgotności jeden miałem chyba 30 a drugi 80% i tak udało mi się kilka ustawić czyli przesunąć zakres np o 10% ale były takie, że w dolnym zakresie było ok a góra mocno uciekała i na odwrót.
Ale generalnie przyjmuję na dzień dzisiejszy podobną zasadę jak kolega zybi czy shimano73 że im więcej termometrów podaję tą samą temperaturę to przyjmuję ją za właściwą i inne czujniki do niej dostosowuję, i tak naprawdę to najważniejsze jest żeby one pokazywały zbliżone wartości.
Stabilność czujników dopiero widać w czasie zwłaszcza na wykresach które ewentualnie odbiegają od normy.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
grzegorzmcewp
Najpewniejsze są według mnie termometry rtęciowe i one powinny być traktowane jako wzorzec tylko gdzie je kupić.
-
ktsurma
A może podejść do tematu inaczej?
lód topnieje ZAWSZE w temperaturze 0 C. Woda wrze ZAWSZE w temperaturze 100 C. Trzeba wsadzić termometr do topniejącego lodu (musi w szklance być i woda i lód i skalibrować termometr na 0 C. Później powtórzyć to z wodą wrzącą i mamy skalibrowany termometr. To są fakty fizyczne a nie przyrządy pomiarowe zawsze obarczone błędem.
lód topnieje ZAWSZE w temperaturze 0 C. Woda wrze ZAWSZE w temperaturze 100 C. Trzeba wsadzić termometr do topniejącego lodu (musi w szklance być i woda i lód i skalibrować termometr na 0 C. Później powtórzyć to z wodą wrzącą i mamy skalibrowany termometr. To są fakty fizyczne a nie przyrządy pomiarowe zawsze obarczone błędem.
-
QLQ
No nie wrze zawsze w 100st i nie topnieje w zawsze w 0st C. Jest zależna od ciśnienia. Nie wprowadzaj w błąd.ktsurma wrote: Mon Nov 18, 2019 7:11 pm A może podejść do tematu inaczej?
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....