Własny serwer

Post Reply
sata11
Posts: 9
Joined: Wed Mar 16, 2016 8:14 pm

Wed Mar 16, 2016 8:18 pm

Pobrałem obraz ova i zainstalowałem na VrtualBoxie. Niestety przy zakładaniu konta mam komunikat "Nieprawidłowy captcha". Oczywiście szukałem gdzie jest captcha ,ale go nie widzę. Sprawdziłem na stronie clouda-tam poprawnie się wyświetla. Czy macie jakieś pomysły jak to naprawić?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6422
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Mar 16, 2016 9:11 pm

Musisz wpisać własne klucze Recaptcha w parameters.yml
Załóż konto Google recaptcha i pobierz klucze.
Możesz też wyłączyć recaptcha
User avatar
pzygmunt
Posts: 6422
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Mar 16, 2016 9:14 pm

zerknij jeszcze tutaj

viewtopic.php?f=7&t=15#p54
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Mar 19, 2016 1:00 pm

pzygmunt wrote:Musisz wpisać własne klucze Recaptcha w parameters.yml
Załóż konto Google recaptcha i pobierz klucze.
Możesz też wyłączyć recaptcha
Jak mogę wyłączyć ?
Trenuję na wirtualce, a docelowo chciałbym odpalić serwer na RPi...może z Waszą pomocą się uda, bo za mocny w programowaniu nie jestem.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 6422
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Mar 19, 2016 3:20 pm

su
cd /var/www/cloud
nano src/AppBundle/Form/Model/Registration.php

nad protected $recaptcha; jest komentarz:

/**
* @Recaptcha\IsTrue
*/

który należy usunąć. Czyli zamiast:

/**
* @Recaptcha\IsTrue
*/
protected $recaptcha;

ma być:

protected $recaptcha;


następnie zapisujesz zmiany i uruchamiasz
./clear_cache.sh
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Mar 19, 2016 11:48 pm

Dzięki - już loguje klientów, problem na razie z logowaniem smartfona. Nie mogę połączyć się ze swoim serwerem.
Mam publiczny adres, czy trzeba przekierować porty (które?) i przydałoby się zmienić port http, bo 80 mam już zajęty. Chodzi o dostęp z zewnątrz.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
sata11
Posts: 9
Joined: Wed Mar 16, 2016 8:14 pm

Sun Mar 20, 2016 1:44 am

A jak wyłączyć wysyłanie linka aktywacyjnego ,bo już próbowałem wysłać na różne poczty i nic nie dostaje. Po rejestracji mam tylko ,by przejrzeć pocztę ,a wiadomości nie ma.
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Mar 20, 2016 7:35 pm

slawek wrote:Dzięki - już loguje klientów, problem na razie z logowaniem smartfona. Nie mogę połączyć się ze swoim serwerem.
Mam publiczny adres, czy trzeba przekierować porty (które?) i przydałoby się zmienić port http, bo 80 mam już zajęty. Chodzi o dostęp z zewnątrz.

Oczywiście chodzi o port 443 nie 80, zmieniłem w ports.conf dla ssl_module i port_gnutls.c na 444, bo na 443 mam vpn-y i nie chcę już zmieniać, otworzyłem porty 444 i 2016 dla IP serwera, ale logując się na stronę serwera dostaję to:

Nie udało się nawiązać bezpiecznego połączenia
Podczas łączenia z serwerem 192.168.200.5:444 wystąpił błąd. SSL otrzymał rekord przekraczający największą dozwoloną długość. Kod błędu: SSL_ERROR_RX_RECORD_TOO_LONG
Żądana strona nie może zostać wyświetlona, ponieważ nie udało się potwierdzić autentyczności otrzymanych danych.
Należy skontaktować się z właścicielem witryny i poinformować go o tym problemie.


Na porcie 443 logowałem się bez problemów.
192.168.200.5 to adres VB, IP komputera to 192.168.200.20

I następna sprawa - co mam wpisać jako nazwę serwera w smartfonie? - moje publiczne ip i port? - jaki? Chodzi o dostęp z zewnątrz, nie używam wifi lokalnego.
Poza tym, że nie może uzyskać połączenia, to jeszcze mam efekt opisywany wcześniej na forum w temacie androida - aplikacja nie daje się zamknąć i ciągle wraca na ekran.
Czy to nie jest przypadkiem problem VB? Kiedyś instalowałem na VB serwer Ipfire i miałem problem z pobraniem kluczy GPG pomimo otwartych portów. Skończyło się na "ręcznym" doinstalowaniu, chyba nie do końca jest on "przezroczysty". Czy mam przekierować porty dla IP komputera też?
Sorry za głupie pytania, ale nie jestem informatykiem ani programistą a tylko elektronikiem i to starszej daty... ale projekt jest super i chciałbym się przy okazji czegoś nauczyć, mocniejszą moją stroną jest ta sprzętowa i tu może się komuś w miarę możliwości uda pomóc...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 6422
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Mar 21, 2016 6:59 am

Do komunikacji ze smartfonem musisz tylko udostępnić port 2016. Docelowo też 443 ponieważ po https-ie będą pobierane dane do wykresów. W konfiguracji aplikacji klienckiej wpisujesz tylko publiczny adres IP.
sata11
Posts: 9
Joined: Wed Mar 16, 2016 8:14 pm

Mon Mar 21, 2016 8:00 am

A jak wyłączyć wysyłanie linka aktywacyjnego ,bo już próbowałem wysłać na różne poczty i nic nie dostaje. Po rejestracji mam tylko ,by przejrzeć pocztę ,a wiadomości nie ma.
Post Reply