Stałe ograniczenie jasności

rav.b
Posty: 119
Rejestracja: pn lis 26, 2018 9:09 am
Lokalizacja: Niepołomice/Lipnica Mała

pt lis 22, 2019 6:18 pm

Chciałby poprosić o dodanie możliwości stałego obniżenia jasności LED. Chodzi o to iż mam w kuchni listwę LED, która przy 100% jasności obciąża na maksa jej zasilacz. Zasilacz ze względu na brak miejsca jest w puszcze z kieszenią, najmocniejszy jaki znalazłem to 20W. Taśma LED + sterownik przy maksymalnej jasności potrzebują jakieś 22W, po pewnym czasie świecianie załącza się zabezpieczenie tego zasilacza i taśma LED miga.

Wiem że mogę sterować jasnością z aplikacji, problem pojawia się gdy używam przycisku/włącznika uruchamiają się wszystkie wyjścia (3 odcinki na 100%). Wprowadzenie "współczynnika bezpieczeństwa" 0.8 pewnie by tu pomogło (czyli 80% rzeczywistej jasności w aplikacji jest widoczne jako 100%).
Polecam do analiz MES darmowego CalculiX -a
3x SRW-01, 3x ROW-02, 1x ROW-02m, 1x ROW-01, 1x SLW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7953
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lis 22, 2019 9:22 pm

Myślę, że po prostu przycisk powinien wracać do ostatniego ustawienia ?
rav.b
Posty: 119
Rejestracja: pn lis 26, 2018 9:09 am
Lokalizacja: Niepołomice/Lipnica Mała

ndz lis 24, 2019 7:49 am

Pewnie tak.

Ale zastosowanie obcięcia wartości maksymalnej ma dodatkowe zalety:

1. Niekiedy listwa LED po prostu na 100% oślepia.
2. Dzieci i osoby starsze lubią się bawić (czasami ze względu na niewiedzę), będą zmieniać poziomy jasności np. przytrzymując przycisk. Może to powodować problemy jak u mnie z zasilaniem.
3. Ustawiamy raz w opcjach modułu i zapominamy o sprawie.
Polecam do analiz MES darmowego CalculiX -a
3x SRW-01, 3x ROW-02, 1x ROW-02m, 1x ROW-01, 1x SLW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1949
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz lis 24, 2019 7:08 pm

Zawsze stosuje się większy zasilacz niż obciążenie do niego podłączone.
Może zastosuj słabsze diody i osiągniesz ten sam efekt a przynajmniej będziesz miał 100% pewność, że zasilacz to wytrzyma.
Pozdrawiam
Wojtek
rav.b
Posty: 119
Rejestracja: pn lis 26, 2018 9:09 am
Lokalizacja: Niepołomice/Lipnica Mała

ndz lis 24, 2019 8:43 pm

Tu mam problem zakupiłem najbardziej oszczędna taśmę LED (4,8W/m), a zasilacz jak pisałem najmocniejszy mieszczący się w puszce z kieszenią.
Ostatnio zmieniony pn lut 17, 2020 7:20 am przez rav.b, łącznie zmieniany 1 raz.
Polecam do analiz MES darmowego CalculiX -a
3x SRW-01, 3x ROW-02, 1x ROW-02m, 1x ROW-01, 1x SLW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
Awatar użytkownika
klew
Posty: 657
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn lis 25, 2019 12:47 am

Może takie coś wstawić dodatkowo?
https://allegro.pl/oferta/sterownik-kon ... 7141025112

Ja mam w łazience taśmy led na stałe przyciemnione takim sterownikiem.
elmaya
Posty: 701
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pn lis 25, 2019 2:15 am

Może takie coś wstawić dodatkowo?

https://pl.aliexpress.com/item/40000390 ... lsrc=aw.ds
rav.b
Posty: 119
Rejestracja: pn lis 26, 2018 9:09 am
Lokalizacja: Niepołomice/Lipnica Mała

śr lis 27, 2019 7:37 am

Dzięki za propozycje, mam jeszcze pytanie czy można na stałe wyłączyć jedno wyście z sterownika?
Obecnie wyłączyłem jedno wyjście przez nadanie "brak funkcji" (aby ograniczyć zużycie mocy), telefonem nie mogę sterować ale przycisk ścienny już może.

PS. Opcja stałego ustawienia maksymalnej jasności coś jak w RDP-01: "pamięć ustawionego poziomu natężenia oświetlenia"
Ostatnio zmieniony czw mar 19, 2020 7:15 am przez rav.b, łącznie zmieniany 1 raz.
Polecam do analiz MES darmowego CalculiX -a
3x SRW-01, 3x ROW-02, 1x ROW-02m, 1x ROW-01, 1x SLW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
manieq14
Posty: 2
Rejestracja: śr mar 18, 2020 2:02 pm

śr mar 18, 2020 2:04 pm

Cześć,

Czy komuś udało się rozkminić jak na stałe ustawić jasność? Też potrzebowałbym zmniejszyć jasność jednej listwy, ale w razie potrzeby też móc ustawić na 100%.

Pozdro
ODPOWIEDZ