Zrób to o czym piszesz i masz u mnie sprzęt gratisfracz wrote: Do softu to idealnie wystarczyło by Web API, bo to co jest w urządzeniach już widzę że jest wystarczające. Jakby cloud.supla wystawiało API z którego można odczytać (GET) i włączyć/wyłączyć urządzenia (PUT) to można by już napisać prosty skrypt uruchamiany crontabem, który zbiera temperatury z całego domu i decyduje o tym czy włączyć sonoffa (piec).
Sterowanie piecem dwufunkcyjnym
-
slawek
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Espablo
A ja mam inne rozwiązanie. Sonoff tutaj raczej się nie nadaje ponieważ on na wyjściu daje od razu 230V.slawek wrote:Rozwiązanie proste - chociaż chamsko -drastyczne : zwierasz na stałe styk termostatu i włączasz zasilanie pieca (to elektryczne) przez sonoffa...
Wystarczy np. Wemos d1 mini + DS18B20 (temp) + moduł przekaźnikowy. Styk NO przekaźnika podłączamy równolegle ze stykami termostatu-sterownika pieca. Masz odczyt temperatury z DS oraz załącz/wyłącz piec - tyle że ręcznie przez wifi
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
slawek
Jeszcze prościej użyć twojej V1, V2 lub mojej... 
-
Espablo
Z Wemos d1 mini można zrobić kanapkę
V2 oczywiście też może być 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Tyle że w kotłowni/łazience gdzie jest piec jest zazwyczaj niższa temperatura niż w domu, więc musiałbym DS wyciągać gdzieś na kablu za pomieszczenie. Możliwość odczytu temperatury z innego pomieszczenia w supli i zareagowanie na sonoffie w kotłowni brzmi ciekawiej 
Wemos to taka mała płytka do okodzenia żeby robiła to co chcę tak?
A było uważać na zajęciach z elektroniki... 
Wemos to taka mała płytka do okodzenia żeby robiła to co chcę tak?
-
slawek
Ja chciałbym "ogarnąć" kompletnie ogrzewanie w domu: zasilanie, powrót z rozdziałem na grzejniki i podłogówki, cw i cyrkulację.
Sprzęt to pikuś, odczyt temperatur zrobię na RBPi, ewentualnie podeprę się ESP, ale sterowania tym sam nie ogarnę... i tu mam wyzwanie na "długie zimowe wieczory"
Sprzęt to pikuś, odczyt temperatur zrobię na RBPi, ewentualnie podeprę się ESP, ale sterowania tym sam nie ogarnę... i tu mam wyzwanie na "długie zimowe wieczory"
-
Espablo
Wemosa instalujesz obok sterownika termostatu firmy Salus w pokoju. Do załączania pieca wykorzystujesz ten przewód, który idzie do pieca w kotłowni/łazience. Wpinasz się ze stykami równolegle do "Salusa".fracz wrote:Tyle że w kotłowni/łazience gdzie jest piec jest zazwyczaj niższa temperatura niż w domu, więc musiałbym DS wyciągać gdzieś na kablu za pomieszczenie. Możliwość odczytu temperatury z innego pomieszczenia w supli i zareagowanie na sonoffie w kotłowni brzmi ciekawiej
Wemos to taka mała płytka do okodzenia żeby robiła to co chcę tak?A było uważać na zajęciach z elektroniki...
Sonoff wyłączy Ci całkowicie piec i jak będziesz załączał ciepłą wodę w kranie?
Tak. Wemos to jest jedno z możliwości rozwiązania tego "problemu"
W sumie to V1 powstało właśnie do tego celu. Mam domek na wsi i na zimę jest nie zamieszkany. Supla pomaga mi kontrolować temperaturę w domu w zimie oraz załączać piec wcześniej jak mam zamiar przyjechać. Wchodzę wtedy do nagrzanego już domu.
Last edited by Espablo on Fri Dec 30, 2016 9:31 pm, edited 1 time in total.

-
maffiu
mnie to się marzy coś takiego działającego z supla
http://iot-playground.com/blog/2-uncate ... thermostat
http://iot-playground.com/blog/2-uncate ... thermostat
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Nie no pomysł z włączaniem zasilania pieca na sonoffa raczej był tu podany żartem
Myślałem raczej o tym żeby sonoff włączał i wyłączał <coś> co złączy lub rozłączy przewody sterujące piecem, przy tym to <coś> nie jest dobrze sprecyzowane.