Automatyczny reset - da się?
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Złożyłem na szybko układ i również potwierdzam, że nie musi być Wi-Fi. Po 5 minutach braku Wi-Fi lub braku WAN (bo ten firmware próbowałem) następuje załączenie przekaźnika.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Dawid84
Zalaczenie przekaznika?Robert Błaszczak wrote: Wed Nov 27, 2019 8:13 am Złożyłem na szybko układ i również potwierdzam, że nie musi być Wi-Fi. Po 5 minutach braku Wi-Fi lub braku WAN (bo ten firmware próbowałem) następuje załączenie przekaźnika.
Zalaczony czyli styki zwarte z tego co wiem a jak po ustalonym czasie netu dalej niema to nastepuje wylaczenie przekaznika na 5 sec czyli styk rozwiera.
Pozdrawiam
Dawid
Dawid
-
Patryk
Normalnie przekaźnik jest WYŁĄCZONY.Dawid84 wrote: Wed Nov 27, 2019 9:50 am
Zalaczenie przekaznika?
Zalaczony czyli styki zwarte z tego co wiem a jak po ustalonym czasie netu dalej niema to nastepuje wylaczenie przekaznika na 5 sec czyli styk rozwiera.
Dopiero przy braku połączenia z internetem ( wifi) przekaznik po 5 minutach ( lub 15 w zależności od softu ) załącza się na 5 sekund i ponownie wyłącza.
Dlatego w tym układzie wykorzystuje się styki przekaźnika, które są przy wyłączonym przekaźniku zwarte.
Załączenie przekaźnika, ROZWIERA styki i wtedy następuje reset routera. ( Gdyż router będzie przez 5 sekund pozbawiony zasilania).
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Popatrz na schemat @elmaya na pierwszej stronie tego wątku. Nie ma przecież sensu podawać non stop napięcia na cewkę przekaźnika.Dawid84 wrote: Wed Nov 27, 2019 9:50 am Zalaczenie przekaznika?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
kindziol
Witam.
Panowie mam prośbę. Chciałem ułatwić sobie pracę i zakupiłem coś takiego:
https://botland.com.pl/pl/nowosci/9391- ... a-12v.html
i moje pytanie jest takie, jak mam wprowadzić układ w tryb programowania ?
Z góry dziękuje i pozdrawiam
-
Dawid84
A u mnie powlaczeniu zasilania podaje napiecie na cewke przekaznika bo slychac cykniecie i swieci sie zielona sygnalizujaca zadzialanie przekaznikaPatryk wrote: Wed Nov 27, 2019 10:05 amNormalnie przekaźnik jest WYŁĄCZONY.Dawid84 wrote: Wed Nov 27, 2019 9:50 am
Zalaczenie przekaznika?
Dopiero przy braku połączenia z internetem ( wifi) przekaznik po 5 minutach ( lub 15 w zależności od softu ) załącza się na 5 sekund i ponownie wyłącza.
Dlatego w tym układzie wykorzystuje się styki przekaźnika, które są przy wyłączonym przekaźniku zwarte.
Załączenie przekaźnika, ROZWIERA styki i wtedy następuje reset routera. ( Gdyż router będzie przez 5 sekund pozbawiony zasilania).
Pozdrawiam
Dawid
Dawid
-
elmaya
if you disconnect the relay control pin (D2 or D5) relay turns off?A u mnie powlaczeniu zasilania podaje napiecie na cewke przekaznika bo slychac cykniecie i swieci sie zielona sygnalizujaca zadzialanie przekaznika
Have you tried the software I sent you to connect the relay on D5?
Do you always clear the flash before programming (using the ERASE button in Flash download tool)?
-
elmaya
connect Gpio0 to ground.kindziol wrote: Wed Nov 27, 2019 3:12 pm Witam.

If you plan to use that to reset the router it will be fun.
I think that module uses TX and RX to control the relay.
-
Patryk
@Dawid84
Ja nie wiem co robisz nie tak.
Ale zacznijmy od początku.
1. Płytkę przekaźnika masz sterowaną stanem niskim czy wysokim ???
Czyli jak podłączasz tylko zasilanie +5V i Gnd przyjmuje, że się nic nie dzieje.
I teraz wejście przekaźnika ( IN ) dotknij do +5V potem do GND i napisz kiedy przekaźnik zadziałał. Czy po podłączeniu do 5V , czy GND.
Ja nie wiem co robisz nie tak.
Ale zacznijmy od początku.
1. Płytkę przekaźnika masz sterowaną stanem niskim czy wysokim ???
Czyli jak podłączasz tylko zasilanie +5V i Gnd przyjmuje, że się nic nie dzieje.
I teraz wejście przekaźnika ( IN ) dotknij do +5V potem do GND i napisz kiedy przekaźnik zadziałał. Czy po podłączeniu do 5V , czy GND.