Sterowanie piecem dwufunkcyjnym
-
Espablo
Edytowałem posta wcześniej - przeczytaj moje rozwiązanie
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
Espablo
V1 już nie, ale V2 tak - u mniefracz wrote:A da się takie gotowe v1 z suplą gdzies kupić?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
Espablo
Ha! Ja zawsze mówię, że nie można być dobrym we wszystkim. Tylko specjalizacja daje wymierne efekty. Może twoje kody pomogą w sterowaniu piecem.fracz wrote:O to Wy ogarnięcie takie rzeczy, szacunek. Ja im wyżej od sprzętu pisze kod to tym lepiej![]()
Dzięki, poczytam i się odezwę.

-
maffiu
Espablo wrote:V1 już nie, ale V2 tak - u mniefracz wrote:A da się takie gotowe v1 z suplą gdzies kupić?, ale poczytaj o V2 tutaj : viewtopic.php?f=24&t=340
a kolega w jakiej cenie ma te v2 ?
-
Espablo
masz na PWmaffiu wrote:Espablo wrote:V1 już nie, ale V2 tak - u mniefracz wrote:A da się takie gotowe v1 z suplą gdzies kupić?, ale poczytaj o V2 tutaj : viewtopic.php?f=24&t=340
a kolega w jakiej cenie ma te v2 ?

-
grzegorzmcewp
Ja zrobiłem to tak że czujnik temperatury zamontowałem na piecu(żeby mieć podgląd) a sonoffa dałem na pompę która idzie na dom jak mi zimno to załączam pompę resztę robi za mnie piec.fracz wrote: Czy któreś z obecnie wspieranych urządzeń przez supla może mi posłużyć do możliwości włączania/wyłączania/sprawdzania stanu pieca z supli?
-
ryandel
Jakiś czas temu myślałem jakim wygodnym rozwiązaniem i tanim zarazem byłoby stworzenie kontrolera ogrzewania na esp8266 i supli a tutaj proszę jest temat który mi to przypomniał.
Osobiście w obecnej chwili korzystam z rozwiązania które napisał mi znajomy za przysłowiową flaszkę - raspberry pi + czujnik temp + przekaźnik. Wszystko pracuje pod kontrolą raspbiana z zainstalowanym Zabbixem który rysuje mi wykresy temperatury itd. Rozwiązanie działa idealnie ale są pewne mankamenty. Jak zauważyłem po 2 latach że nie ważne jaka karta SD każda w końcu zdycha jak mniemam z powodu ilości odczytów i zapisów. Drugi problem to czujnik temperatury DS18B20 dla którego trzeba ciągnąć kabel do pomieszczenia gdzie chcemy kontrolować temperaturę.
Zapoznając się w zeszłym roku z suplą pomyslałem jak miło byłoby gdyby można było jeden moduł esp8266 + ds18b20 zainstalować w pomieszczeniu gdzie chcemy mierzyć temperaturę a drugi moduł z przekaźnikiem tam gdzie jest piec a wszystko sterować z aplikacji bądź strony. Zamysł supli właśnie jest do tego idealny.
Osobiście w obecnej chwili korzystam z rozwiązania które napisał mi znajomy za przysłowiową flaszkę - raspberry pi + czujnik temp + przekaźnik. Wszystko pracuje pod kontrolą raspbiana z zainstalowanym Zabbixem który rysuje mi wykresy temperatury itd. Rozwiązanie działa idealnie ale są pewne mankamenty. Jak zauważyłem po 2 latach że nie ważne jaka karta SD każda w końcu zdycha jak mniemam z powodu ilości odczytów i zapisów. Drugi problem to czujnik temperatury DS18B20 dla którego trzeba ciągnąć kabel do pomieszczenia gdzie chcemy kontrolować temperaturę.
Zapoznając się w zeszłym roku z suplą pomyslałem jak miło byłoby gdyby można było jeden moduł esp8266 + ds18b20 zainstalować w pomieszczeniu gdzie chcemy mierzyć temperaturę a drugi moduł z przekaźnikiem tam gdzie jest piec a wszystko sterować z aplikacji bądź strony. Zamysł supli właśnie jest do tego idealny.