swap w raspberry/supla

PioKar

Dzień dobry.
Dziś trochę luzu i chodzi mi pogłowie czy ten powiększający się swap to żle czy normalnie.
Temat już trochę opisany na forum ale ja wyjaśnienia nie znalazłem.
Mam dwie maliny. Jedną "produkcyjną z 30 urządzeniami i drugą "testową" z 2 urządzeniami.
Teraz akurat obydwie pracują piątą dobę bez resetu.
Produkcyjna ma swap 416
Testowa 417
Czyli to samo.
swap ciągle rośnie.
Instalacje takie same Raspbian supla scripts itd.
Niby dla mnie to nie problem bo swap mam na usb 2G.
Ale zastawiam się czy tak powinno być.
Bo przecież na forumach o raspi często się czyta że swapa może nie być w ogóle.
Temat lużny bo to Ogólna dyskusja.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

To jaki powinien być swap zależy tylko i wyłącznie od tego co będziesz tam uruchamiał i ile pamięci ponad fizyczny ram będziesz w szczycie potrzebował.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
milion81

Ja dopóki nie postawiłem na Raspberry dodatkowo Scripts to miałem Swap często 0, po postawieniu Scripts swap po dwóch dniach od resetuj maliny dochodzi do 100%. Scripts na malinie mam od dwóch miesięcy i co ciekawe od tego czasu dwa razy musiałem restować maline bo serwer padał, ostatni raz dzisiaj w nocy. Zrobiłem najpierw reset routera i nie pomogło, dopiero reset maliny postawił oba serwery. Wcześniej (przed instalacją Scripts) nidgy nie mailem takiego problemu. Nie wiem czy to przypadek ale takie mam obserwacje odnośnie Swap.
pzygmunt

To już musiałby @fracz zweryfikować skąd taka konsumpcja pamięci w skryptach.
Co pokazuje Ci top ? Jakiś proces szczególnie wyróżnia się po %zużycia pamięci ? (Posortuj wg ramu. Domyślnie top sortuje po CPU)
PioKar

pzygmunt wrote: Sun Dec 01, 2019 10:19 pm To już musiałby @fracz zweryfikować skąd taka konsumpcja pamięci w skryptach.
Co pokazuje Ci top ? Jakiś proces szczególnie wyróżnia się po %zużycia pamięci ? (Posortuj wg ramu. Domyślnie top sortuje po CPU)
Najpierw anydesk
Drugi jest mysqld
Potem apache2
I tak jest na obydwóch.
Mnie dziwi że rezerwacja swapa nie ma chyba nic wspólnego z ilością urządzeń.
Jedna malina ma 2 urządzenia druga 31 a po 5 dniach swap na obydwóch mam po 420M
milion81

pzygmunt wrote: Sun Dec 01, 2019 10:19 pm To już musiałby @fracz zweryfikować skąd taka konsumpcja pamięci w skryptach.
21 godzin po resecie maliny wygląda jak na załącznikach
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Póki co więcej swap-a nie potrzebujesz.
Generalnie SWAP-a w PI jak najmniej jeśli używasz karty SD... szybko padnie.
milion81

pzygmunt wrote: Mon Dec 02, 2019 9:17 am Póki co więcej swap-a nie potrzebujesz.
Generalnie SWAP-a w PI jak najmniej jeśli używasz karty SD... szybko padnie.
Jak swap dojdzie do 100% wrzuce nowe screeny a pewnie stanie się to już jutro 😉.
Nie używam karty SD tylko dysk SSD.
pzygmunt

Musisz obserwować logi czy coś się wysypało z uwagi na brak pamięci. To, że SWAP będzie maił 100% nie przesądza, że brakło pamięci.
milion81

pzygmunt wrote: Mon Dec 02, 2019 9:52 am Musisz obserwować logi czy coś się wysypało z uwagi na brak pamięci. To, że SWAP będzie maił 100% nie przesądza, że brakło pamięci.
W załączniku po dwóch dniach od resetu maliny.
Jak obserwować te logi ? :lol:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Ogólna dyskusja”