Sterowanie pompą obiegową CWU

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Mr. Sanders

Witam.
Po kilku latach użytkowania instalacji wodnej w moim domu w końcu udało mi się odpalić pompę cyrkulacyjną w obiegu ciepłej wody użytkowej. W nowszych instalacjach jest to praktycznie już standard, który w znaczący sposób przyspiesza dotarcie ciepłej wody do kranu. Działa to na zasadzie pompy, która w sposób ciągły bądź też poprzez cykliczne uruchamianie wymusza obieg ciepłej wody w rurach. Efektem działania tego rozwiązania jest brak konieczności spuszczania do kanalizacji zimnej wody zalegającej w rurach i czekanie na wodę ciepłą. Efekt ten jest zauważalny zwłaszcza w rozległych instalacjach. Problem tylko polega na tym, że stałe działanie pompy cyrkulacyjnej wywołuje straty energii (woda krążąca nawet w zaizolowanych rurach oddaje ciepło do otoczenia). Można ten problem rozwiązać stosując np, zegar uruchamiający pompę o zaprogramowanych godzinach jednak przy nieregularnym trybie korzystania z wody jest to trudne do zrealizowania.
W moim przypadku wykorzystałem dodatkowe okablowanie w instalacji, zbiegające się w kotłowni i podłączone do sterownika PLC. Wykorzystuję informację o włączonym oświetleniu w kuchni i w łazience do uruchomienia pompy obiegowej na 2 minuty (czas dobrany eksperymentalnie - w moim wypadku wystarczył). Następnie sterownik przechodzi w stan nieczułości na 15 minut (nie uruchamia pompy nawet w przypadku włączonego oświetlenia). Dzięki temu rozwiązaniu pompa pracuje max. przez 8min/h i to tylko w sytuacjach, kiedy korzystam z łazienki bądź też kuchni.
Jak już wspomniałem mogłem to osiągnąć jedynie dzięki dodatkowemu okablowaniu. W przypadku modułów bezprzewodowych wystarczyłoby jedynie wskazać które urządzenia sterują oświetleniem w kuchni bądź też w łazience i przesłać z nich rozkaz do dedykowanego modułu sterującego pompą.

Urządzenia oznaczone jako łazienka lub kuchnia mogłyby także poprzez jedno z wyjść sterować pracą wentylatora na zasadzie: uruchomienie oświetlenia dodatkowo uaktywniałoby wentylator, natomiast po opuszczeniu łazienki/WC i zgaszeniu światła wentylator pracowałby jeszcze przez dodatkowy zaprogramowany czas. Wentylator mógłby być także sprzężony z czujnikiem wilgotności powietrza.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

SUPLA z założenia jest rozproszona. Przykład czujników otwarcia i sterowania bramą gdzie czujnik może być na jednym ESP, a sterowanie na drugim.
To samo będzie w przypadku czujników temperatury, oświetlenia itd. W związku z powyższym będzie możliwe np dla modułu sterującego pompą wybrać czujniki obsługiwane przez rozproszone urządzenia. To samo w przypadku ogrzewania. Moduł załączający CO będzie mógł odczytywać informacje z czujników podłączonych do rozproszonych modułów.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
michael

Temat odkopany.

Sterowanie pompą cyrkulacyjną na pewno będzie możliwe jak już będą dostępne sceny, ale tutaj mam pewny pomysł.
Fajnie byłoby, żeby po wejściu do łazienki (bez zapalania światła) czujnik ruchu załączał taką pompę.
Ja to widzę tak...
Czujka ruchu w łazience podłączona do ESP8266, która po wykryciu ruchu wykona w scenę i załączy ESP8266 na 1 minutę w kotłowni, gdzie znajduje się pompa.

Pytanie tylko czy z obecnych rozwiązań już można zbudować taki czujnik?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
wojtas567

Czujka ruchu na wyjściu to nic innego jak przełącznik, tylko na dziś to można uruchomić na czas jak będziesz w tej łazience czyli przełącznik włączony wychodzisz brak ruchu - pompa wyłączona lub tylko na kilka sekund wykorzystując furtkę. :)
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi

wojtas567 wrote:Czujka ruchu na wyjściu to nic innego jak przełącznik, tylko na dziś to można uruchomić na czas jak będziesz w tej łazience czyli przełącznik włączony wychodzisz brak ruchu - pompa wyłączona lub tylko na kilka sekund wykorzystując furtkę. :)
Tylko, że czujnikim ruchu nie załączysz kanału, który sterowany jest ze smartfona. Należy użyć dadatkowej funkcji. Przy esp stosowałem taką w temacie rygla furtki z pamięcią przy dodatkowym sterowaniu z przycisku na określony czas, ale przy wersji 1.6 softu. Do tematu mżna by wrócić.
wojtas567

No ze smartona ta opcja nie ma racji w tej wersji, jak będą jakiekolwiek czasy/timery to tego typu problem sam się rozwiąże.
Pozdrawiam
Wojtek
Espablo

Ja myślę, że do tego typu problemu nie potrzebna jest Supla. Wystarczy PIR i przekaźnik, który załączy pompę na jakiś czas np 2min.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
michael

Espablo wrote:Ja myślę, że do tego typu problemu nie potrzebna jest Supla. Wystarczy PIR i przekaźnik, który załączy pompę na jakiś czas np 2min.
Właśnie chodzi o to, że przekaźnik byłby w piwnicy, a PIR w łazience bez połączenia kablowego... tutaj jak najbardziej widzę zastosowanie dla Supli :)
Last edited by michael on Tue Jan 03, 2017 1:07 pm, edited 1 time in total.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
wojtas567

I tu widać jak jeden problem a każdy widzi inne rozwiązanie dla niego w zależności od swoich możliwości :)
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi

wojtas567 wrote:I tu widać jak jeden problem a każdy widzi inne rozwiązanie dla niego w zależności od swoich możliwości :)
I o to chodzi na forum.

Return to “Pomysły i koncepcje”