Sterowanie pompą obiegową CWU

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
michael

Espablo wrote:Ja myślę, że do tego typu problemu nie potrzebna jest Supla. Wystarczy PIR i przekaźnik, który załączy pompę na jakiś czas np 2min.
ale tutaj mi dałeś do myślenia :)

w sumie mogę pociągnąć kanałem wentylacyjnym przewód do piwnicy i rozwiązać problem tak jak zasugerowałeś :)

Nie mniej jednak widzę i tak zastosowanie dla Supli w przyszłości, np. do programowania scen w zależności od temperatury w zbiorniku, czasu kiedy domownicy są w domu itp.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Espablo

michael wrote: ale tutaj mi dałeś do myślenia :)

w sumie mogę pociągnąć kanałem wentylacyjnym przewód do piwnicy i rozwiązać problem tak jak zasugerowałeś :)
:lol: Cieszę się , że przeze mnie spojrzałeś na temat od innej strony - "kanałowej" :mrgreen: :D :D :lol: :lol: .
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
michael

Odgrzebuję temat...
czy dałoby się zrobić taki soft do Sonoff'a taki, żeby po załączeniu przekaźnik był włączony przez ustalony czas (np. 3 minuty), i po tym czasie pomimo ponownego załączania nie załączał się przez kolejny ustalony czas (np. 30 minut).

Zastosowanie byłoby w łazience, gdzie znajduje się czujka ruchu, która załącza pompę cyrkulacji i bezsensowna jest jej praca jak woda w rurach jest już ciepła.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Chyba rzeczywista reakcja powinna być zależna od rzeczywistej temperatury ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
michael

Też fajne :) takie coś myślę, że w przyszłości scenami załatwię, a co do takiego rozwiązania jak podałem to byłoby o tyle "tańsze", że cyrkulacja włączałaby się wtedy kiedy byłaby prawdopodobnie potrzebna
Deiron

Również nad czymś takim myślę. Na razie wymyśliłem, że za czujnikiem ruchu dam termostat na rurce doprowadzającą ciepłą wodę i jak będzie za niska temperatura to będzie otwierał obwód do uruchomiania pompy ciepłej wody.
Tylko może być problem z ustawieniem termostatu, ponieważ termostat przyłożony do rurki z ciepłą wodą będzie odbierał niższą temp niż płynie w niej woda (rurka tyle się nie nagrzeje), więc z trzeba na termostacie obniżyć temp. Teraz pytanie czy w lecie temp otoczenia nie będzie bliska temperatury ustawionej na termostacie.
Więc myślę nad czujnikiem ruchu połączonym z jakimś przekaźnikiem czasowym, który będzie włączał pompę wody, a następnie deaktywował na kolejne 30 min po uruchomieniu.
shimano73
Been thanked: 1 time

Czujnik temp można odizolować od zewnetrznego środowiska pianka izolacyjna dać ze dwie warstwy oklejających taśma aluminiowa , wtedy rurka osiągnie temperaturę wody
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
michael

Co do pompy... na razie z braku czasu załączam pompę smartfonem, ale muszę pamiętać o jej wyłączeniu.
Czy istnieje jakiś soft coś jak gate, żeby załączał sonoff'a na 3 minuty?
Zybi

michael wrote: Sat Apr 29, 2017 6:25 pm Co do pompy... na razie z braku czasu załączam pompę smartfonem, ale muszę pamiętać o jej wyłączeniu.
Czy istnieje jakiś soft coś jak gate, żeby załączał sonoff'a na 3 minuty?
@michael, jak kojarzę to masz własny serwer, więc możesz sobie na nim ustawić czas dla gate.

szukaj w:
www/scr/AppBundle/Model/IODeviceManager.php
michael

ooooo, dzięki wielkie :) już szukam

Return to “Pomysły i koncepcje”