Multiboard 2.7.2 nie podłącza się po zaniku internetu

TomekSkarabeusz

Sytuacja zdarzyła mi się dwukrotnie. Mój dostawca zmienia coś ze światłowodem. Wyłączenia występują w nocy.
Po powrocie internetu nie wszystkie sonoffy podłączają się do sieci. Pierwszy raz nie skojarzyłem. Dzisiaj ta sama sytuacja i zauważyłem, że są to te same urządzenia. Wszystkie na multiboardzie 2.7.2
Żeby się połączyć wystarcza wyłączenie zasilania lub wejście i wyjście z trybu konfiguracji.
Czy multiboard ma jakieś dodatkowe ustawienia?
PioKar

To nie musi być wina softu.
Te urządzenia nie są jakoś bardziej od innych schowane przed wi-fi ?
TomekSkarabeusz

Nie, mam urządzenia bardziej "ukryte". Wspólnym mianownikiem jest ten sam soft. Urządzenia są też w różnych lokalizacjach na innych routerach.
krycha88
Been thanked: 5 times

Niestety ale jest to wina softu, jak zgubi połączenie to tylko restart urządzenia pomaga. Co ciekawe jak będą to chwilowe zaniki internetu to urządzenie działa dobrze. Wczoraj wszystkie urządzenia które posiadam na multiboard też wywaliło. Naszczacie na moich kompilacjach o dziwo wszystko działa :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
TomekSkarabeusz

krycha88 wrote: Wed Dec 04, 2019 11:00 am Co ciekawe jak będą to chwilowe zaniki internetu to urządzenie działa dobrze. (...) Naszczacie na moich kompilacjach o dziwo wszystko działa :)
To samo zauważyłem. Przy krótkotrwałym zaniku urządzenia podpinają się bez problemu. Gorzej z takim kilkugodzinnym rozłączeniem.
Beku

Mam to samo na sofcie 2.7.2, chociaż od pół roku zdarzyło mi się to dzisiaj pierwszy raz. Poczekam do rana, może sam się podłączy ☺️
Gucio2607.

Mam sporo urządzeń na tym sofcie i jeszcze mi się to nie zdarzyło.
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Beku

No niestety, musiałem je zresetować. Nie ma to związku z samym Internetem bo u mnie wszystko chodzi po sieci lokalnej. Ot taka ciekawostka.
szym3k

U mnie też to samo występuje na multiboardzie, nie przeszkadza mi, bo mam serwer lokalny, ale ostatnio przy aktualizacji serwera, która trwała trochę dłużej, wszystkie moduły z multiboard musiałem uruchamiać ponownie.
MILLER

Witam zmienilo sie cos z tym multiboardem bo u mnie dosc czesto jest zanik internetu i misze co chwile resetiwac sonofy

Return to “Pomoc”