Licznik energii elektrycznej

Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 251
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

śr gru 04, 2019 10:14 pm

Problem był, że Wemos gubił? Czy dioda nie wszystko łapała?

Jeśli chcesz, możesz spróbować licznika impulsów z Arduino IDE (np. z tą biblioteką: https://github.com/klew/arduino/tree/develop )
Ja mam pod Arduino Mega podpięte7 podliczników z wyjściem impulsowym i jak na razie nie zauważyłem, aby coś gubił.
Jestem ciekaw, czy na Wemosie z tym softem też będzie gubił czy nie :)
Dioda raczej wszystko lapala. Jesli chodzi o programowanie to moja zona jest w tym lepsza..... mamy pralkę i tam jest taki programator i ona go ogarnia.... ja nie. Moje zdolnosci to wgranie bina i zrobienie pullupa do DS'a:)
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 251
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

sob gru 07, 2019 12:54 pm

Dzis robilem test softu od @elmaya na bazie softu @klew. + Hardware Sonoff TH16. Czujnik opt. zliczjacy diode na goio14, w chmurze ustawiony licznik energii, wylaczony przekaznik (aby Esp skupilo sie na liczeniu).
Odbiornik piec do 24kWh, praca druga strefa 22-6. Licznik fizyczny 1500 imp/kwh.
Wskazania rewelacjaw stosunku do fizycznego licznika zarowno w piecu jak i w pidliczniku.
Jedynie nie rozumiem wskazan na wykresie. Jest rozbieżność wykresu i sumy kWh (zalacznik). Suma pokrywa sie z fizycznymi licznikami jak i iliscia imp w histori w chmurze.
Załączniki
Screenshot_20191207-100938_SUPLA.jpg
Screenshot_20191207-100938_SUPLA.jpg (176.72 KiB) Przejrzano 1204 razy
elmaya
Posty: 915
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob gru 07, 2019 1:07 pm

the chart are updated every 10 minutes.
Reading every few seconds.
It is normal for there to be a difference because the chart has not yet updated.
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 251
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

sob gru 07, 2019 1:27 pm

i know it. Look.... there is 10 oclock on the phone and my heater don't work since 6.
The difference is 3,61 kWh.
I also attach measurement stories
Załączniki
measurement_42892.zip
(1.32 KiB) Pobrany 61 razy
elmaya
Posty: 915
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob gru 07, 2019 1:44 pm

I guess it's due to the configuration change.

Kod: Zaznacz cały

1575657735,"2019-12-06 19:42:15",1,0.0000
1575660135,"2019-12-06 20:22:15",177,0.1180
delete history and try again.
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 251
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

sob gru 07, 2019 1:50 pm

OK- deleted from history. How reset the the counter in hardware?
elmaya
Posty: 915
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob gru 07, 2019 1:55 pm

for now you will have to delete Flash and upload again
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 251
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

sob gru 07, 2019 2:15 pm

OK. The heater starts from 22 and we will see new data tomorrow.

Is it possible to compile bin to have the same GUID or can i write a GUID in configuration page?
michalbajda
Posty: 5
Rejestracja: sob lis 09, 2019 3:24 pm

wt gru 10, 2019 1:26 am

Wybaczcie, że "wcinam" się w rozmowę ale piszę odnośnie sprawy gubienia impulsów gdzieś po drodze z licznika do chmury o czym ostatnio pisałem. Zakupiłem drugi licznik tym razem z firmy ORNO, zastosowałem Wemos D1 mini PRO (w pierwszym liczniku miałem zwykłe D1 mini). Ku mojemu zdziwieniu Supla jak na razie pokazuje idealnie takie same wskazania jak fizycznie licznik bo jest dla mnie lekkim szokiem z tego względu, że jest podłączona mała moc (grzałka w akwarium uruchamiająca się tylko co jakiś czas), a wtedy tym bardziej może nie zliczać wszystkiego. Zobaczymy jak podłącze coś z większym poborem.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 811
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn sty 06, 2020 8:42 pm

Czy w tych licznikach można jakoś ustawić dwie taryfy?? Korzystam u siebie z taryfy G12w w PGE co za tym idzie mam inną stawkę o różnych porach. W liczniku energii można podać cenę za 1kWh czy trzeba podać mniej więcej średnią czy może da się jakoś ustawiać kiedy jak cena??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne”