Dimmer

Espablo

Lechu_ wrote:Witajcie
Chce zlozyc sobie dimmera wg tego schematu ale mam kilka pytan.
1. Soft daje sterowanie z GPIO4 , chce użyć tak jak w schemacie ESP01 , czy wg smchematu zadziala dla tego softu GPIO02?
Musisz zrozumieć pewną zasadę. Jeśli jest napisane , że soft steruje GPIO4 to bez względu jaki moduł esp8266 będzie użyty, zawsze będzie to GPIO4. Jeśli chcesz użyć GPIO2 to trzeba zmienić soft.
Na resztę pytań nie odpowiem ponieważ nie testowałem tego softu.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Lechu_
Has thanked: 1 time

Tego sie domyślalem. Czyli pozostaje użycie esp z adapterem. Chyba ze ktos moze skompilowac soft właśnie dla ESP01 , byłbym wdzięczny :)
wojtas567

Cześć
Przytrzymujesz żeby wejść w tryb wgrywania softu potem puszczasz
w aplikacji jest opcja włącz/wyłącz i pokrętło do jaśniej/ciemniej.
Pozdrawiam
Wojtek
Lechu_

wojtas567 wrote:Cześć
Przytrzymujesz żeby wejść w tryb wgrywania softu potem puszczasz
w aplikacji jest opcja włącz/wyłącz i pokrętło do jaśniej/ciemniej.
Świetnie , tego potrzebowałem :D
Teraz tylko ktoś miły mógłby pomóc w sofcie dla ESP01 i moge rysować pcb :)
Lechu_

Spiałem układ wg. pierwszego schematu w tym temacie , GPIO4 podpięte prawidłowo do tranzystora , Dimmer widoczny w Supla ale niestety nie działa sterowanie. Próbowałem oby softów. Zauważyłem tylko że podczas wywoływania np On/Off w aplikacji nie miga dioda w ESP (np w sofcie do rolet wiem że migała). Brakuje mi już pomysłów co zrobić. Jakieś sugestie?
wojtas567

A spróbuj podpiąć tranzystor pod GPIO5 ten tranzystor i zobacz co się stanie
Pozdrawiam
Wojtek
Lechu_

Podpinałem juz 4 i 5. Soft wgrywam do ESP-12F przez ESP8266Flasher - 115200, 512kb,40Mhz , Dio ale sądze że skoro widze go w Supla to sam soft rusza poprawnie. Na dniach przyjdzie mi zwykłe ESP12 , podepnę to od nowa, wgram i skoniguruje.
wojtas567

Skoro go widzisz w chmurze to soft działa poprawnie tylko jakby coś z wyjściem albo uszkodzony albo nie to wyjście.
A podłączałeś samą diodę i 200om rezystor bezpośrednio pod wyjście czy się zapala jak w aplikacji klikasz?
Pozdrawiam
Wojtek
Lechu_

Nie , nie podłączalem innej diody , tylko pasek led 12v ktorym chciałem sterować. Nie mam tez pod ręką innej pojedynczej diody. Jutro przyjdzie mi mi esp12 , wgram od od nowa soft i zobaczy czy wtedy bedzie migac sama dioda na esp podczas sterowaniam potem podepne tranzystor i led 12v. Czy te rezystory w tym ukladzie sa potrzebne? W internecie widze uklady z GPIO wchodza bezpośrednio na tranzystor.
wojtas567

Powinny być
Pozdrawiam
Wojtek

Return to “Pomoc”