swap w raspberry/supla

wyatt

milion81 wrote: Tue Dec 03, 2019 8:30 pm
wyatt wrote: Tue Dec 03, 2019 3:26 pm Trochę mały ten SWAP. Ja bym go zwiększył do co najmniej 1 GB.
A po drugie wygląda, że działa ok.
Pokaż wynik:

Code: Select all

cat /proc/sys/vm/swappiness
Domyślna wartość to 60. Oznacza to, że jak pamięć RAM będzie wykorzystywana w 40% to OS zacznie "swappować" (co by się zgadzało z wynikami na screenshot-ach).

Code: Select all

pi@raspberrypi:~ $ cat /proc/sys/vm/swappiness
60
Zwiększ SWAP do 1GB, ewentualnie zmniejsz ten parametr do 10-20.
milion81

U mnie dzisiaj od 16 awaria internetu i nie działa ani Cloud ani Scripts. Jak na screenach. Aplikacja działa bez problemu. Może jednak jakiś mam inny problem że czasem nie działa serwer i nie potrzebnie podejrzewamałem SWAP? Jeszcze nie robiłem resetu maliny....
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by milion81 on Tue Dec 10, 2019 7:46 pm, edited 1 time in total.
milion81

Jeszcze screen top
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
wyatt

Daemony działają. A jakiś logi? Np z dockera.
milion81

wyatt wrote: Tue Dec 10, 2019 7:58 pm Daemony działają. A jakiś logi? Np z dockera.
reset maliny nie pomógł, dalej to samo
milion81

Wrócił internet i teraz jest tak:
-cloud po ddns działa,
-cloud po IP nie działa
-fracz po IP działa (mam tylko zrobione po IP).
Coś mam po chrzanione, pewnie po postawieniu fracz jakieś dwa miesiące temu, a mogłem nie zauważyć bo cały czas wchodziłem po ddns.
Tylko co mam nie tak ?

PS kiedyś mi @leśny coś w tym temacie tłumaczył ;)
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

A jak masz w końcu skonfigurowaną chmurę? Po domenie w trybie proxy, czy tylko po domenie bez proxy na std porcie? Bo wygląda to jakbyś miał Cloud w trybie proxy, jeśli tak to nie rozumiem czemu suplascripts są po adresie IP?

Mimo wszystko jeśli suplascripts masz ustawione po IP to zawsze będzie działać bo, adres jest lokalny i DNS nie jest potrzebny do rozwiązania nazwy, trasa jest znana. Cloud też by działało jakbyś miał po adresie IP w trybie stanalone na wolnym porcie.

Wracając, jeśli nie działa Ci Cloud ustawiony po nazwie domenowej po zaniku internetu, to masz brak loopback, hairpin ect. Router na którym masz DNS(nie myl z DDNS) po otrzymaniu pakietu nie potrafi przetłumaczyć nazwy na adres IP i tym samym dostarczyć go do hosta i wyświetla brak strony. Ty wywołujesz stronę po adresie IP, ale jeśli masz w .env wpisaną nazwę domeny i ustawiony tryb proxy, to nie ma siły, żeby nginx-web po adresie IP wczytał Cloud. Jeśli natomiast w .env masz wpisaną nazwę domeny i ustawiony tryb standalone, to po adresie IP do Cloud wejdziesz.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila

Return to “Ogólna dyskusja”