Sonoff i funkcja domofonu

leopold33

Witam.
Jestem w podobnej sytuacji jak kolega @treborha.
Różnica polega jedynie na tym, iż pragnę wykorzystać Sonoffa do sterowania bramą przesuwną.
Odbywa się to za pomocą mostkowania dwóch pinów w centralce automatu.
Klik – brama się odsuwa , kliki i brama się zatrzymuje (o ile nie odsunie się do końca). Ponowny klik i brama się zasuwa. Takie step by step.
Podłączyłem więc Sonoffa,
wgrałem firmware ze strony supla.org/pl/download,
na wyjściu Sonoffa dopiąłem przekaźnik i zadowolony korzystam z WŁĄCZNIKA ZASILANIA w aplikacji smartfonu.
Niestety moje każde „kliknięcie” jest długie, gdyż przy każdym muszę wykonać dwie czynności WŁĄCZ i WYŁĄCZ.
Funkcja domofonu wydaje się być dla mnie dobrym rozwiązaniem.
Wgrałem więc dzisiaj firmware sonoff_gate_v1.8.2 , później sonoff_switch_mode_v1.8.2_restore
jednak poza informacją na stronie supla o istniejącym (zmienionym) firmware w aplikacji nie ma żadnej różnicy.
Spodziewałem się, iż na www będę miał możliwość zmienić Funkcję Przekażnika
Jednak do wyboru nadal mam tylko: Brak/Włącznik zasilania/Włącznik światła
Co robię nie tak?
Z góry dziękuję za pomoc.
Zybi

leopold33 wrote: Funkcja domofonu wydaje się być dla mnie dobrym rozwiązaniem.
Wgrałem więc dzisiaj firmware sonoff_gate_v1.8.2 , później sonoff_switch_mode_v1.8.2_restore
jednak poza informacją na stronie supla o istniejącym (zmienionym) firmware w aplikacji nie ma żadnej różnicy.
Spodziewałem się, iż na www będę miał możliwość zmienić Funkcję Przekażnika
Jednak do wyboru nadal mam tylko: Brak/Włącznik zasilania/Włącznik światła
Co robię nie tak?
Tak jest - coś robisz nie tak.
Sonoff_switch i sonoff_gate to funkcjonalnie zupełnie inne softy, również w sterowaniu - gate na smartfonie ma tylko jeden przycisk sterujący.

Wgraj sonoff_gate z github-a v1.8.2.
Jak urządzenie zarejestruje się na cloudzie to kliknij najpierw na urządzenie, a następnie na żółty kwadracik z krzyżykiem i aktywuj kanał z odpowiednią funkcją (otwieranie furtki , bramy , etc) i ustaw odpowiadający Ci czas złączania przekaźnika.
wojtas567

Najpierw wyczyść pamięć bo zapewne pozostają informację z poprzednich ustawień.
Pozdrawiam
Wojtek
leopold33

Dziękuję!
Udało się!
Najpierw usunąłem urządzenie z supla cloud a później zgodnie z instrukcją:
"Jak urządzenie zarejestruje się na cloudzie to kliknij najpierw na urządzenie, a następnie na żółty kwadracik z krzyżykiem i aktywuj kanał z odpowiednią funkcją (otwieranie furtki , bramy , etc) i ustaw odpowiadający Ci czas złączania przekaźnika."
Na szczęście nie musiałem czyścić pamięci bo nie wiem jak…

Gdyby na przyszłość zaistniała taka potrzeba to proszę o wskazówkę.
(jakoś nie znalazłem na forum) domyślam się, że trzeba wyzerować jakiś zakres pamięci.

Raz jeszcze dziękuję za pomoc!
alsec

Witam

A czy istnieje możliwość dołożenia do sonoff ds18b20 i zachowanie funkcji "bramy"

Wgrałem podobne oprogramowanie (V1.8) ale tam przekaźnik działa jako włacz/wyłacz(bistabilny stan)
Zybi

alsec wrote:Witam

A czy istnieje możliwość dołożenia do sonoff ds18b20 i zachowanie funkcji "bramy"

Wgrałem podobne oprogramowanie (V1.8) ale tam przekaźnik działa jako włacz/wyłacz(bistabilny stan)
Istnieje.
alsec

OK ale czy być może jest już gotowe oprogramowanie jeśli tak to byłbym wdzięczny za link do niego.
Zybi

Niestety nie ma.
alsec

Rozumiem będę obserwował ten watek i czekał jak się pokaże tego typu soft.

Dzieki.
Zybi

alsec wrote:Rozumiem będę obserwował ten watek i czekał jak się pokaże tego typu soft.

Dzieki.
Proszę bardzo:
https://github.com/SUPLA/ESP8266/blob/m ... 8.2_p4.rar

Return to “Ogólna dyskusja”