Touch 1/2/3 Gang brak wymaganej N

krycha88
Posty: 722
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt gru 10, 2019 5:44 pm

tijo pisze:
wt gru 10, 2019 4:11 pm

Niestety, mam 3 rodzaje touch-ów z Tuya, ale wszystkie na tywe3s. wgraj multiboard na ESP8285 bo taki jest u Ciebie i musi latać, tam chyba @krycha88 robił soft pod 8285

PS. Na 6 stronie @Wojtas dał linka...Jeszcze jedno....może nie wszyscy wiedzą....ale u mnie wszystkie dotyki miały folijkę zabezpieczającą która robiła psikusy...po zerwaniu bezbarwnej folijki wszystko jest OK!!
Nie ma praktycznie znaczenia czy soft został skompilowany pod esp8285 czy ESP8266 ;)
Darkman
Posty: 34
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 11:34 am

śr gru 11, 2019 2:15 pm

Darkman pisze:
wt gru 10, 2019 7:45 am
Jak wcześniej 7 zamówionych włączników miało tą samą budowę tak teraz przyszło mi 20 nowych włączników dotykowych, w których okazało się że konstrukcja już jest inna i pinout też :(
Czy miał ktoś styczność z poniższą budową i wie na jakich pinach są "dotyki" (buttons) oraz "przekaźniki" (relays)?
Wgrałem wersje Supla od @krycha88 pasującą do wcześniejszej budowy, ale już na starcie zauważyłem że jest coś nie tak, bo 1 "dotyk" (gang 1) zaczął mrugać wraz z podłączoną lampą pod L1 jako LED konfiguracyjny.
W końcu sam doszedłem jaki jest pinout i skompilowałem sobie PrimaryGUI od krycha88 (Dzięki! :) )

Pinout dla potomnych:

Kod: Zaznacz cały

#elif defined(MiniTiger_TUYA_2GANG_ESP8285)

#define DEFAULT_HOSTNAME      "MiniTiger 2G Tuya"

#define RELAY1_PIN            13
#define BUTTON1_PIN           3

#define RELAY2_PIN            14
#define BUTTON2_PIN           4

#define LED_CONFIG_PIN        1  //LED informacyjny i podświetlenie przycisków na niebiesko w jednym
#define CONFIG_PIN            4

#define DS18B20_PIN           3
do tego zmieniona jedna nr 611 linijka w zakładce Primary_GUI
z

Kod: Zaznacz cały

digitalWrite(LED_CONFIG_PIN, led_config_invert ? LOW : HIGH);
na

Kod: Zaznacz cały

digitalWrite(LED_CONFIG_PIN, led_config_invert ? HIGH : LOW);
bo bez tego, po połączeniu się z siecią, znikało podświetlenie przycisków i diody informacyjnej


[AKTUALIZACJA]
dodaję dla potrzebujących, skompilowany firmware, który da się też wgrać przez tuya-convert
Załączniki
MiniTiger_2GANG_DS3.rar
(247.67 KiB) Pobrany 58 razy
Ostatnio zmieniony pn gru 30, 2019 12:29 pm przez Darkman, łącznie zmieniany 1 raz.
oSuplowane:
11x MiniTiger RF 2gang -N [czekają kolejne sztuki]
3x MiniTiger RF 1gang -N
1x Sonoff Touch 1gang +N
3x SmartDGM DSG-W162 gn. z pomiarem
2x GreenBlue GB155 gn.
1x MediaTech MT3105 gn.
1x Lanberg SM01-WP10 gn.
2x Yunshan
1x Geekcreit 4ch
krycha88
Posty: 722
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr gru 11, 2019 3:23 pm

Darkman pisze:
śr gru 11, 2019 2:15 pm
do tego zmieniona jedna nr 611 linijka w zakładce Primary_GUI
z

Kod: Zaznacz cały

digitalWrite(LED_CONFIG_PIN, led_config_invert ? LOW : HIGH);
na

Kod: Zaznacz cały

digitalWrite(LED_CONFIG_PIN, led_config_invert ? HIGH : LOW);
bo bez tego, po połączeniu się z siecią, znikało podświetlenie przycisków i diody informacyjnej
dlatego właśnie dałem dwie metody:

Kod: Zaznacz cały

add_Led_Config_Invert(LED_CONFIG_PIN);
lub
add_Led_Config(LED_CONFIG_PIN);
:)
Darkman
Posty: 34
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 11:34 am

śr gru 11, 2019 11:02 pm

Oczywiście, że je testowałem ale i tak nie spełniały obie swojej roli.
Bez invert => cały czas LED świecił się światłem stałym i nieważne czy był to tryb konfiguracyjny czy też łączenie się do sieci.
Z invert => prawidłowo mrugało przy łączeniu się do sieci i w trybie konfiguracji ale w trybie normalnym po połączeniu się z serwerem LED gasł :(
oSuplowane:
11x MiniTiger RF 2gang -N [czekają kolejne sztuki]
3x MiniTiger RF 1gang -N
1x Sonoff Touch 1gang +N
3x SmartDGM DSG-W162 gn. z pomiarem
2x GreenBlue GB155 gn.
1x MediaTech MT3105 gn.
1x Lanberg SM01-WP10 gn.
2x Yunshan
1x Geekcreit 4ch
mareks6
Posty: 135
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

ndz gru 22, 2019 1:01 pm

krycha88 pisze:
wt lis 12, 2019 6:58 pm
Sprawdźcie teraz. Czy działa Wam 3 przycisk ?
Czy jest szansa, że uaktualnisz tą wersję firmware by była możliwość wygaszenia diody LED statusu, gdy moduł jest poprawnie połączony z siecią i serwerem? Oczywiście chodzi i 3 gang gdyż taki teraz chcę przetestować, a w podwójnym i pojedynczym wystarczy na serwerze wyłączyć do co nie potrzebne.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A tak na marginesie - mój adapter do programowania zrobiony zrobiony bez użycia drukarki 3D :-) Spód z MDFu, z wyfrezowanym otworem pod PCB a góra to laminat na zawiasach mosiężnych które bez problemu można było do niego przylutować. Chciałem na tym laminacie zrobić cały adapter portu szeregowego, by bezpośrednio wyprowadzić przewód USB, ale nie miałem na to już czasu, a swoje zadanie w takim stanie spełnia :-)
20191222_124611.jpg
20191222_124611.jpg (2.22 MiB) Przejrzano 683 razy
20191222_124633.jpg
20191222_124633.jpg (1.87 MiB) Przejrzano 683 razy
20191222_124657.jpg
20191222_124657.jpg (1.88 MiB) Przejrzano 683 razy
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

ndz gru 22, 2019 2:31 pm

@mareks6
Warto zainwestować i bardziej uniwersalne...ale pokłon za wykonany adapter...umarłbym jak miałbym go zrobić...Pozdrawiam

https://pl.aliexpress.com/item/40003418 ... 5c0fdyGvSi
mareks6
Posty: 135
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

ndz gru 22, 2019 7:18 pm

tijo pisze:
ndz gru 22, 2019 2:31 pm
@mareks6
Warto zainwestować i bardziej uniwersalne...ale pokłon za wykonany adapter...umarłbym jak miałbym go zrobić...Pozdrawiam

https://pl.aliexpress.com/item/40003418 ... 5c0fdyGvSi
Jak kto woli. Sporo kupuję na ali i trafiłem już na to ustrojstwo, ale cenię sobie wygodę i wolę mieć 10 adapterów dedykowanych niż jeden uniwersalny gdzie za każdym razem bym się wkurzał przy ustawianiu tych przewodów czy jak to tam nazwać. Generalnie jestem bardzo cierpliwą osobą, ale staram się unikać takiego kombinowania, gdyż gdybym miał programować X modułów tym adapterem i to jeszcze czasami wyjmować testować i znów wkładać to chyba ta cierpliwość by mi się skończyła.

Poza tym ten adapter kosztował mnie ok 2 godziny pracy wraz z projektem w Corel Draw i wyfrezowaniu kieszeni na PCB ploterem (oczywiście można to zrobić ręcznie jak ktoś nie ma dostępu do plotera i wtedy zejdzie na pewno więcej na dokładnym doszlifowywaniu by płytka pasowała idealnie) oraz tyle ile kosztowało 5szt pinów pogo i zawiasy...
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

ndz gru 22, 2019 7:28 pm

mareks6 pisze:
ndz gru 22, 2019 7:18 pm

Jak kto woli. Sporo kupuję na ali i trafiłem już na to ustrojstwo, ale cenię sobie wygodę i wolę mieć 10 adapterów dedykowanych niż jeden uniwersalny gdzie za każdym razem bym się wkurzał przy ustawianiu tych przewodów czy jak to tam nazwać. Generalnie jestem bardzo cierpliwą osobą, ale staram się unikać takiego kombinowania, gdyż gdybym miał programować X modułów tym adapterem i to jeszcze czasami wyjmować testować i znów wkładać to chyba ta cierpliwość by mi się skończyła.

Poza tym ten adapter kosztował mnie ok 2 godziny pracy wraz z projektem w Corel Draw i wyfrezowaniu kieszeni na PCB ploterem (oczywiście można to zrobić ręcznie jak ktoś nie ma dostępu do plotera i wtedy zejdzie na pewno więcej na dokładnym doszlifowywaniu by płytka pasowała idealnie) oraz tyle ile kosztowało 5szt pinów pogo i zawiasy...
Ustawienie igieł to 15sek...one są ciężkie i ze sprężynką....też nie miałem pojęcia jak się tym robi do czasu jak nie kupiłem. Teraz bym nie zamienił za nic innego...
mareks6
Posty: 135
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

ndz gru 22, 2019 7:33 pm

Rozumiem, może kiedyś :-) Póki co wystarczy mi to co mam :-)
Tikooo
Posty: 5
Rejestracja: pn gru 03, 2018 10:16 pm

pn sty 13, 2020 8:51 pm

moja konfiguracja na Tasmota może komuś pomoże działa wszystko poprawnie razem ze zmianą kolorów przycisków.
Załączniki
tuya.JPG
tuya.JPG (47.07 KiB) Przejrzano 481 razy
ODPOWIEDZ