Firmware QLQ

elmaya

my fault. :lol:
I did some tests and left it there.
QLQ

klew wrote: Tue Dec 17, 2019 11:15 am @QLQ, rzucałem sobie okiem na Twoje źródła i jedną rzecz chciałbym wyjaśnić.
W tym miejscu:
https://github.com/RafQLQ/My_Supla/blob ... BH.ino#L78

dodałeś klasę MyDigitalRead, a kawałek dalej MyDigitialWrite. Oba fragmenty kodu są wykomentowane, ale to trochę inaczej powinno być używane. Tylko jedna instancja klasy dziedziczącej po Supla::Io może być stworzona. Więc jeśli chcesz nadpisać digital Write oraz Read, to trzeba to zrobić w jednej klasie (za jednym zamachem ;) ), np. tak:

Code: Select all

class MyDigitalIo : public Supla::Io {
  public:
    int customDigitalRead(int channelNumber, uint8_t pin) {
      someCode;
    }
    void customDigitalWrite(int channelNumber, uint8_t pin, uint8_t val) {
      someCode;
    }
} instanceMyDigitalIo;
Kod ten w 9/10 jest kolegi @elmaya . Ja tylko chcę aby inni użytkownicy, którzy nie znają Arduino mogli zaadaptować sobie "swoje" urządzenie np do stacji pogody. Dlatego cały czas próbowałem lecz mi nie wychodziło za dobrze dodanie GUI do moich wypocin. Po raz nie wiem który powtórzę, że nie znam się za dobrze na pisaniu kodu ale ciągle się uczę i w końcu ktoś taki jak Ty @klew poprawia ten kod i uczy mnie laika jak to powinno być poprawnie a ja się na tym uczę. Kolega @elmaya też jest Mega Super pomocny jesli chodzi o programowanie.Po zapytaniu po 2 minutach jest od niego odpowiedź ! I to z kodem! Widzieliście co On ostatnio zrobił z termostatem i jego sterowaniem ? :shock: z pilota linków bezpośrednich ? :shock: Chwała Wam za to chłopaki @
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
QLQ

Dodane kolejne części stacji- deszcz i wiatr
Arek.kandula

Czy Twój kod dla bme280 trzeba wgrać przez Arduino czy bezpośrednio na wemosa
QLQ

Arek.kandula wrote: Fri Dec 20, 2019 6:07 am Czy Twój kod dla bme280 trzeba wgrać przez Arduino czy bezpośrednio na wemosa
Jest binarka więc można bezpośrednio na Wemos'a
Zibi

Fajnie, że jest binarka tez chce zamówić bme280 i wgrać na Wemosa.
byniom
Been thanked: 1 time

u mnie coś się nie chce pojawić . Wgrałem binarkę na wemos i skonfigurowałem po połączeniu jednak po zapisaniu nie pojawia się w supli. Z moją siecią się połączył ale supla go nie widzi. Gdyby był uszkodzony czujnik to powinien sie pojawić w supli czy nie ? . Czujnik mam tylko jeden i nie wiem czy jest sprawny .
elmaya

byniom wrote: Fri Dec 20, 2019 8:59 am u mnie coś się nie chce pojawić . Wgrałem binarkę na wemos i skonfigurowałem po połączeniu jednak po zapisaniu nie pojawia się w supli. Z moją siecią się połączył ale supla go nie widzi. Gdyby był uszkodzony czujnik to powinien sie pojawić w supli czy nie ? . Czujnik mam tylko jeden i nie wiem czy jest sprawny .
It should work without a sensor.
access wifi config to see what you have in (Supla Last State).
byniom
Been thanked: 1 time

chciałem wgrać przez arduino ale podaje mi że brakuje pliku SuplaImpulseCounter.h
elmaya

byniom wrote: Fri Dec 20, 2019 11:10 am chciałem wgrać przez arduino ale podaje mi że brakuje pliku SuplaImpulseCounter.h
you need the Supla dev.. library
https://github.com/SUPLA/arduino/tree/develop
comment out the line #include <SuplaImpulseCounter.h> is not necessary in this code

Code: Select all

#include <FS.h>       // ---- esp board manager 2.5.2 --- iwip Variant V2 higher Bandwidth
#include <SPI.h>
#include <SuplaDevice.h>
//#include <SuplaImpulseCounter.h>
#include <io.h>
#include <WiFiManager.h>
#include <ArduinoJson.h> //--------- https://github.com/bblanchon/ArduinoJson/tree/v5.13.2 ------
Last edited by elmaya on Fri Dec 20, 2019 11:25 am, edited 1 time in total.

Return to “Ogólna dyskusja”