Cześć,
Postanowiłem wgrać jakiś alternatywny soft do sonoffa i mam problem bo po wgraniu nie emituje sieci wifi.
Próbowałem z Suplą, Tasmotą i ESPeasy wszędzie ten sam skutek.
Myślałem że może uszkodzony moduł wifi ale jak wgrywam przez Arduino IDE jakiś program to łączy z WIFI a jak wgram przykład ESP8266 AP to pojawia się przykładowa sieć i mogę się z nią połączyć
Do wgrywania używam ESP8266Flascher, ESPeasy próbowałem też za pomocą flash.cmd dołączonego do softu, taki sam skutek wgrywa się ale po zresetowaniu układu nie emituje AP. Po każdej próbie czyściłem pamięć plikiem blank 1M komórki 0x00000 i 0x01000 po supli, czy musze jeszcze jakieś wyzerować po oryginalnym sofcie?
Myślałem że może programator zły(chiński dedykowany do esp01) to podłączyłem przez NodeMCU z konwerterem CP210 i to samo wgrywa się ale nie emituje AP a z arduinoIDE wgrywa bez problemu i przykładowe programy działają.
I odpada kwestia słabego zasilania podłączałem dodatkowy zasilacz.
Proszę o jakieś podpowiedzi co mogę jeszcze spróbować? Albo proszę o jakąś podpowiedź jak wgrać suple czy inny soft przez ArduinoIDE może w ten sposób zadziała.
Sonoff 4CH problem z wgraniem softu
-
Pobierz Flash Download Tools
https://www.espressif.com/sites/default ... v3.6.8.zip
Soft wgrywaj przy ustawieniach:
CrystalFreq 26M
SPI SPEED 40Mhz
SPI MODE DOUT
FLASH SIZE 8 Mbit (czyli 1MByte)
BAUDRATE 115200
Adresacja plików powinna być podana w opisie softu
https://www.espressif.com/sites/default ... v3.6.8.zip
Soft wgrywaj przy ustawieniach:
CrystalFreq 26M
SPI SPEED 40Mhz
SPI MODE DOUT
FLASH SIZE 8 Mbit (czyli 1MByte)
BAUDRATE 115200
Adresacja plików powinna być podana w opisie softu
-
Dzięki za podpowiedź.
Ten program uświadomił mnie że istnieje inny typ modułu.Okazało się że sonoff jest na 8265, nie przyszło mi do głowy wcześniej żeby sprawdzić. Po zmianie wgrało odrazu.
Ten program uświadomił mnie że istnieje inny typ modułu.Okazało się że sonoff jest na 8265, nie przyszło mi do głowy wcześniej żeby sprawdzić. Po zmianie wgrało odrazu.